10 финансови съвета за студенти

3 НОЕМВРИ 2022

Университетът далеч не е място, в което се учи само по избраната специалност. Студентите научават много и за живота. За отношенията с другите, за това, как да се грижат сами за себе си. 
И затова е логично да отделят време и за уроци за парите. 
Когато за първи път трябва сам да се оправяш с пари и сметки, не е лесно. Но пък е добър момент да се научиш да го правиш, защото още не си влязъл в много по-сериозната част от живота. 
Затова и в тази статия има 10 финансови съвета за студенти. Само лекция, без изпити. 


1. Направете си бюджет 


Сега, когато вероятно сте отделени от родителите си, е от голямо значение да управлявате разумно парите си. И за да го направите, ще Ви е от огромна полза да си съставите бюджет. 
За целта първо трябва да определите с колко средства разполагате. Съберете всички суми, които постъпват по сметката Ви всеки месец – издръжка от родителите Ви, стипендия, заплата и пр. Това е графа „Приходи“ в бюджета Ви. След това помислете за какво харчите – квартира, храна, излизания с приятелите, транспорт и др. Това са перата в графа „Разходи“. Разпределете сумите в тях на база живота, който водите. Ако използвате често градски транспорт или собствената си кола, заделете повече средства за това. Ако обичате да готвите, сложете по-голяма сума за пазаруване и по-малко за ресторанти и т.н. 
Има и правило, което може да Ви даде насока. 
50/30/20. 
В него 50 процента от месечния Ви бюджет се заделя за нуждите Ви (квартира, сметки, супермаркета, транспорт), 30 за удоволствия – кино, партита, нови дрехи. 
А останалите 20? 
Те са не по-малко важни. Те са за спестявания. С парите, които заделяте, ще можете да пътувате, да сте подготвени в случай на непредвидени ситуации, а дори и да започнете да се готвите за пенсия. Повече за това ще си кажем по-надолу. 
Създаването на бюджет може да изглежда като безсмислено ограничение, но е всъщност не само отговорно, но и полезно. Ако харчите без мисъл, може парите Ви да свършат рано преди края на месеца. Това ще доведе до неприятни моменти, а и до неприятни разговори, в които молите родителите си за нов транш. 

2. Внимавайте с кредитите 

По време на обучението си може да решите да изтеглите кредит под различна форма. Студентски, който се предлага от различни банки, бърз, кредитна карта. С тези взети на заем пари ще покриете разходи за обучение и живот, покупка, която трябва или искате да направите. 
Ако обмисляте подобен заем, има нещо, което не бива да забравяте. Това не са безплатни пари. 
Макар в момента на одобрението да получавате накуп солидна сума, с която да разполагате, тя влече със себе си и задължение за нейното връщане. Задължение, което може да Ви обвързва в продължение на години. И ако сте взели необмислено решение, да Ви тежи в продължение на години. 
Затова не бързайте да теглите кредит.
Преди това отделете време за преценка на ситуацията си и вариантите, които пазарът предлага. Обърнете внимание на таксите, лихвата и срокът за изплащане. Имате ли наистина нужда от тези пари? Ще можете ли да ги върнете спокойно? Има ли друг начин да се сдобиете с тях? Стипендия например? Ако това е единствената Ви опция, кой предлага най-изгодните условия? 
Прочетете внимателно условията по договора и не взимайте най-голямата сума, която Ви се предлага, ако теглите кредит за първи път. Придобийте опит с по-малък заем, който ще изплатите по-лесно. 
Причината е, че ако вземете недобро решение, може да застрашите сериозно финансовата си сигурност в началото на живота си на възрастен, да бъдете изправени пред процедури по принудително изпълнение и да не получите одобрение за кредит на по-късен етап от живота си.
Да поговорим малко повече за последното.

3. Мислете от сега за кредитната си история


Още една причина да бъдете внимателни с тегленето на кредит е, че ако не го връщате навреме, в цял размер или изобщо предадете идеята за изплащането му, това има дълготрайни последици. 
Подобно поведение Ви превръща в лош платец. То се записва в Централния кредитен регистър, който се поддържа от Българската народна банка, и тази информация става известна на всяка компания, от която бихте искали заем в бъдеще. 
Досещате ли какъв бил нейният отговор, щом види тези данни? 
Да, най-вероятно ще Ви откаже. Защото фактът, че не сте връщали предишните си кредити, е сигнал, че сте опасен за нея. Тя би поела риск, като Ви финансира. 
Това означава, че в момент от живота си на възрастен, в който бихте имали сериозна нужда от средства – за покупка на жилище, за спешен ремонт, за започване на бизнес или други – няма да можете да ги получите.
И каква ще е причината? 
Неразумно, прибързано решение от студентските години. 
Затова обмислете много внимателно евентуално теглене на кредит и вземете предвид всички възможни последици. 


4. Започнете да спестявате

Малко ще Ви шокираме. 
Когато говорим за спестяване, нямаме предвид това, което вероятно си мислите – за кола, телефон, геймърски лаптоп. 
Говорим за пенсия. 
Абсурдно ли Ви звучи да започнете да трупате средства за нещо, което ще се случи след около половин век? Не е точно така. Именно заради дългото време, което ще мине до момента, в който ще приключите с активната си професионална дейност, е добра идея да събирате пари от сега. 
Ако инвестирате разумно по малки суми още отсега, благодарение на сложната лихва, те ще стават все повече и повече. Добрите вложения ще осигурят солиден баланс, с който да изживеете старините си спокойно. И обратното – колкото по-късно започнете, толкова по-големи суми ще трябва да отделяте, за да имате висока възвращаемост. 
Но не става дума и само за спестявания за пенсия. 
Отделете пари във фонд за спешни случаи. Може би сега разчитате на помощ от мама и татко при непредвидени ситуации, но няма гаранция, че те ще могат да Ви помогнат. А и отговорният подход е да се погрижите сами за себе си. Затова опитайте се да съберете сума в размер, който ще Ви е достатъчен за три месеца живот и посягайте към нея само ако имате непредвидени медицински разходи, ремонти, спешни пътувания, загубите източника си на доходи или др. подобни. 

5. Започнете работа

Да, докато сте в университета ще бъдете натоварени с много лекции, упражнения и учене вкъщи. Но също така сега е моментът да изградите някои полезни навици с по-леки, подходящи за студенти, професии, които ще Ви помогнат, щом влезете окончателно в света на възрастните. 
Започвайки работа сега, ще научите как се работи в екип, как да се отнасяте с мениджъри и клиенти, какво значи да поемате отговорност и др. 
Ще научите и какво значи да разчиташ на собствения си труд, за да изкарваш пари, и това  ще Ви направи по-внимателни към тези средства. Ще се чувствате горди със себе си и ще имате допълнителен доход, който да добавите към спестяванията си или с който да си купите нещо, което родителите Ви не могат да Ви осигурят. 

6. Откривайте намаления 

Фактът, че сте студенти, Ви дава възможност да се възползвате от редица намаления. От посещения в музеи през пътувания до покупка на техника. Възползвайте се! 
А и не само това. 
Пазарувайте дрехи в сезона на отстъпките, купувайте книги на тематични събития. Открийте в кой ден кината предлагат билети на преференциална цена. Преглеждайте брошурите на супермаркетите и магазините за техника. Проверявайте имейла си за оферти от търговци. Следвайте инфлуенсъри, които предлагат промокодове. 
Всичко това и много други ще Ви помогнат да живеете пълноценно в студентските години, преди да започнете да изкарвате добра заплата. 


7. Помагайте си с колегите 

Има много начини да спестите средства, като споделяте с приятели и колеги от университета.     
Пътувайте заедно с една кола или използвайте един акаунт в стрийминг платформи. Купете учебници от студентите от горния курс и ги продайте на тези от долния, след като вече не са Ви нужни. Вземете мебели и електроуреди от предишните обитатели на стаята в общежитието. Проверете дали някой от тях няма страничен бизнес, от чиито услуги може да се възползвате на добра цена. 


8. Пазете се

Бъдете особено внимателни с парите си. Има много хора, които биха се опитали да Ви ги отнемат по различни начини. Онлайн и във физическия свят. 
В интернет пазете добре самоличността си. Използвайте VPN, сигурни пароли за заключване на компютъра си, в социалните мрежи, за електронната си поща и др. Заключете сигурно и телефона си и не споделяйте данните за достъп с никого. Активирайте двуфакторна автентификация. Причината е, че ако не сте внимателни може да станете жертва на кражба на самоличност. 
И от това може да има много неприятни последици.
Например, някои може да изтегли кредит на Ваше име, да Ви натовари с огромен дълг и години, в които ще трябва да се борите, за да оправите ситуацията. 
Поради същата причина не бива да оставяте и личните си документи на лесно достъпно място без надзор. 
Внимавайте и ако теглите пари на банкомат. Възможно е някои да скимира картата Ви и да източи средствата от Вашата банкова сметка. Прикривайте своя ПИН код, уверете се, че никой не Ви наблюдава и че няма прикрепено допълнително устройство към процепа за поставяне на пластиката. 
Бъдете внимателни и при пазаруване в интернет. Купувайте само от надеждни сайтове с добра репутация. Не купувайте стоки от съмнителни потребители в социалните мрежи или сайтовете за продажба на вещи втора употреба. 
Също така не отваряйте имейли, които не Ви вдъхват доверие, и редовно проверявайте баланса в банковата си сметка. 
И, разбира се, наблюдавайте портфейла си, когато сте на публични места или сте в нечий дом, но има непознати. 

9. Започнете и финансовото си образование


Годините в университета са добър момент да обърнете внимание и на финансовото си образование. Започнете да четете книги на тема лични финанси, научете повече за различните видове инвестиции, запишете се на онлайн курс. Говорете с възрастни, които разбират от пари. Така ще сте подготвени, когато ще бъде най-важно, когато ще трябва да управлявате добре заплатата си, да се грижите за семейство. 

10. Следете разходите си

За да не се обезсмислят всички усилия, които сте положили досега, трябва да знаете какви суми влизат и излизат от джоба Ви всеки месец.     
Пазете касовите бележки и записвайте разходите си всеки ден или всяка седмица. Анализирайте цифрите и предприемете действия, ако харчите прекалено много или ако видите, че не сте разпределили добре сумите в бюджета си. 
Така ще си спестите стреса от шоково разкриване на недостатъчен баланс по сметката си, ще имате възможност да реагирате навреме с нужни промени и ще сте спокойни, че сте в контрол на ситуацията. 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?