10 съвета как да превърнете хобито си в успешен бизнес

24 МАРТ 2021

Ако това, което правите извън работата си, е Ваша истинска страст, тогава защо не помислите да я превърнете във Ваш собствен бизнес? В крайна сметка вероятно искате да обичате това, което правите, особено ако ще прекарате по-голямата част от живота си работейки точно това.
Като за начало трябва да знаете, че ще е нужно много повече от желание, за да стартирате успешен бизнес. Не е тайна, че ще отнеме време, ще е нужна всеотдайност, планиране и поемане на малко риск от Ваша страна.

Но да преминем по същество...
Трябва ли да започнете бизнес всъщност?
Докато обмисляте идеята да превърнете хобито или страничното си занимание в бизнес, има един въпрос, който първо трябва да си зададете. Трябва ли да започнете бизнес?
Всъщност тук става дума предимно за придобиване на опитност и сблъскване с реализирането на идеята Ви, но когато адаптирате хобито си към работния процес, има още едно усложнение, което трябва да вземете предвид. И това определено няма да Ви хареса. Натискът да се работи по график и да се постигнат финансови цели, както и да се оправдават очакванията на клиентите, може да заличи забавлението, релаксацията и личното удовлетворение.
Има вероятност в крайна сметка дотолкова да не ви хареса да извършвате тази дейност като начин за изкарване на пари, че може никога повече да не искате да я правите. Тази фундаментална промяна е нещо, за което трябва да сте готови. Обмислете добре преди да предприемете тази стъпка и се запитайте „Ако идеята ми не се получи като бизнес, бих ли могъл да живея с това, че няма да го усещам по същия начин?"
Ако отговорът е не, спестете си сърдечна болка и изберете друг начин да  изкарвате пари. Ако отговорът е „да“ или ако не сте сигурни, тогава поне си струва да проучите как може да изглежда Вашето хоби като бизнес. За да получите пълна картина на новото си предприемаческо начинание, трябва да следвате тези десет стъпки.

10 стъпки, за да превърнете хобито си в бизнес

1. Поставете си цел
Решението да превърнете хобито си в бизнес не е цел. Разбира се, искате да работите нещо със страст и това би било нещо, което ви е интересно, но какво друго искате?
Имате ли намерение да напуснете ежедневната си работа и да стартирате бизнеса си, като работите на пълен работен ден? Търсите ли само страничен начин да изкарвате пари? Искате просто да се предизвикате или дори просто да усетите свободата да направите нещо самостоятелно?
Задайте си тези въпроси и определете какъв резултат очаквате да постигнете от откриването на собствен бизнес. Ясно очертаните причини могат да ви помогнат да се ориентирате и да си спомните защо сте решили да станете предприемач на първо място.


2. Направете проучвания
Много предприемачи попадат в капана да бъдат влюбени в продукт или бизнес идея. Да започнете с нещо, което е Ваша страст, може да бъде още по-опасно. Ето защо трябва да направите пазарни проучвания, за да сте сигурни, че  бизнес идеята не е само желание, а има реален потенциал.
За целта трябва да научите повече за клиентите си. Задавайте въпроси, проучете пазара, анализирайте конкурентите и идентифицирате целевия си пазар.
Не взимайте толкова насериозно този етап, тъй като той може бързо да се превърне в бариера. Просто проверете дали идеята ви има потенциал на пазара. Вероятно ще се връщате към тази стъпка доста често и не трябва да се притеснявате да проучите перфектно всяка една възможност.


3. Определете бизнес модел
Може да бъде наистина лесно да имате идея и да скочите право в разработването на продукти. Но ако не разберете напълно как всъщност ще печелите пари, никога няма да успеете да разработите добре бизнеса си.
Казано по-просто трябва да знаете:
Колко ще струва да изработите своя продукт или услуга?
Колко ще струва да го продадете?
Колко вашият клиент е готов да плати и кой е той?
Също така трябва да помислите как всъщност ще продадете продукта. Ще бъде ли под формата на абонамент? Еднократна покупка? Приходи от реклама? Франчайзинг, лизинг или може би дори краудсорсинг?
Намерете платформа, която отговаря на Вашата клиентска база, бизнес предлагане и ценова стратегия. Уверете се, че моделът, който избирате ще Ви носи повече приходи отколкото разходи.


4. Тествайте идеята си
Направихте своите проучвания и създадохте бизнес модел, но ето проблемът – всичко това е хипотетично. Мислите, че познавате идеалния си клиент и как да му продавате. Но не сте сигурни.
Преди да тръгнете с пълна пара напред, трябва да утвърдите идеята си. Да задавате въпроси на потенциалните си клиенти е добър старт, но след това трябва да тествате дали всъщност ще купят Вашия продукт/услуга.
Някои начини за това включват: разработка на лендинг страница, вземане на предварителни поръчки, продажба с ограничен тираж, провеждане на кампания за краудфандинг и дори пускане на дигитални реклами. Има много начини за тестване и избора на метод наистина зависи от Вашия бизнес модел.


5. Разработете бизнес план
Ако установите, че идеята ви има потенциал, е време да направите нещата официални. Разработването на бизнес план Ви помага да подредите всичко, което сте направили досега, и гарантира, че покривате всичките си основни етапи. Тук трябва да съберете всички свои пазарни проучвания, бизнес цели, оперативни разходи и мислите за дългосрочни цели и основни етапи.


6. Анализирайте финансите си
Идентифицирането на вашите стартиращи и оперативни разходи се случва по време на процеса на бизнес планиране. Но ще трябва да подредите и останалата част от финансовия си план. Всички документи за приходите и разходите Ви представляват моментното състояние на финансите и стабилността на Вашия бизнес. Те могат да ви помогнат да направите своите прогнози и да планирате стратегиите си.
В началото пълният финансов план е ценен за вас, за да следите как се развива дейността и да идентифицирате всички области за подобрение. В крайна сметка, ако кандидатствате за заем, това ще бъде важно за успешното получаване на финансиране.
Не на последно място ще трябва да подредите личните си финанси. Това означава да установите текущото си финансово състояние, какво можете да си позволите и дали взимането на кредит ще се отрази според намеренията Ви. Вероятно ще искате да отделите бизнеса си от личните си финанси, което Ви съветваме горещо. Но ако първоначално сте настроени по-скоро за страничен доход и сте в добро финансово състояние, това може да не е необходимо.


7. Научете какви са маркетинговите основи
Потенциалът на Вашия бизнес може бързо да умре, ако не достигнете до клиентите си. Ето защо е жизненоважно да направите някои изследвания и да се запознаете с някои маркетингови основи от началото. Има много достъпни онлайн маркетингови методи, които можете да вземете предвид и да проучите.
Най-малко, не забравяйте да създадете уебсайт и акаунт в социалните канали. Можете също така да помислите за пускане на дигитални реклами в Google и Facebook, което може да бъде и добър метод за изграждане на клиентска база.


8. Намерете първите си клиенти
Тествали сте и сте утвърдили идеята си, което може да е довело до единични продажби, но сега е време да намерите първите си официални клиенти. Тези купувачи се придобиват чрез създадените от вас профили в различни канали за продажби и маркетинг.
Предлагайте промоционални отстъпки, стимули и дори безплатни продукти в замяна на отзиви и обратна връзка. Този първоначален етап служи като трамплин за достигане до повече клиенти и  изграждане на положителна репутация.


9. Задайте основните етапи
Основните етапи са нещо, което трябва да се развива, докато управлявате бизнеса си, виждате резултатите и съответно коригирате грешките си. Въпреки че вероятно сте поставили основи, за да стартирате бизнеса си, трябва да имате цели, които възнамерявате да постигнете дългосрочно.
Трябва да си поставите цели около това колко време да останете на текущата си работа или колко личен дълг трябва да изплатите, за да инвестирате в бизнеса си и да работите на пълен работен ден.
Използвайте тези дългосрочни цели като водеща сила, за да станете успешен предприемач. Те могат да Ви помогнат да планирате всички краткосрочни действия и да ви гарантират, че ще останете на пазара, без да поемате излишни рискове.


10. Намерете ментор
След като сте стартирали бизнеса си и сте поели в определена посока, може да е време да разширите погледа и познанията си и да намерите бизнес ментор. Това е някой, който е преминал през процеса преди и може да ви помогне да преминете през етапите на стартиране и растеж. Това може да бъде някой в настоящото ви обкръжение, стар колега, част от местна стартираща общност или дори известен предприемач.
Бъдете нащрек, покажете готовност за учене и имайте план за действие, за да приложите съветите веднага, щом ги получите.

 
Заключение

Ако сте следвали тези десет стъпки, има голям шанс успешно да превърнете хобито си в бизнес. Но ако сте открили чрез проучването, че хобито трябва просто да си остане такова, не забравяйте, че винаги има възможности за развитие, стига да го търсите. Също така, добре е да анализирате опитността си и да осъзнаете, че преживяното никак не е малко и със сигурност знанията, които сте придобили, ще ви бъдат полезни.

 

 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?