3 финансови капана от всекидневния живот, които трябва да избягвате

23 НОЕМВРИ 2017

Представете си ситуация, при която се намирате в особено лъскав и главозамайващ магазин, който предлага конкретни стоки, на които е много трудно да кажете „не“. Вероятно всеки от вас дори е бил в такъв момент и то не веднъж в живота си. Това е напълно нормално, имайки предвид комерсиалния свят, в който живеем и начините на реклама, които ни карат да пазаруваме все повече и повече неща, от които понякога нямаме особено голяма нужда.

Това са ситуации, от които трябва да умеем да се измъкваме, макар и да има доказателства, че човек често взима решения за покупка на стока или услуга несъзнателно. Именно тогава се случват грешките. Независимо дали стоите пред щанд със скъпи мобилни телефони от ново поколение, макар и вече да имате подобен или пък избирате да вечеряте в ресторант, който е прекалено скъп, вие често сте на ръба да вземете погрешно решение за покупка.

Много важно е да успеем да изградим умението си да преценяваме в реална ситуация от какво всъщност имаме нужда и от какво не. Това би ни спасило от финансовите капани на ежедневието, които ни дебнат на всяка крачка.

Кои са честите примерни ситуации, които биха ни накарали да изхарчим непредвидени суми за неща, от които в момента не се нуждаем

  • Мебели и декорация за дома, които не са необходими в момента. Всеки би могъл да залитне по красив диван или маса с идеята да замени старите, които всъщност все още вършат страхотна работа. Умеейки да преценяваме добре ситуацията ние със сигурност ще вземем по-логичното и не толкова емоционално решение;
  • Не харчете пари с темпото, с което харчат приятелите ви и хората около вас. Това е един огромен капан, в който можем неусетно да попаднем, след което горко да съжаляваме. Най-важното в подобен случай е да мислим трезво и да налагаме ограничения на бюджета си, ако това е нужно;
  • Не прекалявайте с купуването на големи количества храна, от които нямате нужда. Често прекомерното харчене на пари за хранителни продукти и напитки в супермаркета може да ви подведе и оплете в излишни разходи, които да се превърнат във вреден навик.

Понякога не прекаляваме само с количеството, но и с вида продукти, които избираме, като се спираме на по-скъпи, без да разсъждаваме трезво дали всъщност имаме нужда от тях и дали този разход не би повлиял пагубно на седмичния или месечен бюджет.

Подобен тип емоционални разходи най-често биват взети под влиянието на определено чувство и също толкова често се оказват излишни и погрешни. Това далеч не означава, че не трябва да си осигуряваме стоки и услуги, които ни радват и правят живота по-приятен, но във всички случаи е редно да се съобразяваме с бюджета си и реалните потребности, които имаме в ежедневието.

По този начин ще си гарантираме стабилност в планирането на разходите и приличен баланс, който не би могъл да наруши личната или семейна банкова сметка.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?