5 финансови обещания за новата година

 

1 Януари 2022

Обещанията в началото на годината са се превърнали в клише. Но въпреки това резолюциите, които правим за новите 365 дни, са много смислени. Тези в областта на личните финанси не правят изключение

Краят на годината традиционно е време за равносметка. Обикновено тя се прави в личен и професионален план. Но за да си осигурите спокойствие и сигурност през новата година, е препоръчително да помислите и за финансовия аспект на живота си. 
Ако често се притеснявате за пари, промяната на навиците Ви в тази област ще Ви накара да се чувствате по-добре. От една страна, благодарение на най-очаквания аспект – това, че ще разполагате с повече средства. От друга обаче е психологическият ефект от факта, че сте поели живота си в свои ръце и сте адресирали важен за Вас проблем.
Какво всъщност може да направите? 
В тази статия Ви представяме пет финансови обещания за 2022 г., които ще Ви помогнат да пестите повече, да се погрижите за собственото си бъдеще, както и за това на своите близки: 

 Ще си поставя финансови цели
 Ще следя разходите си 
 Ще се поинтересувам от пенсията си 
 Ще намаля дълговете си
 Ще си направя застраховка 

За да ги изпълните, се изискват воля и мотивация. Проявете ги през 365-те дни на новата година, за да промените действително финансовото си състояние. Нека тези обещания не останат празни приказки.
Да научим малко повече за тях.

Обещание №1: Ще си поставя финансови цели 

Поставянето на финансови цели е важен инструмент за контролиране на харченето. Когато определите разходи, за които ще са Ви нужни конкретни суми, това ще Ви спре да изразходвате неразумно и неусетно парите си.     
Финансовите цели са близкосрочни, средносрочни и дългосрочни. Примери за всеки един от тях са например кумулиране на фонд за спешни случаи, изплащане на кредит, събиране на спестявания за пенсия и др. 
Спазвайки това обещание, ще сте подготвени за неочаквани житейски събития, ще изпълните мечти, ще се радвате на сигурност и спокойствие. 
Но как да го осъществите? 
Като първа стъпка, разгледайте финансовата си ситуация. Помислете и как сте планирали живота си – какво искате да постигнете, имате ли нужди, които е важно да задоволите, или мечти, които искате да изпълните? После – има ли дългове, които трябва да изплатите, имате ли възможност да посрещнете непланирани разходи? 
След това продължете със следващата стъпка.    
Изчислете каква сума ще Ви е нужна, за да реализирате всеки един от плановете си. А сега преценете колко време ще Ви трябва, за да съберете необходимите средства, и как точно ще го направите. Накрая поемете ангажимент да реализирате плана. 
Вече имате финансови цели. 
Но за да ги изпълните, е нужно още нещо.

Обещание №2: Ще следя разходите си 

Една от основните причини парите да не достигат, е че човек не следи как ги харчи. Тази липса на контрол може да има много проявления. От взимане на произволни продукти в супермаркета през твърде често излизане по заведения до големи покупки като дрехи и техника. Резултатът от всички тях е създаване на несигурна ситуация и понякога влизане в дългове. 
Каква е алтернативата? 
Първата стъпка е да започнете да следите внимателно какво харчите. Записвайте всяка покупка, която правите – колко харчите за храна и бензин, колко пари сте оставили за  сметки в ресторанти, колко пъти сте отишли на кино. 
Това има няколко важни последици. 
На първо място са краткосрочните резултати. Следейки харчовете си, ще сте наясно с колко пари разполагате във всеки един момент и ще можете да реагирате, като ограничите разходите си, ако видите, че те сериозно намаляват. 
На второ, ще започнете да забелязвате вредни навици, които Ви пречат да изпълните финансовите си цели или създават ситуация, в която сте в постоянно парично напрежение. Установявайки ги, ще можете да работите по тяхното отстраняване. 
И след това може да се фокусирате върху бъдещето. Ето как. 

Обещание №3: Ще се поинтересувам от пенсията си 

Може да звучи странно, но никога не е рано да започнете да мислете за годините, в които няма да работите. 
Има няколко причини за това.
Първата е, че е важно да започнете да се подготвяте за тях, като заделяте средства, докато сте в активна работна възраст. Това може да направите чрез спестявания и инвестиции. Колкото повече отлагате и се приближавате до момента на пенсиониране, толкова по-малко средства ще можете съберете преди него. Логично. 
Втората причина касае осигурителната система. 
Важно е да разберете метода, по който държавата определя пенсията Ви. Така ще можете да прецените на какво реалистично може да разчитате и каква сума ще Ви е нужно да съберете допълнително. Ще сте наясно и към какво е важно да се стремите в трудовите си правоотношения, за да получавате добра пенсия в бъдеще. 
Това обещание е пряко свързано и с финансовите Ви цели. Важно е да превърнете подготовката за бъдещето в една от тях. 
А за да съберете повече пари, трябва да изчистите дълговете си. 

Обещание №4: Ще намаля дълговете си 

Кредитите са полезно средство за изпълнение на важни цели. Възможността да получите такъв в критичен момент на нужда е от изключително значение. Но ако натрупате голямо количество дългове, това се превръща в тежък товар – паричен и психически. 
В какво се изразява той? 
Наличието на множество задължения е пречка да постигате финансовите си цели – да правите покупки, да съберете фонд за спешни случаи и т.н. Също така може да доведе и до притеснения как ще го изплатите и дали парите изобщо ще Ви стигнат. Затова е много важно да го изплатите максимално бързо. 
Има различни тактики, които може да приложите. Такива са например стратегията  „Лавина“ или на „Снежна топка“. Можете да спестявате повече или да изкарате допълнително средства. Важното обаче е през 2022 г. да се посветите на намаляването на дълговете си. 
А сега да видим и последното обещание. 

Обещание №5: Ще си направя застраховка 

Финансовите сътресения се случват, когато човек не е подготвен за неочаквани събития. Те могат да са най-различни – от заболяване до изненадващ ремонт. Това, което ги обединява, е, че понякога струват скъпо. 
Как да сте подготвени за тях? 
Един от начините е да съберете фонд за спешни случаи. Той е от ключово значение, за да имате сигурност и спокойствие. Но не е единственият, а и понякога той може да се окаже недостатъчен. 
Важно е да имате и застраховки. 
Те ще покрият изцяло или частично разходите Ви в случай на инцидент. Независимо дали става дума за пътно произшествие, проблем в дома Ви или дори загуба на трудоспособност. Полиците са начин да посрещнете неприятни житейски изненади по-леко и с по-малко стрес. 
    
Всеки един момент е подходящ, за да промените паричните си навици към по-добро и да започнете да стабилизирате финансите си. Началото на новата година обаче зарежда с особен оптимизъм, вдъхва увереност и има хубава символика. 
През 2022 г. се посветете на петте обещания, които обсъдихме, и те ще усетите промяна, която ще Ви даде сигурност и самочувствие. 
Пътят към изграждането на нови порядки не е лесен. Ще е нужно да бъдете честни със себе си, да проявите силна воля и да бъдете строги със себе си. Но резултатите ще си заслужават. 

Кеш Кредит предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.