5 финансови стъпки след като изплатиш кредитите си

21 ФЕВРУАРИ 2023

Върнал си кредита си? Страхотно! Изплащането на сумата, за която си получил одобрение, е успех, който показва, че си бил сериозен, дисциплиниран и отговорен. То е важна стъпка към постигане на по-голяма финансова сигурност - вече разполагаш с повече пари за спестявания, а и добра кредитна история, благодарение на която можеш да разчиташ на нов заем, ако се наложи.

Само че какво следва оттук насетне?

Току-що си изпълнил финансова цел, на която си посветил няколко месеца, години или дори десетилетия. Подобно постижение означава ли, че си “превъртял играта” и вече няма нужда да мислиш за финансите си?

Определено не.

Всъщност именно сега е моментът да си направиш добре премислени планове, които да увеличат финансовата ти стабилност в бъдеще. Действията ти в този период ще ти помогнат да не влизаш в нови дългове и да извлечеш максимума от увеличената сума, с която разполагаш всеки месец. А и можеш да си позволиш да отпразнуваш успеха.

Хайде да видим за какво точно става дума.

  1. Постави си нови цели

Това може би ти звучи изтощително. Току-що си приключил с толкова голямо начинание и веднага да стартираш ново? Спокойно, нямаме предвид на секундата да се хвърлиш в изпълнението на нова цел, която ще изисква ограничения и ще предизвиква стрес. Все пак споменахме, че ще има и празненство, нали?

Това, което имаме предвид, е следното.

Огледай живота си. Какви планове и мечти имаш? Сега, когато си свалил от плещите си един финансов товар, можеш да алокираш средства към тяхното осъществяване. Искаш да си купиш къща с двор, в който да направиш градина? Да пратиш децата си да учат в чужбина? Да се ожениш с голяма сватба? Вече знаеш, че когато си концентриран в постигането на дадена цел, имаш план за действие и дисциплина, е много по-лесно да я осъществиш. А и последователното поведение за нейното изпълнение, ще ти помогне да не влизаш в големи, или дори никакви нови дългове.

Горните примери са свързани с удоволствие. Но не забравяй, че не всичко опира до него. Постави си и цели, които ще ти дадат сигурност. Увеличи спестяванията си. Повиши финансовата си грамотност. Не спирай да си правиш бюджет и да следиш приходите и разходите си.

  1. Продължи да си правиш бюджет

Може би след като си изплатил дълга си, реакцията ти е като на щастлив студент след изпит - захвърлил си всичко, свързано с този тест, и си си казал “Край, никога повече няма да се занимавам с това!”.

Но това не е най-добрата идея.

Ако спреш да разпределяш разумно средствата си и да следиш колко пари влизат и колко излизат от портфейла ти, това може да те вкара в нов дълг. Дори и да не се стигне чак до там, отказът да се грижиш за финансите си ще понижи качеството ти на живот и ще предизвика редица негативни емоции - от гняв до притеснение. Ще направи и постигането на новите ти финансови цели по-трудно.

Затова е важно да продължиш да бюджетираш.

Сега разполагаш с по-голяма сума всеки месец. За какво ще я изхарчиш? Ще я вложиш или спестиш? Ще я превърнеш във вноска за изпълнение на нова мечта или решаване на проблем, който те тормози от известно време?

Напълно в реда на нещата е “да му отпуснеш края” и да повишиш разходите си за нужди и удоволствия - да пълниш повечко хладилника, да излизаш по-често по заведения. Но ако нямаш бюджет, който да те държи в релси, можеш да станеш жертва на т.нар. “Lifestyle inflation”. Този феномен представлява повишаване на разходите с повишаване на приходите и ако не внимаваш, може да доведе до куп неприятности. Най-малката е, че ще оставаш без пари в края на месеца.

Така че не спирай да разпределяш разумно заплатата си и да следиш как я харчиш.

  1. Погрижи се за фонда си за спешни случаи

Тъй като сигурно е трябвало да отделяш по няколкостотин лева на месец за погасяване на вноските по кредита си, не си могъл да създадеш фонд, който да ти послужи в случай на непредвидена ситуация. Това е нормално. Сега обаче идва моментът да го сториш.

Тези средства ще ти бъдат полезни, ако се случи нещо извън хода на нормалните събития. Ако загубиш работата си и останеш без средства за прехрана. Ако ти се наложи да ремонтираш колата. Ако спешно трябва да отидеш при роднините си в друг град и др. Фондът ще те предпази от това, да теглиш нови заеми, за които може да не получиш достатъчно бързо одобрение, и които после отново ще трябва да връщаш.Това е сума, към която можеш да се обърнеш във всеки един момент на нужда.

И въпросът е как да я събереш и колко ти трябва.

Сега, когато месечният ти бюджет се е увеличил, можеш да пренасочиш парите, които са отивали за погасителни вноски, изцяло или частично към създаването на този фонд. Експертите съветват той да е в размер, достатъчен да ти стигне за живот за период от три до шест месеца.

Т.е. ако за 30 дни харчиш 1500 лв. за наем, консумативи, транспорт, храна и пр., трябва да събереш между 4500 и 9000 лв. Звучи много, но не се притеснявай. Не е казано, че трябва да отделиш тези пари наведнъж. Напълно нормално е да ги събираш постепенно. Отделяй по колкото можеш, докато не достигнеш поне минималната сума. 

  1. Спестявай повече за пенсия

Също както фонда за спешни случаи, вероятно и спестяванията за времето, след като спреш да работиш, са минали на заден план, докато си изплащал кредита си. И също както фонда, сега е моментът да помислиш за тях.

Да, ще получаваш пенсия от държавата, но е препоръчително да не разчиташ само на нея. Помогни си сам, за да водиш добро качество на живот в старините си.

Чудиш се как да го направиш?

Един често срещан съвет е да започнеш да инвестираш. Проучи в какво можеш да “вкараш” парите си, за да увеличиш стойността им. Има много възможности - от ценни книжа през имоти до крипто. Ако направиш удачен избор, ще предпазиш финансите си от изяждащата ги инфлация и дори ще получиш повече, отколкото си вложил.

За да се случи това, е нужно внимателно проучване. Не се заблуждавай, че е лесно. Започни да се интересуваш от вложения. Говори с финансов консултант или друг експерт в областта. Проучи различните възможности и условия. Обмисли много внимателно решението си, преди да инвестираш и един лев.

  1. Празнувай

Вече два пъти го казахме и бяхме напълно сериозни. Да изплатиш кредита си е постижение, което си заслужава да се отпразнува. Не защото заемите са затормозяващи и трудни за връщане. Не, причината е друга.

И тя е в теб самия. Защото си проявил дисциплина, упорство, отдаденост и отговорност. И това трябва да се отбележи.

Как ще го направиш зависи от теб самия и възможностите ти. Ще излезеш на ресторант? Ще почерпиш приятели? Ще си позволиш отдавна отлагана покупка? А защо не нещо по-мащабно - например малка ваканция? Този момент е бил чакан дълго време. Както се казва в рекламите - изживей го на макс (но все пак не така, че после пак да трябва да влизаш в дългове).

Заключение

Изплащането на кредит е наистина голям успех. Работил си за него в продължение на месеци или дори десетилетия. Но с неговото постигане не идва краят на работата в сферата на личните ти финанси.

След като си позволиш заслужено празненство, е време да се посветиш на следващите си цели. Какви са те зависи от теб и твоя живот. Те могат да са универсални като спестяване за бъдещето или свързани с твоите мечти и планове - сватба, образование, стартиране на собствен бизнес.

Каквото и да правиш с парите си занапред, важното е да прилагаш това, което приложи и при погасяването на месечните вноски - дисциплина, отговорност, последователност, концентрация. Така не само ще ти бъде по-лесно, но и ще се предпазиш от влизане в нови дългове.

Вярваме в теб - вече доказа, че можеш.            

“Кеш кредит” предоставя бързи кредити от 100 до 10 000 лв. За да се сдобиеш с такъв, ще ти е нужна само лична карта, а одобрението ще получиш до шест минути. Най-бързото на пазара в България

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.