5 причини да се придържате към семеен бюджет

4 СЕПТЕМВРИ 2019

Изисква време, усложнява и без това натовареното ви ежедневие… Така или иначе работите, имате приходи и разходи, не може ли да минете и без специален бюджет? Можете, разбира се, но ще ви струва по-скъпо.

От воденето на този своеобразен семеен финансов месечен план има сериозни ползи. Вижте основните пет.

1. Подобряване на финансовото състояние

Доходите, които постъпват в дома, може и да са същите, но със стриктен контрол върху харченето им, повече от тях се запазват за полезни дейности и биват похарчени разумно. Това пряко влияе на общото благополучие и добрия финансов климат в дома.

2. Спестяванията – допълнителен дивидент

Основен бюджетен принцип е отделянето на определен процент от приходите във фонд „спестявания“. Те могат да послужат за образование, за нови придобивки, за пътувания. Във всеки от случаите наличието им подобрява условията на живот.

Месечният план прави така, че да видим секторите, в които бихме могли да редуцираме разходите. От там могат да дойдат и сумите, които да заделяме.

Някои планове препоръчват да оставяме настрани по 10%. Други съветват да опитаме да редуваме един месец 10%, на следващия 20%, а на третия – отново 10%.

От къде може да спестим:

  • Емоционални покупки;
  • Пазаруване без използване на промоции;
  • Често прибягване до вредна храна на крак.

3. Как се застраховате от рискови ситуации

Спестяванията, които споменахме, имат и ценната роля и на буферен фонд. Той влиза в употреба при непредвидени рискови ситуации:

  • Неочаквано намаляване на доходите (загуба на работа на един от съпрузите);
  • Застраховка „Повреда“ (автомобил, компютър или друго оборудване, нужно за изпълняване на всекидневните дейности, както и авария в дома, могат да изискват скъпо струваща подмяна или ремонт);
  • Спешно лечение. Никой не си го пожелава, но понякога болестите ни изненадват. Важно е лечението да започне веднага, за да е бърза положителната развръзка.

4. Защо ни помага да се чувстваме по-спокойни

Просто е: стресът в много от случаите е свързан с липса на пари. В ситуации, в които е в неизвестност, мозъкът ни кара да изпитваме страх. Когато не знаем как да се справим с многото чакащи разходи на фона на недостигащи приходи, изпитваме именно това и не знаем как да реагираме. Дори и да започнем да печелим повече, ако сме свикнали да харчим много, безпокойството ще се запази, защото и ще харчим повече. Ако обаче изчислим разумно кога в какво да влагаме парите си, благосъстоянието ни ще се повиши, а с него – и спокойствието, че владеем ситуацията.

5. Сплотявате семейството

Обединението около общи цели и правила улеснява разбирателството. Няма спорове за нови покупки. Когато се знае какво ще се взима тази седмица, всички са наясно и няма кавги. Това е и начин да изградите у децата добра финансова култура от най-ранна възраст.

 

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Ако до момента не сте намирали подходящ момент да съставите семеен финансов план, време е да опитате. Започнете с разчетите за идния месец. Пресметнете всички разходи (храна, сметки, вноски по кредити и др.) и изчислете приходите. Бъдете разумни и далновидни.

А ако имате нужда от съдействие за рефинансиране или инвестиция, CashCredit е на ваше разположение.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?