Активно и пасивно инвестиране. Как да направите правилен избор?

22 ЮЛИ 2019

В света на финансовите инвестиции няма място за емоции. За да натрупате средства, трябва да се заредите с търпение и внимателно да изработите стратегията си. Вижте повече за двата най-популярни варианта.

Каква е разликата между активно и пасивно инвестиране

  • Активните инвеститори са тези, които се стремят дейно да участват в процеса. Те провеждат сериозни предварителни проучвания, анализират промените в пазарите и индексите, наблюдават счетоводните отчети, сравняват резултати и коефициенти. Имайки достатъчна подготовка, те избират конкретни ценни книжа и осъществяват сделка. Подобни участници в търгуването винаги са в готовност за нови действия и завои в зависимост от актуалната ситуация. Тяхната стратегия е да надхитрят пазара и да постигнат висока възвръщаемост и бързо да превърнат пасивните инвестиции в активи, използвайки промените в пазарните индекси.
  • Пасивните инвестиращи работят на обратния принцип. Тяхната теория е, че макар на моменти пазарните индекси да дават възможност за висока възвръщаемост, за дълги периоди от време не може да се разчита на подобна стабилна тенденция, тъй като процесът е свързан с непрестанни повишения и спадове. Според тази линия на финансово поведение непрестанното управление на инвестициите вместо да води до реален резултат и носи единствено загуба на време и усилия.
    Пасивната стратегия работи на принципа, парите от портфейла да бъдат разделени между различни типове финансови инструменти: облигации, активи, благородни метали, недвижими имоти. Така нивото на риск значително пада, а възвращаемостта се усреднява между различните типове активи.

Кое е по-подходящо

Четейки спецификите на двата типа поведение, коя стратегия ви се струва по-печеливша?

Според теорията за ефективните пазари на Юджийн Фам, пазарът сам по себе си работи ефективно и рационално, и е трудно да бъде победен. Всички участници в него имат еднаква информация и на практика са равни, така че няма как някой от тях да изкара повече дивиденти в дългосрочен план. Може да има моментни покачвания, но има и спадове и в крайна сметка всички получават средна доходност.

Тези, които предпочитат активния подход, от друга страна са убедени, че могат да избегнат спадовете с правилни анализи. Те разчитат на познанията си, за да предвидят кога да се оттеглят за момент, както и кога и в какво да инвестират повече средства.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Ако тепърва навлизате в света на финансовите инвестиции, помислете над предимствата и недостатъците на всеки от двата типа финансово поведение:

Активна стратегия:

  • По-висок риск;
  • Повече сте въвлечени в процеса;
  • Евентуална възможност за по-високи приходи.

Пасивна стратегия:

  • По-нисък риск;
  • По-малка активност;
  • Средна, но стабилна доходност.

Вие преценете дали сте рискова натура или предпочитате сигурните резултати. Ако пък в някой момент от процеса имате нужда от допълнително финансиране, Cash Credit е насреща.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?