Да работите за себе си или да работите за друг?

10 ЯНУАРИ 2022

Какво получавате в единия случай и какво в другия? Кое е за Вас? Тази статия ще Ви помогне да откриете отговорите

Безработицата, настъпила вследствие на Ковид-19, накара много хора да се запитат дали е по-добре да работиш за себе си или за някой друг. И двата варианта имат своите плюсове и минуси. Тази статия не може да Ви каже кой е правилният избор. 
Но може да Ви помогне да откриете отговора.
Да работите за някой друг носи предвидимост и възможност за планиране. Да работите за себе си може да Ви донесе по-големи печалби и гъвкавост. Но парите не са всичко.
Ако сте нает от друг човек, ще можете да се концентрирате върху това, в което сте добър. Ако притежавате компанията, ще е нужно да усвоите много нови знания и умения. Готови ли сте да излезете от зоната си на комфорт? 
Това не е всичко.
Трябва да помислите за социалните си контакти, за сигурността си, за това, с колко работа можете да се нагърбите.
По-долу ще Ви дадем няколко точки, върху които да помислите, ако се чудите как да продължите кариерния си път. Отделете необходимото време за размисъл, преди да вземете подобно голямо решение. Най-важното е то да е съобразено с Вашия живот, Вашите нужди и Вашите цели.

Заплатата

Основната цел на полагането на труд е да се печелят средства за живот. Затова ще разгледаме първо този въпрос. И двете възможности имат плюсове и минуси.
Как стоят нещата, ако работите за друг?
В този случай Вие имате фиксирана заплата. Нейното увеличаване би могло да бъде бавен и труден процес поради различни фактори. Сред тях са израстването Ви в йерархията на компанията, финансовото ѝ състояние, бизнес плановете ѝ и др. 
Този факт означава, че сте силно зависими от работодателя си. По-ниската заплата може да Ви попречи да постигнете сигурност и да изпълните финансовите си цели. По-трудно ще може да реагирате на обстоятелства, свързани с промени в личния Ви живот. 
Ако работите за себе си е друго.
На теория средствата, които изкарвате, зависят само и единствено от Вас. Вие преценявате колко да работите и колко „да си плащате“. Можете да изберете да поемете още клиенти, да разширите бизнеса си, да вдигнете цените си. 
Но има условие. 
Трябва да работите усърдно и да сте успешни. И докато първото е обосновано от собствената Ви мотивация, за второто няма гаранция. Върху него влияят множество обстоятелства. Сред тях са състоянието на пазара, маркетингът Ви, а дори и късмет. 
Имайте предвид, че изобщо не е изключено да мине време, преди да имате постоянен и висок приход. А също така и че не всичко, което изкарате, ще „влезе в джоба“ Ви. Ще е необходимо да реинвестирате част от сумата в бизнеса си, да плащате осигуровки, данъци и други задължения. 
Тук работата за друг има едно предимство. 
Знаете каква сума ще получите всеки месец. Дори да не сте били толкова зает през последните 30 дни, пак по сметката Ви ще влезе заплатата, която сте договорили с работодателя си. Тази предвидимост позволява да планирате разходите си и Ви дава сигурност. 
Работата не е само пари – да минем напред. 

Социални контакти 

Запитайте се какъв човек сте. Обичате ли да сте сред хора или предпочитате усамотението? Това има голямо значение при решението дали да работите за себе си или за някой друг. 
Ако започнете свой собствен бизнес, поне в началото не е изключено да работите сам или в малък екип. Това е положително, ако не Ви харесва да сте в шумна и натоварена среда. Ако обаче сте по-социален, това може да Ви накара да чувствате самота и потиснатост. 
Има начини да преодолеете това. 
Може да разположите офиса си в оживено помещение, където ще срещате други хора. Може да използвате и повечето гъвкавост на собствения бизнес, за да се виждате по-често с приятели. Ако работите с много клиенти, това също би помогнало за задоволяване нуждата Ви от човешки контакт. 
От друга страна, ако работите за друг човек, знаете, че всеки ден ще виждате хора, с които може да започнете деня си с приказки на чаша кафе. Ще имате компания за обяд. А може би ще намерите и ще станете добри приятели с хората, с които се срещате всеки ден. 
След социалните контакти да обсъдим и сигурността. 

Сигурност 

Началото на всеки собствен бизнес е трудно. Ще отнеме време, докато си създадете нужните контакти и привлечете стабилен поток от клиенти. Много нови фирми не оцеляват повече от 18 месеца. За други максималният период, който успяват да издържат, е пет години.
Това означава, че не е изключено да има дълъг отрязък от време, в който няма да получавате стабилни приходи. И дори ще се притеснявате за съществуването на бизнеса си. Дори и да преминете тези критични моменти, вероятно ще имате периоди на възходи и падения. 
А ако сте нечий служител? 
На теория имате много повече сигурност. Както вече казахме, може да разчитате на твърда заплата всеки месец. В трудовото законодателство са уредени много специфични хипотези, при които служител може да бъде уволнен – до голяма степен работата Ви е защитена. 
Но дойде 2020 г.
През годината, в която коронавирусът удари света, много хора загубиха работата си. Беше не просто неочаквано, а шокиращо. Разбира се, всички се надяваме, че тези събития ще бъдат редки и най-вече, че няма повече да се случват. 
Ето и за какво още следва да помислите.

С колко може да се нагърбите? 
        
Ако работите за себе си, имате повече от една професия. 
Може би в момента сте водопроводчик, автомонтьор или учител. Ако започнете собствен бизнес, е възможно да се наложи да добавите към визитната си картичка още квалификации. Юрист, счетоводител, маркетинг експерт, програмист, специалист по продажби... 
Може да няма кой друг да ги свърши. 
Ако сте служител в чужда компания, Вие сте концентриран само върху Вашата собствена специалност и задачи. Намирането на клиенти, воденето на счетоводство и дори организацията на работната среда са поверени на някой друг. 
Но ако работите за себе си и не можете да си позволите да наемете други хора, ще трябва да се посветите на тези задачи. Това има своите плюсове и минуси. Ще усвоите нови знания и ще се развиете значително. Но тези задачи ще отнемат от времето, в което можете да се посветите на работата си за клиенти. 
И служителите работят извънредно. 
Ако компанията, в която сте нает, е натоварена с големи проекти или периодът е тежък, може да Ви се наложи да стоите до късно. И това води до умора и стрес. Запитайте се на фона на цялата картинка, кое си заслужава повече. 

Мотивация 

Запитайте се колко силна е мотивацията Ви. За да успеете в собствения си бизнес, трябва да имате много силно желание. В комбинация с него ще Ви трябва и желязна самодисциплина. 
Ако работите за себе си, ще е нужно неуморно да търсите клиенти. А също така и винаги да давате най-доброто от себе си. Ще е нужно да си поставяте цели и да ги изпълнявате.
Има и други видове мотивация.
Те касаят работата в чужда компания. Може би сте мотивиран да се изкачвате в йерархичната стълбица, да ръководите хора, да се доказвате на различно ниво в бизнеса. В такъв случай този вариант на заетост вероятно би бил по-удачен за Вас.

Ковид кризата накара все повече хора да се замислят как искат да работят. Дали за някой друг или за себе си. Истината е, че няма универсален отговор на този въпрос. 
Всеки трябва да намери сам най-добрия път за него самия.
Преди да вземете решението, е важно да помислите по няколко основни пункта. Готов ли сте да поемете риск с възнаграждението си? Колко са важни за Вас социалните контакти и как можете да ги организирате? Готов ли сте да се нагърбите с множество нови роли? Бихте ли жертвали сигурността си? Каква е мотивацията Ви?
Всеки от двата вида заетост има своите плюсове и минуси. Единият дава повече свобода и гъвкавост, другият – повече сигурност. В единия може да се спечелят повече пари, но може и да не се спечелят никакви. 
Във всеки случай това е решение, което трябва да обмислите внимателно. 

Кеш Кредит предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.