Девет идеи за есенни забавления, които не тежат на бюджета 

20 ОКТОМВРИ 2021

 

Есента също може да бъде забавна

За повечето хора есента носи тъга по отминалите топли дни и нетърпение за сезона на елхите, подаръците и големите семейни събирания.

Но този период от годината може да бъде прекрасен.

Дните след 22. септември са все още топли, а светът наоколо става невероятно красив със своите жълти, оранжеви и червени цветове. Прекрасна сцена за разходки сред природата.

В този сезон се раждат някои от любимите на всички плодове, а също така се раждат и любимите на всички зимнини.

Есенни са някои от най-важните български и световни празници. Те носят със себе си атрактивни и забавни традиции. А за онези, които обичат спорта, също има повод за празненство – футболният сезон е вече в разгара си.

Всичко това (и не само) дава прекрасни възможности да се наслаждаваме на есента, без да натоварваме бюджета си.

Нека видим как.

 

 1. Разгледайте града си като турист

Обичайно свързваме туризма с напускане на мястото, в което живеем. Смята се, че за да видим нещо ново, трябва задължително да пътуваме извън града си.

Но не е така.

Замисляли ли сте се, че ежедневно минавате покрай забележителности, които приемате за даденост?

Почти всеки български град има туристически обекти, достойни за посещение. От музеи през паметници до галерии. И ако някои посетител на родното Ви място, Ви попита за тях, вероятно ще го упътите без проблем.

Но кога за последно Вие самите сте ги посетили?

Една разходка през забележителностите на града Ви може да е наистина приятна и обогатяваща. А освен това не е изключено и да Ви накара да го заобичате още повече.

И нещо друго – тя няма да натежи на бюджета Ви.

Има немалко културни учреждения, в които може да се влезе дори и за 2 лв. Много от тези места предлагат свободен достъп в определен ден от седмицата или месеца. Много често входът е безплатен или изключително евтин за деца и пенсионери.

Има и вариант да бъдете турист в дома си, без да плащате и стотинка.

Просто се разходете по улиците. В почти всички български градове има красиво орнаментирани къщи в стил сецесион, модернистични постройки от с изящна геометрия, както и проявлението на интернационалния стил, типично за социалистическото строителство. Множество паметници, издялани от най-големите ни скулптури, също красят уличния пейзаж.

 

2. Разходете се из природата

Друг вариант за есенно забавление, което не тежи на бюджета, са разходки сред природата.

Този сезон е идеално време за излети сред планините и горите. Температурата на въздуха е умерена, няма ги вече летните навалици и най-важното – околният свят е неповторимо красив. Горите сменят цветовете си. Пътеките се застилат с листа. Ако имате деца, за тях ще бъде страшно забавно да ги събират заедно с шишарки и кестени.

За да се докоснете до есенната природата, няма нужда да пътувате далеч.

И да няма планина или дори гора близо до мястото, в което живеете, винаги може да се разходите в парка. Ще го видите в съвсем различна и много романтична светлина.

 

3. Украсете с шишарки, листа и кестени          

От природата може да  си набавите материали за декорация, която ще придаде уютно есенно настроение на дома Ви.

И то съвсем безплатно.

Съберете паднали червени, жълти и оранжеви листа, кестени и шишарки. Когато се приберете, направете от тях букети, сложете ги в купички и буркани, сплетете венци или ги нанижете на гирлянди.

Ако имате деца, те ще се влюбят в това занимание. Това е идеален шанс за тях да проявят креативност. Мъниците могат да превърна шишарките в различни животинки, да рисуват върху листата или да направят хербарий от тях.

В интернет има много вдъхновяващи идеи за есенна украса у дома, както и образователни видеа, които правят създаването ѝ съвсем лесно.

И всичко това не струва дори и лев.

 

 4. Берете плодове            

Есента е сезонът, в който узряват някои от любимите на всички плодове. По това време стават готови за бране ябълките, крушите, гроздето и тиквите. И това може да се превърне в неочаквано и евтино забавление.

Ако имате къща на село, вероятно обирането на реколтата е част от ежегодния Ви календар. Включете в него децата. За тях ще е приятно да Ви помагат. Това е добър повод да им преподадете и няколко важни урока за това, колко е важна природата и връзката с нея и колко са полезни плодовете.

Ако не разполагате с имот с градина, помогнете на приятел.

Брането не е лека работа, отнема време и вероятно имате близък човек, който ще се зарадва да получи помощ. Това е идеален шанс за едно по-нестандартно социално преживяване. А за благодарност вероятно ще получите и част от това, което сте набрали.

 

5. Правете зимнина

Правенето на зимнина е също традиционно занимание за есента. Купешките туршии, лютеници и компоти рядко могат да се сравняват с произведените в домашни условия. Освен това и цената на вторите е по-изгодна.

Заниманието е времеемко, но приятно.

Съберете семейството и работете заедно. Това е чудесен шанс да разнообразите традиционните си общи занимания. За децата ще е вълнуващо да пълнят бурканчета с нарязаните от Вас плодове и зеленчуци. В компания и времето минава по-бързо.

А ако нямате градина, от която да се сдобиете със суровина за консервиране?

Няма проблем. Обединете се с приятели, защото за зимнината са нужни големи количества плодове и зеленчуци. Решете какви буркани искате да направите. Уговорете се да отделите един ден от уикенда за целта. Съберете общи средства, напазарувайте и след това заедно пригответе консервите. Когато са готови, ги разделете помежду си.

Домашните зимнини изискват майсторство, но удоволствието от направеното сам е несравнимо.

 

6. Отбележете Хелоуин             

Това предложение е най-вече за по-младите и онези, които имат деца.

Хелоуин е празник, който традиционно се отбелязва на 31. октомври в англоговорящите страни. Тъй като обаче е забавен и изпълнен с креативност, той запали и много други народи. България също не е подмината от хелоуинската мания.

И основателно.

Това е ден, който децата обожават, а освен това и още едно предложение за евтино занимание през есента.

Традиционните приготовления за празника включват изработката на костюм. Няма нужда да е скъп. Помислете за нестандартни решения и го направете от материали, които Ви се намират вкъщи. Стари платове, картон, гримове и др. Проявете творчество и се насладете на това, да създадете нещо с ръцете си. Детската радост (ако го правите за своя син или дъщеря) е несравнима награда.

Не забравяйте и тиквите.

По правило те са част от хелоуинската украса. Дайте на малчуганите да издълбаят месото на тиквата и да нарисуват върху нея шаблон. След това Вие го изрежете, за да завършите декорацията.

Цената на този плод не е висока, а това определено е едно различно есенно забавление.

 

7. Съживете българските обичаи

Нашият обреден календар също предлага множество любопитни традиции.

През есента са някои големи български празници – Денят на Св. Петка, Димитровден и др. С тях са свързани различни обичаи, които малко или много са позагубени в модерни дни.

Но тяхното възраждане е още едно евтино есенно забавление.

Света Петка е покровителка на дома и семейството. Почитаме я на 14. октомври. В този ден завържете ножиците си с червен конец и ако сте любител на плетенето, не го правете. Това пази от злини. Следете кой ще влезе в дома Ви пръв за деня – какъвто е човекът, такъв ще Ви е късметът през следващите 365 дни. Пригответе традиционните яхния с праз, сарми и печено овнешко месо.

Димитровден пък е време за гадателства.

На 26. октомври следете внимателно луната – ако е пълна, и кошерите ще са пълни с мед. Имате ли овце? Вижте дали в нощта на празника те са сгушени едни в други. Ако се топлят взаимно, значи зимата ще е студена.

Мишинден е малко познат, но атрактивен празник.

Той се отбелязва на 27. октомври с множество разнообразни обичаи, които имат за цел да прогонят вредните гризачи надалеч. На тази дата можете да запалите огън, за да прогоните ритуално дребните създания. Ако имате котка, омесете питка и я украсете с отпечатъци от лапичката ѝ. И не забравяйте – не трябва да споменавате думата „мишка“ цял ден.

 

8. Потопете се във футболния сезон

През есента футболният сезон тече с пълна сила. Стартирала е надпреварата във всички първенства, трансферният прозорец е затворен и календарът е изпъстрен с дербита.

Мачовете са идеално евтино забавление, което да споделите с група приятели.      

Може да посетите двубой на живо – цената на билетите варира, но обичайно е около шест лева . За да е още по-евтино, гледайте в домашна обстановка.

В добра компания, завладяващи сблъсъци и разпалени дискусии времето минава бързо и приятно.

 

9. Филми по телевизията

В крайна сметка едно чудесно и напълно безплатно забавление е да легнете на дивана пред телевизора и да се насладите на филмовата селекция по различните канали.

Програмата варира.

В нея ще откриете по нещо за всеки - от любими български филми през класическо европейско кино до съвременни американски екшъни и комедии.

Уютът на дома и семейната компания ще направят преживяването още по-приятно.

 

Тези девет идеи за есенни забавления не струват почти нищо. Те ще Ви помогнат да прекарате приятно и спокойно сезона между големите летни и коледни харчове.

Ако все пак и през есента Ви се иска да отидете на почивка, налага Ви се да направите по-сериозни разходи или пък искате да спестите пари за голяма покупка, знайте, че може да разчитате на бърз кредит от Кеш Кредит. Компанията предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При добро планиране те вероятно ще покрият разходите Ви. При определени условия дори нямате лихва в първите 30 дни.

Насладете се на есенните месеци.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?