Допълнителни доходи без втора работа, част 1 

4 МАРТ 2021

Ако 2020 г. беше година на изненади, саможертви и надежди, че всичко бързо ще се върне към познаното, през 2021 г. вече никой не храни излюзии за бързо възстановяване нито на социалния живот, нито на икономиката. Даже напротив – прогнозите на експертите са за настъпваща рецесия, излизането от която ще отнеме поне още две години. Това не е добра новина за повечето българи, които са едни от най-задлъжнелите в ЕС и чието нормално съществуване е в пряка връзка с редовните им доходи. Различните ограничения от последните месеци се оказаха сериозно предизвикателство за много работодатели, а намалените или забавени заплати станаха нещо обичайно. Именно в такава ситуация човек започва да се оглежда за допълнителни източници на доходи. Има ли наистина подобни възможности и как могат да се изкарат допълнително пари в домакинството без да се започва втора работа?

 

Продажба на ненужни вещи

Популярното търдение, че боклукът за един е съкровище за друг се оказва особено вярно в този случай. Във всяко жилище има неща, които не се ползват вече – от уреди и електроника през дрехи, обучвки и детски играчки до кухненски съдове и мебели. Обичайно те се пазят за всеки случай, но такъв случай все не идва и накрая – при някой ремонт или основно почистване – когато са съвсем остарели и прашасали, се изхвърлят. Всъщност те биха били полезни на други хора – такива, които не разполагат с достатъчно средства, за да си ги купят нови или пък са привърженици на по-екологичния подход към живеенето. Затова все още годните за употреба вещи могат да се продадат. Най-лесно това става онлайн, като двата най-популярни сайта за продажба на употребявани неща са olx.bg и bazar.bg. Регистрацията и в двата е доста бърза и безплатна, публикуването на обява в стандартния случай също (olx имат ограничения за брой безплатни обяви в различните категории, но това може да бъде избегнато като новите обяви се добавят след продажбата на някоя от вещите или пък в една обява, кръстена, например, Детски дрехи се опишат всички такива за продан). Колкото по-подробно е описанието и повече прилични снимки има, толкова по-вероятно е съответната вещ бързо да си намери нов собственик. Купувачите и продавачите и в двата сайта могат да си разменят съобщения, така че цената също може да бъде обект на коментар (доброто старо пазарене се случва доста често). Двата най-ползвани начина за размяна на вещите е лично предаване или с куриер. Повечето купувачи предпочитат куриерските услуги заради възможността да разгледат, тестват или пробват стоката преди да я платят. Някакъв ориентир за мащаба на търговията, която кипи между частни лица в интернет дават данните на olx от началото на 2020 г. – 2,9 млн. регистрирани потребители в България и над 7000 сделки на ден, като това е статистика от преди пандемията и затварянията. Именно заради всичко това този тип търговия е добра възможност за изкарване на пари от ненужните вещи вкъщи.

 

Намиране на почасова заетост

Въпреки, че прилича на допълнителна работа, идеята е човек да прави нещо за пари в свободното си време, като какво, колко и кога ще работи, да определя сам. Подобна възможност дава разхождането на кучета, гледането на деца или пък даването на частни уроци.

Въпреки, че в началото на пандемията покрай екзотичните рестрикции за влизането в паркове и градинки се появиха шеговити обяви като Давам под наем куче на 10 000 км., с работата от къщи грижата за домашните любимци – и най-вече редовните им разходки – се оказват предизвикателство за някои от собствениците им. Затова и у нас започва да добива популярност разхождането на кучета – редовно или пък еднократно, съботно-неделно или когато стопаните не са в града. Цената е около 5 лв./час, като в някои случаи собствениците на кучето поемат и част от транспортните разходи. По-предприемчивите пък предлагат комбиниране на разходката с пазаруване за домакинството, срещу съответното допълнително заплащане, разбира се. Във всички сайтове с безплатни обяви има секция Домашни любимци, в която човек може да публикува обява, че предлага такава услуга.

Покрай затворените детски градини и училища гледането на деца стана доста търсена услуга. С предимство (и с по-висока цена, респективно) са педагозите, медицинските работници и хора, които имат някаква представа от оказване на първа помощ при инциденти, но и всички останали сравнително лесно могат да намерят деца, за които да се грижат почасово срещу заплащане. Това може да стане отново в сайтовете за безплатни обяви. Специализирана платформа, която среща детегледачки с родители е bavachki.bg. Регистрацията за търсещи работа е безплатна, като се създава профил. От платформата се свързват за потвърждаване на информацията от профила и ако всичко е наред, го активират. Обявите се публикуват само от родители – какво търсят като услуга и с какъв времеви ангажимент е. Търсещите работа преглеждат обявите и ако нещо им допадне, кандидатстват. Родителите разглеждат профилите на кандидатите и се свързват с тях. Платформата поддържа и фейсбук група, като отзивите както от бавачки, така и от родители са доста позитивни.

Ако човек има някакви специфични знания или умения – чужд език, физика, математика, химия, музика – добра възможност за допълнителни доходи е даването на частни уроци на ученици. И в нормално време не всички деца се справяха еднакво добре в училище, а в момента с дистанционното обучение мнението на повечето родители е, че степента на усвояване на материала доста е спаднала. Именно затова някои ученици имат нужда от допълнителни занимания и помощ по някои предмети. Ако човек може да намери общ език с деца и е в състояние да направи интересни за тях неща като математиката или чужд език, тогава допълнителните доходи от частни уроци могат да се окажат значително перо в приходите в домакинството. Начините за намиране на ученици – отново в сайтовете с обяви, но в този конкретен случай добра работа вършат и хартиените обяви, разлепени около училищата и детските градини.

Възможност за регистрация на учители по различни предмети на едно място (и съответно търсенето им), както и на детегледачи, треньори и психолози предлага Учители БГ. Ползването на сайта, обаче, става срещу заплащане на абонамент. От сайта твърдят, че месечните им посещения са над  150 хил., както и имат доста положителни отзиви, въпреки изключително неитуитивния и не особено естетичен сайт.

Въпреки, че българските регулатори решиха преди няколко години, че дейността на Uber у нас е незаконна, доскоро в България относително необезпокоявана работеше сходна руска платформа - Maxim, благодарение на която хора със собствени автомобили срещу заплащане извършваха превози, подобни на таксиметровите. След няколко поредни скандала, свързани с липсата на лицензи и опити за забрана на дейността, сайтът на компанията все още е активен и според него се набират шофьори. В публикувания калкулатор на допълнителните доходи цифрите изглеждат доста примамливи, но в промяна в условията от първи февруари тази година вече не става въпрос за сътрудничество, а за франчайз – дейността вече се представя като стартиране на собствен бизнес. Това, обаче, означава, че всички въпроси, свързани с лицензи и разрешителни за извършване на превози, както и значителните глоби и наказания при липсата им, са ангажимент на конкретния човек и платформата не носи никаква отговорност. С промяна в закона от началото на година също така се криминализира и обществения превоз на пътници без съответното разрешение, така че рисковете от тази дейност се оказват значително повече от евентуалните ползи.

 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?