Дългосрочно планиране на семейния бюджет

22 МАРТ 2020

Планирането може да Ви се струва сложно и ненужно, особено в динамична ситуация, когато всичко се променя доста бързо. На практика обаче, ако имате изграден план, е много по-лесно да го адаптирате към нови условия, отколкото тепърва да се чудите как да реагирате. Дългосрочните стратегии са успешни именно когато съдържат опции за преразглеждане при необходимост. Освен това при тях стриктно се следят резултатите от всяко действие, сравняват се с поставената цел и, в случай че няма напредък – отново се мисли за корекции.

Правилната нагласа е ключов фактор за справянето с всяко начинание. Възприемането на реалистична стратегия за управление на личните Ви средства не прави изключение. Според учени от Йейл, дори начинът, по който сте свикнали да се изразявате, може да повлияе на отношението Ви към здравето и парите. Анализаторите доказват, че при цели нации, чийто официален език прави по-силно разграничение между сегашно и бъдеще време, се наблюдават по-ниски нива на дългосрочни спестявания, както и че са по-разпространени рискови навици като тютюнопушене. Техните представители просто са по-склонни да отлагат решителните стъпки за подобрения “за утре”.

Българският език също е сред тази група, затова може да се предположи, че ще трябва първо да се справите с някои психологически бариери пред уменията за планиране. Те са свързани също с особеностите на възпитанието, образованието, личните трудности, с които сте се сблъсквали. Достатъчно е обаче да си дадете сметка за тяхното влияние и да не позволявате да пречат на мотивацията Ви. Дори и да не усетите веднага бърз резултат от следвания план, постарайте се да не се отказвате. Бъдете отговорни и дисциплинирани в настоящето, защото това е единственият зависещ от Вас начин да подсигурите бъдещето си.

Как обаче да си съставите персонализиран план за управление на семейния бюджет? Има ли универсални стъпки, които да следвате, след като доходите, разходите и възможностите за промяна често зависят от много неизвестни? Всъщност, разпределението на финансите на домакинството може да се разглежда като умален модел на корпоративното планиране в несигурна, конкурентна среда. Ето защо спокойно може да вземете на заем някои добри практики от бизнес мениджмънта и да ги използвате като опростена рамка. Това ще Ви спести време и усилия, а и може да разчитате, че прилагате доказали своята ефективност действия.

Съществува изобилие от съвети за планиране и постигане на по-добри резултати. Какъвто и модел да изберете, вероятно няма да сбъркате, стига да го адаптирате към Вашите условия. Предлагаме Ви да започнете от нещо максимално елементарно. Така по-лесно ще се ангажирате да бъдете постоянни, съответно - ефективни. Подобен пример е стратегията на “Цели и ключови резултати” (или OKR на английски), която спазват компании като Google, неправителствени организации за здравна грижа в САЩ, дори известни личности като Боно от U2 в благотворителните си кампании. 

Изходната позиция на последователите на тази стратегия е, че няма значение какво и колко знаете, важното е дали и как го прилагате. Това означава две неща:

  1. Да имате крайна цел, към която да се движите (т.е. да си отговорите на въпросите “Защо?” и “Какво?”)
  2. Да следите регулярно напредъка в постигането ѝ чрез лесно измерими показатели (да решите “Как?”)

Джон Доер, който усъвършенства и популяризира този модел, препоръчва да изберете показателите по следните критерии:

  • Да са специфични и обвързани с времева рамка.
  • Да са достатъчно смели, но все пак реалистични.
  • Да са лесно измерими и проверими.

 

В конкретния контекст на семейния бюджет, това може да означава, че:

 

Защо? Искате да подобрите начина си на живот, за да сте по-щастливи.
Какво?   Той зависи от финансовата Ви стабилност.
За целта:
Как? Необходимите действия (показатели) са:

Измерител на успеха

(Колко?)

Срок за постигане

(Кога? / До кога?)
Да намалите трайно месечните разходи с поне -20% до края на следващите 3 месеца;
Да изплащате навреме всички задължения, за да подобрите вашия кредитен рейтинг с поне 10 пункта; в следващата 1 година;
Да спестите, за да увеличите резервите си за спешни случаи. поне още 1000 лв. в следващите 6 месеца;

 

Разбира се, може да изберете повече или по-малко и различни показатели, но обикновено се препоръчва да стартирате поне с три подобни ангажимента.

Още един фактор, който трябва да имате предвид, е прозрачната, навременна комуникация или по-простичко казано - знаят ли всички членове на семейството какво се очаква от тях, за да постигнете заедно целта. По-добрите резултати може да се получат единствено с разбиране и подкрепа от всички заинтересовани страни. Ето защо е важно да обсъдите възможните стъпки, да постигнете съгласие и да се ангажирате да следите показателите. Заедно ще решите какви ще са параметрите им. Така ще полагате целенасочени усилия да ги спазвате.

Това означава също и да споделяте точна информация помежду си, за да може да адаптирате стратегията си, ако се налага. Достатъчно е редовно да обсъждате и разписвате разходите си, за да видите какво може да намалите. Потърсете разумен период за проследяване – например: всяка седмица. От една страна, не е необходимо да обработвате твърде много данни наведнъж, а от друга - трябва да сте гъвкави с вземането на нови решения. На практика - може да използвате един час от всеки неделен следобед за пълноценно общуване. Организирайте си нов прочит на популярната игра “Монополи”, в който просто да отчитате и планирате собствените си приходи и разходи.

За целта ще Ви бъде полезно да запазвате на едно място касовите бележки от всяка покупка, както и да намерите удобен начин за записване на семейното счетоводство. Не е необходимо да започвате със сложни таблици в Excel - и тетрадка би свършила работа. Разбира се, ако сте почитатели на дигиталните технологии, може да потърсите мобилно приложение, дори да създадете ваш модел на файл. Важното е избраният инструмент да показва ясно в каква посока се движите:

  • Приближавате ли се към желаните стойности на показателите?
  • Ще се вместите ли в сроковете, които сте си задали?

Ако отговорът на тези въпроси е „Не“:

Какво може да промените?

Вероятно ще се наложи да се справите и с още едно начално предизвикателство. Да приемете, че обсъждането на личните финанси в рамките на дома не е признак на лошо възпитание. Напротив - това е начин да разпределите ясно както отговорността, така и контрола над семейния бюджет. Направете го, без да отлагате и без да вменявате вина у себе си или близките си. В крайна сметка, имате обща цел и приносът на всеки член на фамилията е от значение.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.