Финансиране за енергийна ефективност за физически лица

06 ФЕВРУАРИ 2023


С нарастващата инфлация и покачването цената на разходите за дома, създаването на жилище с висока степен на енергийна ефективност е от все по-голямо значение. Това обаче е свързано с разходи. От подмяна на дограма до поставяне на изолация, има множество дейности, с които да направиш апартамента или къщата си по-зелен и, разбира се, трудът и материалите за тях струват пари. 
С течение на времето би трябвало инвестицията да ти се отплати, но на този етап има един въпрос. Как да се сдобиеш със средствата за нея? 
Както обичаме да казваме - отговорът е свързан с добра новина. И тя е, че на пазара има различни варианти да се снабдиш с нужната ти сума. В днешната статия ти споделяме пет от тях. Те са разнообразни и се простират от програми на държавата до спестявания. 
И първият е Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“. Прочети повече за него надолу. 


Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“ (ФЕЕВИ)


Фондът “Енергийна ефективност и възобновяеми източници” (ФЕЕВИ) е създаден през 2004 г. Това юридическо лице подпомага инвестициите в енергийна ефективност с цел нейното подобряване и намаляването на емисиите от парникови газове. 
ФЕЕВИ отпуска средства, с които да предприемеш енергоспестяващи мерки за своя дом, друга сграда или обект. Процедурата по кандидатстване има няколко етапа:  

1.Идентифициране на проект;
2.Първоначална оценка за осъществимостта на проекта;
3.Изготвяне на Първоначално предложение за проект (ППП);
4.Подаване на ППП и съпътстваща документация във ФEEВИ;
5.Съдействие при изготвянето и подобряване на ППП, както и на съпътстващи документи;
6.Разглеждане и оценка на проекта;
7.Формално решение за одобрение на финансирането;
8.Приключване на финансови преговори и отпускане на средствата.

Стъпките, които ти трябва да предприемеш, са 1, 3 и 4. Останалото се извършва от Фонда. 
На сайта на организацията са посочени най-важните условия, на които проектът трябва да отговаря. Ключовото сред тях е наличието на “детайлно енергийно обследване”. То се изготвя от определени лицензирани за това компании. 
Освен тях има и още няколко. Проектът ти трябва да внедрява утвърдена технология и да бъде на стойност между 30 000 и 3 000 000 лв. Не бива да се подминава и че има и изискване за минимално дяловото участие от твоя страна. Неговият размер е не по-малко от 10%. 
Ако кандидатурата ти бъде одобрена, ще получиш кредит с фиксиран лихвен процент на стойност между 3% и 5,5%, който трябва да изплатиш в рамките на 10 години. 
Съгласно Националния план за възстановяване и устойчивост на Република България ФЕЕВИ ще се трансформира в Национален декарбонизационен фонд (НДФ). И след тази промяна Фондът ще продължи да изпълнява цели за повишаване енергийната ефективност. Те ще са в подкрепа на обновяването на националния сграден фонд от жилищни и нежилищни сгради, за което има изградена дългосрочна национална стратегия.

Фонд за устойчиви градове

В коя част на България живееш? Защото Фондът за устойчиви градове предлага специален кредит за постигане на енергийна ефективност в столицата и градове от Южна България. Можеш да кандидатстваш за него, ако жилището ти се намира в някое от следните населени места: 

●    София;
●    Благоевград;
●    Бургас;
●    Хасково;
●    Ямбол;
●    Кърджали;
●    Кюстендил;
●    Пазарджик;
●    Перник;
●    Пловдив;
●    Сливен;
●    Смолян;
●    Стара Загора;
●    Димитровград;
●    Асеновград;
●    Карлово;
●    Дупница;
●    Петрич;
●    Гоце Делчев;
●    Казанлък;
●    Панагюрище;
●    Велинград.

Освен географското ограничение има и други специфики. Финансирането се предлага за повишаване енергийната ефективност в еднофамилни сгради с не повече от шест домакинства. Също така те трябва да са построени след 1999 г., а ти трябва да си на възраст между 20 и 65 г.
Отговаряш на условията? Чудесно! 
Можеш да се възползваш от кредит на стойност до 55 000 лв. И със срок на погасяване до 10 години. С него е позволено да финансираш редица дейности. Сред тях са ремонт и реконструкция на покрив, стени, поставяне на инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници, смяна на дограма и др. Не се изисква самоучастие от твоя страна и  няма такси и комисионни, освен тези за откриване на сметка и по самата сметка.

Програма “Развитие на регионите”

От Оперативна програма „Развитие на регионите“ можеш да научиш за две възможности за кандидатстване за финансиране за постигане на енергийна ефективност. 
Първата е по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Тя е за вече изградени и използващи се еднофамилни къщи. Териториалният обхват е по-голям в сравнение с този на Фонда за устойчиви градове. В рамките на програмата попадат 50 общини. Ако решиш да кандидатстваш, знай, че е задължително на сградата да са предписани конкретни необходими мерки, които да се изпълнят, за да се повиши нейният енергиен клас. Те следва да са част от извършено в нея обследване за енергийна ефективност.  
Втората е за жилищни сгради с поне три апартамента. 
При нея средствата се отпускат по Плана за възстановяване и устойчивост. За да се кандидатства за сума по тази линия трябва да е налице съгласие на поне 50% от собствениците в блока. Ако кандидатстваш до март 2023 г. ще ползваш 100% финансиране. След този срок има изискване за 20% самоучастие. 
Парите ще се отпускат за поставяне на изолация, подмяна на дограма, и ремонтни дейности по общите части като нови системи за отопление, поправка на електроинсталация и др.

Кредит от банки и небанкови институции

Освен от държавата съществува и вариант да потърсиш средства от частни компании. През тях можеш да получиш заем за извършване на ремонти или дори за покупка на енергийно ефективен дом. 
Вторият продукт звучи нетрадиционно и сигурно предизвиква интереса ти. 
Различни банки предлагат отстъпки от лихвения процент по ипотечния кредит, ако инвестираш парите в закупуването на жилище с висок енергиен клас. С тези преференциални условия те преследват две цели - да имаш по-високо качество на живот и да се предпази природата. За да получиш одобрение за този вид финансиране, ще трябва да представиш на кредитодателя сертификат за енергийна ефективност от строителя на сградата или от общината, в която тя се намира. Ще го откриеш и в техническия паспорт на постройката. 
За ремонтни дейности като подмяна на дограма, поставяне на изолация или други, разполагаш с опцията да теглиш потребителски или бърз кредит. Някои от тези заеми са дори целеви, специално създадени за постигане на енергийна ефективност в дома ти. С широкия избор от предложения на пазара можеш да се възползваш от различни суми с различни периоди за одобрение и погасяване. Разгледай внимателно всички опции и избери онази, която е най-подходяща за теб.

Спестявания

Последният вариант, който ще споменем, е самофинансирането. Ако не искаш да теглиш кредит, можеш да платиш за разхода, свързан с постигане на енергийна ефективност, сам. Тук от съществено значение е доброто планиране. 
А то има няколко направления. 
Първото е да определиш сумата, която ще ти е нужна за ремонта или покупката. Разполагаш ли с нея или ще трябва да я събереш тепърва? Във втория вариант помисли за колко време и как точно ще се сдобиеш с парите. Ще увеличиш спестяванията или ще прибавиш допълнителен паричен поток към приходите си? 
Вземи предвид и друго. 
Дори и в сметката си да имаш достатъчно, че да покриеш разходите, не бързай. Това ли са единствените ти заделени средства? Ако ги похарчиш, ще ти останат ли пари, с които да посрещнеш непредвидени разходи? А за изпълнението на други финансови цели? Не компроментирай финансовата си сигурност. Вземи добре обмислено решение.

Заключение

Създаването на енергийно ефективен дом е от съществено значение. Не само че така ще се радваш на по-уютно жилище и по-ниски сметки, но по този начин се помага и на природата. 
За да постигнеш тези положителни ефекти, можеш да се възползваш от финансиране по различни линии - кандидатстване за средства от държавата, заем от частни компании или дори собствените си спестявания. 
Каквото и да избереш, не забравяй да обмислиш решението си добре и да се запознаеш внимателно с всички условия. 
В случай че се спреш на варианта “бърз кредит”, прегледай възможностите, които “Кеш кредит” ти предоставя. С нас получаваш до 10 000 лв. и одобрение само за шест минути. Най-бързото в България. 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. Повече за автора прочетете тук

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?