Финансова подготовка за нов локдаун

07 ФЕВРУАРИ 2022

Противоепидемичните мерки имат за цел да помогнат запазването живота и здравето на гражданите. Понякога се налага обаче те засегнат и бизнеса и респективно средствата, с които хората разполагат. Как да сте подготвени за подобна ситуация? 

Основен текст:
Започваме още една година, която изглежда ще бъде белязана от глобалната пандемия от Ковид-19. 
Последиците от вируса са вече пределно ясни на всички. Висока заболеваемост, социални ограничения и дори фатален край. 
Въпреки че това заболяване е част от живота ни от 2020 г., все още ситуацията, последиците, които може да предизвика, са труднопредвидими. Мерките и в глобален мащаб, и у нас се изменят непрестанно в зависимост от вариращата сила на заразата. 
И са различни. 
Започват от спазване на социална дистанция. Преминават през изолация в случай на заразяване или контакт със заразено лице. Могат да стигнат до пълен локдаун. 
Но...
    
Какво общо има това с личните финанси? 

Още в самото начало на пандемията, причинена от коронавируса, се видяха тежките икономически последици. 
Много бизнеси бяха ограничени в работата си. Компании бяха принудени да затворят врати. Служители останаха без работа. 
До какво води това? 
Тези промени водят или биха могли да доведат до свиване на личните средства на работниците и собствениците на бизнес. Ограничаването на дейността или намаляването на оборота може да засегне заплатите или изобщо трудовото правоотношение на човек. 
Ако не е подготвен, той може да бъде изправен пред тежки последствия. Те се простират от ограничения в харчовете до невъзможност за покриване на нуждите.     
А коронавирусът изглежда на този етап няма да бъде спрян.
Затова няма време за губене.    
В тази статия ще обсъдим как всеки да е финансово подготвен за нов локдаун. Така, че да се справи по-леко, в случай че загуби част от средствата си за препитание.
Възможността за „заключване“ на страната заради силнозаразния Омикрон все още съществува. Но дори и да не става дума за тази крайна мярка, тези съвети пак са приложими. Много от другите защити за населението също могат да доведат до отсъствие от работа и загуба на част от средствата за живот. 
Да видим какво може да се направи. 

Спестявайте!

В блога на Кеш Кредит сме споменавали спестяването многократно. Това е дейност, която се радва единодушно на одобрение от финансовите експерти. Тя е важна стъпка към финансовата сигурност. 
Но за какво спестяване става дума? 
В случая не говорим за заделянето на сума за покупка на жилище или автомобил. Нито за пътуване или осъществяването на друга мечта.
Имаме предвид събирането на фонд за спешни случаи. 
Т.е.? 
Това са средства, които ще Ви помогнат в случай на непредвидени житейски обстоятелства. Такива могат да бъдат заболяване, ремонт, спешно пътуване. В условията на глобалната пандемия е още по-важно да ги имате. 
А как да ги съберете?
Започнете да заделяте от всяка сума, която получите. Ако нямате дългове и средствата Ви го позволяват, опитайте се да отделяте поне 20% от месечната си заплата за този фонд. Прибавяйте към него и всякакви допълнителни и неочаквани парични постъпления – бонуси,  печалба от тотото и т.н. 
Каква е целта? 
Трябва да съберете сума, която ще Ви достигне за живот в рамките на от три до шест месеца. Някои специалисти препоръчват тя дори да може да покрие нуждите Ви за период от девет месеца или дори година. 
Как да изчислите? 
Сметнете разходите си. Включете наем, ако плащате такъв, дългове, разходи за транспорт и за супермаркета и т.н. - всичко, за което харчите всеки месец. Умножете сумата по три, шест, девет или 12 – зависи каква е целта Ви. Ето толкова трябва да съберете. 
И споменавайки дългове, отиваме към следващия съвет. 

Изплатете кредитите си!

Кредитите са удобен, полезен и нужен инструмент в много житейски ситуации. Те могат да Ви осигурят бързо средствата, от които спешно се нуждаете. Може също така да са единствената Ви възможност да направите дадена покупка. 
Но имайте нещо предвид. 
Вашите отношения с кредитодателя не приключват с получаването на одобрение и нужната Ви сума. След това трябва да върнете средствата. 
И колкото повече се проточва този процес, толкова повече ще платите. 
Ако пандемията засегне чрез локдаун или по друг начин Вашата работа, е добре да имате възможно най-малко дългове за изплащане. Това ще Ви даде финансова сигурност и ще спестите пари, които иначе биха били използвани за погасяване на лихви по кредита Ви.
Затова се опитайте да изплатите максимално бързо кредита си. 
Заделяйте повече средства на месец в това перо от бюджета си. Включвайте в него част от сумите, които спестявате. Плащайте по-големи месечни вноски. 
А ако имате повече от един кредит? 
Има две основни стратегии. Плащайте, разбира се, вноските и по двата. Но приоритизирайте предсрочното изплащане на един от тях. 
На кой обаче? 
Изберете най-големия, ако искате да намалите по-сериозно сумите, които ще плащате за лихви. А ако искате да постигнете по-бърз успех и да се заредите с оптимизъм, че мисията по изплащането им не е невъзможна, погасете първо най-малкия. 
Има и още полезни стъпки. Да продължим напред.    

Следете пазара на труда!

Ако работата Ви е изложена на риск заради възможните противоепидемични мерки, помислете дали да не я смените. Може би друга позиция или друг работодател ще Ви дава повече сигурност. 
Дори и да не предприемете тази стъпка, е добре да сте запознати с възможностите, които пазарът на труда предлага. Така ще може да реагирате по-бързо и по-адекватно, в случай на нужда. 
Има и други опции.
Следете обявите и за втора работа или работа по задание, еднократни задачи. Поемайки подобно назначение, ще може да си осигурите допълнителни средства, ако се нуждаете от тях. 

Внимавайте с онлайн пазаруването! 

Това не е съвет за действие, което може да предприемете предварително, но е важно да го имате предвид. 
Ако сте затворени вкъщи и скучаете или пък нямате достъп до физически магазини поради друга причина, може лесно да се подлъжете и да започнете безразсъдно да харчите онлайн.
Дори да отделяте малки суми, те могат да се натрупат, ако го правите редовно. Когато пазарувате в интернет, е по-трудно да следите разходите си. 
Така не само може да изхарчите пари, които е можело да спестите или да инвестирате за нужни Ви стоки, но и бързо да загубите големи суми за вещи, които не са Ви трябвали наистина, а само са Ви донесли краткотрайна радост. 
Затова, ако сте в изолация и усетите, че започвате все по-често да преравяте различни онлайн магазини, винаги преди да купите даден предмет, се запитайте дали наистина имате нужда от него. 
Ако отговорът е „не“, не натискате бутона „Поръчай“. 


Човечеството се приближава с уверени стъпки към преборването на пандемията, причинена от коронавируса. 
И все пак изглежда, че поне още известно време ще живеем с ограниченията, които са налагани, за да предпазят живота и здравето ни. 
Тяхната негативна страна е, че могат да се отразят отрицателно на бизнеса и респективно на личните финанси на неговите собственици и служители. 
Тези последици могат да бъдат смекчени, ако човек е подготвен за непредвидени обстоятелства и се стреми да поддържа добро парично здраве. 
Събирането на фонд за спешни случаи, предсрочното изплащане на кредити, готовността да се реагира своевременно в промени на пазара на труда. Това са действия, които имат потенциала да Ви помогнат да се справите по-лесно, в случай че влезе в сила нов локдаун или някоя друга мярка засегне работата Ви. 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.