Финансовата ти сигурност не е шега

 

14 АПРИЛ 2023

Първи април е тук и можем да очакваме редица весели майтапи, номера и закачки от своите приятели. Но в Кеш Кредит вярваме, че с едно нещо шега не бива, независимо кой ден от годината е. И това е твоята финансова сигурност. 
Много голяма част от хората не разполагат с такава. Това значи, че те нямат достатъчно средства, за да покрият спокойно своите ежедневни и непредвидени разходи и не могат да разчитат на добра сума, с която да живеят след пенсия. 
Виждаш, че темата е наистина сериозна. 
И като повечето сериозни теми, тя рядко дава повод за веселие. Но за да можем да си позволим да говорим поне с малко по-леко сърце за нея, сме ти подготвили няколко съвета, с които да направиш първата стъпка към постигането на финансова сигурност. 
Създай си фонд за спешни случаи
Създаването на фонд за спешни случаи е едно от най-важните и най-полезните действия които да предприемеш. Дори малко средства, заделени за “черни дни”, ще ти дадат спокойствие и стабилност. 
Идеята на тази сума е да ти служи в случай на непредвидена ситуация. Обикновено такива се появяват във връзка с неприятните моменти в живота - ремонти, лечение, загуба на работата. Тя ще ти помогне да покриеш изцяло или частично неочакваните разходи, без да се налага да посягаш към спестяванията си или да теглиш кредит. Така фондът има двойнствена функция по отношение на твоята сигурност - помага ти да я запазиш и в настоящия момент, и за в бъдеще. 
Всякакъв размер на средствата за кризисни моменти ще е добро начало, но експертите съветват крайната ти цел да бъде да имаш заделен еквивалентът на парите, нужни ти за живот за период от три до шест месеца. 
Спестявай за пенсия
За колко напред във времето спестяваш? Често спестяванията ни са за краткосрочни цели - почивка, ремонт вкъщи, нов телефон. И да отделяме пари за момента, в който вече няма да работим, звучи доста абстрактно. Особено ако си още млад.
Но всъщност е много важно да го правим. 
Трябва да вземеш бъдещето в собствените си ръце. След като престанеш да упражняваш активно трудова дейност, средствата ти ще намалеят. И ако нямаш заделени пари за този период, ще ти е много по-трудно да живееш живота си така, както искаш. 
Това значи, че може да нямаш възможност да пътуваш или да посещаваш определени събития, или дори да покриваш спокойно ежемесечните си разходи. Може и да се наложи да продължиш да работиш, въпреки че си се надявал най-накрая да си почиваш. 
Затова започни да спестяваш за пенсия, още отсега. Направи списък с разходите, които очакваш, че ще имаш, и си изгради план как ще събереш нужната сума. С добре подбрани инвестиции парите, които ще заделяш, ще се множат и ще ти дадат сигурност, след като навършиш 60. 
Харчи по-малко, отколкото изкарваш
Един от начините да постигнеш финансова сигурност е да избегнеш т.нар. “лайфстайл инфлация”. Този термин обозначава ситуацията, в която с нарастване на доходите ти, нарастват и разходите ти. Или иначе казано - позволяваш си повече. 
Разбира се, няма лошо да подобряваш качеството си на живот, ако можеш да си го позволиш. Въпросът е да не правиш безсмислени харчове за ненужни джунджурии и празни преживявания, заради които в края на месеца ще си на червено, а в спестяванията ти няма да има нищо. 
Вместо това използвай по-голямата сума в портфейла си за трупане на средства за бъдещето и за изплащане на кредити, ако имаш такива. Позабави темпа на харченето си и ще има на какво да разчиташ в случай на нужда. 
Повиши финансовата си грамотност
Ще се занимаваш с пари цял живот. Така че защо не научиш повече за тях? Финансовата грамотност ще ти даде знания за спестяване, за създаване на бюджет, за инвестиции - в инструменти или недвижими имоти, и много други. 
И освен това тези уроци са толкова достъпни.
Има ги в интернет под формата на безплатни курсове, статии и видеа. Книжарниците са пълни с книги по темата. Най-вероятно дори имаш и приятели, които са много добри с парите. Тяхното ноу-хау може да ти даде изключително добър старт, а защо не и завършени уроци с които да управляваш по-добре личните си средства. 
Благодарение на натрупаното познание ще постигаш по-лесно финансовите си цели, ще правиш по-осъзнати решения за парите си и ще чувстваш повече сигурност. 
Инвестирай в себе си 
Твоите знания и умения ти изкарват заплата. Което означава, че колкото повече знаеш и можеш, толкова повече имаш шанс да печелиш. Затова инвестирай в собственото си развитие. 
Това може да значи да наблягаш повече на уроците в училище и да продължиш образованието си в университет, но може да значи и да изкарваш професионални курсове, да посещаваш семинари или просто да четеш повече за това, с което си изкарваш прехраната. Както гласи една популярна мъдрост - човек се учи, докато е жив. И това е приложимо напълно и за работата. 
Подобно развитие на знанията и уменията ти ще ти отвори нови кариерни възможности - за развитие, за по-висока длъжност и за по-добра заплата. А това означава и повишена финансова сигурност. 
Изплати дълговете си 
Имаш кредит, за който отделяш средства всеки месец? Напълно вероятно е той да е пречка пред това, да постигнеш финансова сигурност. Ако на всеки 30 дни определена сума излиза от джоба ти и влиза в сметката на компанията, от която си изтеглил заем, това има няколко последици. 
Първата от тях е, че се намаляват средствата ти за живот. Причината е, че трябва да приоритизираш това плащане и да си позволяваш по-малко, за да избегнеш негативните последици от неизпълнението на задължението ти. Втората е, че ако не внасяше ежемесечно главница и лихва, тези пари можеха да влязат в твоите спестявания, а по-малко спестявания значи по-несигурна финансова ситуация. 
Затова се захвани сериозно с изплащането на дълга си. 
Създай си план как точно ще го направиш. Какви суми месечно и в продължение на какъв период трябва да отделяш, за да върнеш парите, които си заел? Ще ти е нужен ли допълнителен доход, за да го направиш? Имаш ли възможност да платиш предсрочно и да си спестиш част от лихвите? 
В случай че имаш повече от един активен кредит, има две тактики, които ще ти помогнат да изплатиш дълговете си. “Лавината”, при която връщаш първо онзи с най-висока лихва, и “Снежната топка”, при която започваш с най-малкия. С първия метод се пестят повече пари, с втория пък идва едно хубаво чувство от бързо постигнат успех.
Заключение
В живота имаме много поводи да се шегуваме, но финансовата сигурност е една тема, към която трябва да подхождаме винаги с определена доза сериозност. Ако не сме я постигнали, това прави живота по-труден, а бъдещето - по-притеснително. 
Затова положи нужните усилия, за да подобриш своето материално положение. Спестявай, изплащай дълговете си и инвестирай в себе си. А щом успееш да го направиш, идва ред на веселието. 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?