Финансови предизвикателства, които да пробвате

04 НОЕМВРИ 2022

Спестяването е една от най-трудните дейности, свързани с личните финанси. Но и една от най-важните. 
Не само че благодарение на спестените пари успяваме да реализираме голяма част от финансовите си цели и да правим по-сериозни покупки, но в условията на висока инфлация и повишаващи се цени всяка заделена сума ни е от полза. 
И ако Вие също се затруднявате да не харчите цялата си заплата, сме Ви подготвили една статия със забавни начини да пестите, превръщайки това занимание в предизвикателство и игра. 

52-седмично предизвикателство

В това предизвикателство заделяте пари за спестявания през всяка една седмица от годината. Има различни начини, по които може да го направите. 
Първият от тях е да отделяте фиксирана сума всяка седмица. Например 10 лв. Така в края на декември ще разполагате с 520 лв. Сериозно число, а дори няма да сте усетили липсата на тези пари в хода на годината. 
Има и по-интересни варианти. 
Започнете с 1 лв. в първата седмица на годината. Заделете 2 лв. във втората. Три в третата и т.н., докато стигнете до 52 лв. в последните седем дни на дванайсетия месец. Следвайте тази формула стриктно и в края предизвикателството ще сте акумулирали зашеметяващата сума от 1378 лв. 
Само че в края на годината обикновено имаме по-големи разходи.
Затова може да пробвате да го направите наобратно. Започнете с 52 лв. в първата седмица и завършете с 1 лв. в последната. 

Предизвикателството „Няма да харча“ 

Замисляли ли сте се колко излишни разходи правите? В рамките на седмица, месец, а дори и ден сигурно трупате сериозни сметки за стоки и услуги, без които преспокойно може да минете. Дори и да не Ви изглежда така. 
Това предизвикателство демонстрира точно това. 
То ще Ви покаже, че правите много излишни покупки и колко точно по-пълен ще бъде портфейлът Ви без тях. 
За да го изпълните, определете период, в който ще плащате само за най-нужното Ви. Наем, сметки за консумативи, пазаруване в супермаркета, транспорт (и като казваме транспорт, имаме предвид автобус, а не такси, освен ако не е наложително) и пр. Без скъпо кафе, ресторанти, нови дрехи. Първият път се опитайте да го направите за седмица. След това увеличите срока до един месец. Ако Ви е прекалено дълго, стартирайте само с един ден. Ако Ви се отдава лесно, защо не се опитате да го направите за половин или дори една година? 

Пестете с прогнозата за времето


Това предизвикателство е наистина оригинално и е хит в интернет. 
При него заделяте пари веднъж седмично и никога няма да знаете каква точно ще бъде сумата. Чудите се как е възможно? Неговите правила ще Ви го обяснят. 
Всяка сряда проверявайте каква ще бъде максималната температура за деня в града, в който живеете. И приберете в касичката си съответната цифра в левове. Толкова е просто! И доста забавно. 
Така например, ако температурата е 32 градуса, в спестяванията Ви отиват 32 лв. Ако е 12 градуса, извадете от портфейла си 12 лв. Ако е отрицателна, не добавяйте нищо. 
Логично, през лятото ще добавяте по-голям брой банкноти към тази сметка, през зимата – по-скромни. Но при всички положения, ако се посветите на предизвикателството за цяла година, в края ѝ ще сте натрупали доста прилична сума.

Събирайте стотинките 

Когато вечер се приберете вкъщи, имате цял джоб, пълен със стотинки? Тези дребни парички могат да се натрупат до сериозна стойност с течение на времето. 
Правилата на това предизвикателство са прости. В края на всеки ден отделяйте монетите от джобовете и портфейла си в буркан. Правете това в продължение на три, шест или дванайсет месеца. Колкото по-дълго, толкова по-добре. 
В края на периода посетете банка и разменете монетите срещу банкноти или депозирайте сумата по сметката си. Може да отидете в супермаркет, който ще обърне стотинките Ви във ваучер за пазаруване. Ще бъдете впечатлени как тези монети с ниска стойност са успели да създадат голяма сума. 
Не ползвате кеш? 
Няма проблем. 
Можете да направите същото и през телефона си. Ако използвате приложения за разплащане, някои от тях позволяват да пестите или инвестирате дребното ресто, което Ви остава. 

Предизвикателство със зарче

Предпочитате изненадите пред стройните планове? Това предизвикателство е за Вас. 
Вземете едно или две зарчета. Ползвайте класическите, които имат шест страни. Всяка цифра на зара съответства на сума – 1, 2, 3, 4, 5 или 6 лв. Ако искате да спестявате повече, сложете 0 след първата цифра. Всяка сутрин или всеки понеделник хвърляйте малките кубчета, за да определите каква сума ще спестите. Ако Ви се падне 1, ще отделите 1 лв., ако Ви се падне 4 – 4 лв. (респективно 10 или 40, в зависимост какви правила сте определили). 

„Изтегли късметче“ 

Още едно предизвикателство, в което сумата, която ще спестите, е изцяло в ръцете на съдбата. 
Отбележете всички номинали на банкноти и монети (или само някои – изборът е Ваш) на отделни листчета. Сгънете добре хартийките и ги пуснете в голяма купа. Всяка сутрин изтегляйте по една от тях. Цифрата, която е написана, е сумата, която трябва да спестите в съответния ден. 
Това предизвикателство е особено забавно, ако го предприемете с група от хора – деца, брат, сестра, съквартиранти – защото емоцията от това, кой какво число ще изтегли, е много по-силна. 

Предизвикателството „33.30“ 

Това предизвикателство е за онези, които разполагат с повече средства. Вероятно Вие нямате нужда от игра, която да Ви помогне да спестявате. Но пък то ще Ви е полезно, ако се затруднявате в това, да ограничите харчовете си. 
Правилата са прости. 
Отделяйте по 33.30 лв. на ден, вместо да ги давате за обичайните си покупки. В края на месеца ще разполагате с 1000 лв. Това ще Ви покаже какви суми оставяте по заведения и магазини и тази нова перспектива може би ще Ви помогне да промените поведението си.  

Един месец без хапване навън 

Храненето по заведения е скъпо. Ако всеки работен ден отделяте по средно 10 лв. за обяд в ресторант, то в края на месеца ще сте похарчили за това около 200 лв. В края на годината пък тази сума ще нарасне до грубо 2400 лв. Сериозна цифра! 
И поради тази причина идва това предизвикателство, което има две измерения. 
Първото от тях е в продължение на един месец да си приготвяте обяд за работа. Правете си сандвичи, салата или си гответе, но задължително си носете храната за средата на деня от вкъщи. 
Второто пък е в същия този период да оползотворите всичко, което имате на разположение по шкафовете и в хладилника у дома, за да си сготвите вечеря, вместо да поръчвате нещо готово или да излизвате по заведения. Разровете се за рецепти в интернет, проявете фантазия. Като бонус ще спомогнете и за намаляването на изхвърлянето на храна, което е сериозен проблем в наши дни. 
 
20 лв. 

Да отделите наведнъж 1000 лв. не звучи никак лесно. Но ако разделите тази сума на малки контрибуции и проявите търпение, след няколко месеца ще се сдобиете с нея и вероятно дори няма да сте усетили как сте я събрали.
За това предизвикателство заделяйте по 20 лв. всяка седмица в продължение на година. В края на декември ще имате 1040 лв. Страхотна сума! 
Този метод е великолепен, ако искате да съберете сума за екскурзия. Ако пък поставяте задълженията преди удоволствието (за което Ви поздравяваме), я включете във фонда си за спешни случаи.  

Пестете левчетата 

Това предизвикателство е доста просто и напомня на „Събирайте стотинките“. 
Всеки път, когато се сдобиете с монета от 1 лв., я отделяйте в буркан. Правете го в хода на цялата година или пък за по-дълъг период от време и вижте колко ще съберете. Предвид колко е разпространен този номинал, не е изключено сумата да е добра. 

Пестете петолевките

Същото като „Пестете левчетата“, но с банкноти от пет лева. С него ще натрупате по-голямо състояние. 

“От-абониране“ 

Можете ли да живеете без стрийминг услугите или без телевизия? Сигурно се ужасявате от самата мисъл. Но пък имаме подозрение, че животът Ви ще е също толкова пълноценен дори и да не ги ползвате. 
Това предизвикателство е да се откажете от тях. 
Сумите, които ще спестите на месечна база, могат да са главозамайващи. Пробвайте да прекратите абонаментите си, особено онези, които така или иначе знаете, че използвате рядко, и вижте дали ще усетите разлика. Отсега можем да кажем, че когато погледнете баланса по сметката си, най-вероятно отговорът ще е „Да“.  

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?