Финансово планиране на сватба през 2022 

14 ФЕВРУАРИ 2022

Заглавие:
Финансово планиране на сватба през 2022 

Подзаглавие: 
Сватбата е винаги щастлив миг. Но за да бъде и спокоен, е нужно да я планирате добре. Вижте статията

Основен текст: 
Сватбата. Един от най-вълнуващите моменти в живота на двама влюбени. Израз на желанието им да прекарат всичките си дни заедно. 
Но и още нещо.
Този прекрасен празник е сложно логистично начинание. Той изисква безупречна подготовка, за да се избегнат неприятни изненади в радостния ден. А и след него. И за целта е нужно да се помисли също и за финансовата част. 
Защо? 
На първо място, за да сте сигурни, че ще получите всичко, което искате. Но не само това. Макар сватбата да е момент, за който някои хора цял живот мечтаят, трябва да сте сигурни, че сте били разумни и не сте надскочили паричните си възможности. 
И пак – защо?  
Защото ако го сторите, рискувате да започнете семейния си живот по притеснителен и несигурен начин. Все пак тепърва предстоят големи разходи. Такива са например покупка на жилище, отглеждане на дете и др. 
Затова решенията, които взимате за сватбата си, трябва да са съобразени с реалните Ви финансови възможности. Независимо дали планирате да организирате грандиозно събитие, на което са поканени всички роднини, или скромно тържество само за най-близките си. 
Как да го направите? 
Точно това ще разгледаме в тази статия. Ще обсъдим: 

•Как да определите бюджета си 
•За какви разходи да се подготвите 
•Как да финансирате голямото събитие 

Ето го и първия въпрос, за който да отделите време. 

Помислете какъв е реалистичният ви бюджет

В горното подзаглавие има една ключова дума. Реалистичен. 
Какво означава тя? 
Означава да прецените точно каква сума може да си позволите да отделите за тържеството си. Т.е. колко пари може да съберете за срока до голямата дата, без да застрашавате настоящата или бъдещата си финансова сигурност. 
И още нещо.    
Тази сума трябва да е адекватно съобразена със сватбата, която искате да организирате. 
Как да вземете решение? 
Първата стъпка е разговор с бъдещия Ви съпруг или съпруга. Обсъдете каква сватба си представяте. Дали ще организирате обяд или вечеря за най-близките си или ще наемете огромен комплекс за стотици гости? Може би искате всяка роля в церемонията и купона да се изпълнява от приятел или роднина или пък от популярни звезди? 
След като го решите, идва ред на проучване. 
Ориентирайте се в цените на пазара – заведения, диджей, фотограф и т.н. (ще обсъдим това по-подробно в следващата точка). След това се върнете на собствените си доходи. За кой от всички варианти ще можете наистина да съберете пари?    
Какво имаме предвид под „наистина“? 
Означава да спестявате на база реалния си доход и реалните си ежедневни нужди. Представете си, че двама Ви получавате сумарна заплата от 2000 лв., плащате наем от 800 лв., сметки за 200 лв. и пазарувате храна за 500 лв. на месец. Очевидно няма да може да отделяте по 900 лв. на месец за сватбата.  
Към тази сума прибавете налични към момента спестявания, които сте склонни да изхарчите за повода. Също така и пари, които може би роднините Ви ще Ви дадат. Така ще създадете реалистичен бюджет. 
Тази стъпка е много важна. Ако не определите финансовите граници и не ги спазвате, поемате сериозен риск. Неконтролираното харчене може да Ви вкара неусетно в сериозни дългове и да застраши безоблачното начало на семейния Ви живот. 
И както споменахме – да поговорим за конкретните разходи. 

За какви разходи да се приготвите 

При подготовката на сватбата със сигурност всички се сещат за големите разходи. Такива са например наем на заведение, пръстените, рокля за булката, костюм за младоженеца. 
Но не пренебрегвайте детайлите. 
По-дребните неща като подаръци за гостите или различни украси могат лесно да Ви създадат голям разход, когато се натрупат. 
Затова помислете за абсолютно всичко. Сватбата Ви трябва да е съвършено планирана, поне що се отнася до парите, които ще платите за нея. 
Пред 2022 г. инфлацията повишава цените на всичко около нас. Това се отразява и на разходите, свързани със специалния Ви ден. 
Ето какво да очаквате от някои от тях. 

Мястото 

Това винаги е било едно от най-големите пера в сватбения бюджет. През настоящата година се очаква още по-голямо увеличение на цените и заради несигурната обстановка покрай Ковид-19. Тук може да изхарчите наистина много или да спестите много, ако успеете да намерите креативно решение (например ако разполагате с къща с двор и направите сватбата там). 

Диджей/Музиканти 

Тук има редица фактори, които определят цената. Дали ще наемете звезда, дали ще наемете цяла група или само вокала ѝ, дали водещият на сватбата няма също така да пуска музика и т.н. Но това също е разход, който вероятно ще е по-висок през 2022 г., отколкото в предходни години, тъй като тези артисти също бяха сериозно засегнати от пандемията. 

Храна и напитки

И сами сте забелязали, че цените на хранителните продукти поскъпват. Колкото повече гости имате и колкото повече ястия, толкова по-скъпо ще Ви излезе това перо. 
Цената на алкохола пък се натоварва от твърдите напитки и шампанското.     

Цветя 

Ако решите да декорирате с красивите растения, имайте предвид, че някои от тях са удвоили цената си в последните две години. 

Поканите 

Те могат да бъдат наистина красиви, но и наистина скъпи. Ако поканите гостите си с електронни картички, може да спестите доста. 

Рокля и костюм 

По традиция за роклята на булката се отделят много пари. Но не е задължително да избирате най-луксозните бутици за нея. Има много алтернативни варианти – независими дизайнери, достъпни линии на големи марки или просто красива бяла рокля, която не носи етикета „сватбена“. 
Костюмът пък може да се купи от аутлет магазин на качествена марка. Старите колекции е възможно да се намерят на цени дори под 200 лв. 

Това са част от разходите, но не всички. Помислете и за тортата. Също и за заснемането на сватбата. По-горе споменахме пръстените. Ще имате ли подаръци за гостите? И т.н. 
Но не се поддавайте на идеята, че има „задължителни“ разходи. Не се подлъгвайте и по други сватби, на които сте ходили. Нито пък по идеалните кадри, които откривате в интернет. 
Харчете за това, което можете да си позволите и което ще Ви направи щастливи. 
А как да съберете парите? 
    
Как да платите за сватбата 

Както видяхме, разходите лесно се натрупват, а през 2022 г. се очаква да бъдат още по-високи. Какво да направите, за да имате прекрасната сватба, за която мечтаете? 

Определете приоритетите си 

Не всяко нещо, за което планирате да платите за сватбата си, задължително трябва да присъства. Помислете кои са онези разходи, за които сте сигурни, че са Ви нужни или сте сто процента убедени, че искате да направите. 
Така ще се уверите, че ще имате пари за тях. А останалите купете, ако Ви останат средства. Помислете и дали няма креативен начин да се сдобиете с вторите – например вместо фотограф да помолите гостите Ви да правят много снимки или вместо да купувате подаръци, да ги изработите сами. 
         
Потърсете сделки 

Може да намалите част от разходите си чрез изгодни оферти. Така например, ако се жените извън най-популярните за сватба месеци, може би ще спестите от цените. Това се отнася и за дните от седмицата, а дори и за момента от деня, който изберете, що се касае до заведението.

Потърсете помощ

В крайна сметка, може да не се наложи да плащате сами за цялата сватба. Възможно е родителите Ви да са склонни или дори да проявят инициатива да покрият част от разходите по празненството. Може да помолите приятелите си да Ви подарят диджей или фотограф за по повода и за събитието.
Друга опция е да теглите кредит за сватбата. Тогава внимателно вижте условията по връщането му – ще можете ли да го плащате, след като събитието премине? Не е препоръчително да започвате семейния си живот с дълг, чието връщане ще Ви затрудни.

    
 
Сватбата би могла да бъде колкото прекрасен, толкова и стресиращ момент за една влюбена двойка. 
Често когато са намесени пари, се появява и стресът. 
Но не е задължително да бъде така. 
Бъдете реалисти, проучете и планирайте внимателно големия ден. 
Не излизайте извън бюджета си и проявете креативност. Не се опитвайте да изпълните нечий чужди мечти и представи. Направете тържеството така, както Вие го искате. 
Ако имате нужда от средства, може да се обърнете към роднините си. 
А дори и към Кеш Кредит. Компанията предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.
За да бъде сватбеният Ви ден такъв, какъвто винаги сте мечтали. 

 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. Повече за автора прочетете тук

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.