ГПР - какво представлява и какво включва

2 АПРИЛ 2019

Разходите за един кредит или кредитна карта могат да варират от една година до друга. Поради тази причина вероятно сте забелязали, че плащанията ви по погасяване на даден заем периодично се променят.

Макар и тези разлики да не са големи, все пак не може да се отрече, че резултатът върху крайния потребител се усеща в някаква степен и обикновено това не е в положителна посока.

Какво означава ГПР

ГПР или годишен процент на разходите е нещо, с което масово хората не са особено добре запознати. Въпреки това, трябва да знаете, че е важно да имате известни познания по въпроса, било то и на съвсем начално равнище.

Познаването на ГПР е от значение най-малкото защото това е един от главните фактори, които определят разходите, които банковата или небанкова финансова институция прави по вашия кредит.

Съвсем естествено, всяка година животът поскъпва и по тази причина не е изненадващо, че разходите по вашия заем също се увеличават.

Как се пресмята

Годишният процент на разходите се пресмята като се калкулират няколко базисни параметъра, сред които най-голямо значение имат:

  • разходи по застраховки от най-различен характер;
  • разходи по оценка на имуществото (ако говорим за ипотека например);
  • разходи за обработка на данни и документи;
  • много други.

Тъй като една част от тези разходи не са еднократни, а се повтарят постоянно във времето, това може да доведе до съвсем естествена промяна на ГПР. Това от съвсем нормално рефлектира и върху тежестта, която пада върху кредитополучателя.

Какви законови ограничения има

От 2016-та година има законови ограничения, които не позволяват на годишния процент на разходите да надвишава определени граници. Това поставя кредиторите в неизгодно положение, но от своя страна е благоприятно за кредитополучателите.

Определеният годишен процент на разходите в закона не може да надхвърли 50,5%, което дава на теглещите гаранция, че няма да затънат в задължения ако по някаква причина прибегнат към този вариант, за да посрещнат свои внезапно възникнали нужди.

Какво ни съветват от Кеш Кредит

При бързите кредити, както и при банковото финансиране, има разходи като застраховки, комисионни и много други.

От CashCredit ни дават съвет как да сме сигурни, че разходите ни ще бъдат наистина сведени до възможния минимум.

Те ни препоръчват да се концентрираме върху компании, които имат по-добра репутация и работят в по-големи мащаби.

CashCredit е такава компания, която държи на репутацията си и се стреми към това да предостави на клиентите си възможно най-добрите условия при вземане на бърз кредит.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?