Идеи за финансови оптимизации по време на извънредното положение

19 МАРТ 2020

Независимо дали сте от хората, които са се презапасили с продукти и лекарства, дали продължавате да излизате навън за работа или пък имате възможност да си останете вкъщи по време на обявената пандемия – със сигурност в момента изпитвате някаква степен на безпокойство за настоящето и бъдещето си.

Съвсем нормално - огромният обем от постъпваща информация поражда обосновани притеснения, но няма смисъл да се поддавате на излишна паника. Най-често тя е резултат от страх, че губите контрол над ситуацията.

Въпреки че наистина има фактори, които не зависят от Вас и Вашето поведение, все пак винаги ще носите отговорност за редица стъпки, чрез които може да упрявлявате ежедневието си. Нещо повече – със сигурност изпълнявате минимум три важни роли за икономическия живот на сраната – Гражданин, Потребител, Данъкоплатец. Това означава, че в рамките на всяка от тях взаимодействате с редица ключови системи, от които очаквате и адекватна подкрепа. Стабилността на Вашето здравословно и финансово състояние е обвързана с тези на близките Ви хора, съответно може да променя баланса, да допринася за неговото нарушаване или подобряване. Ето защо трябва да се погрижите сами за онези малки стъпки, които могат да предопределят дългосрочното развитие на живота Ви.

Най-лесно измерими са измененията във вашите персонални финанси, тъй като те са директно остойностени в числа. За тях пък е основополагащо да проследявате постоянните месечни разходи. Ако успеете да контролирате разумно нивата им спрямо доходите и спестяванията си, така че да не изпитвате липси и затруднения - ще запазите и необходимите спокойствие и стабилност.

На първо място, добре е да разпишете и подредите по спешност тези бюджетни пера. Ето няколко идеи за конкретни разходи, които веднага може да проследите и оптимизирате:

Жилище и финансови услуги
Вид разход Помислете дали: Какво може да направите?
Наем Можете ли да си позволите да предплатите за няколко месеца напред в замяна на отстъпка или това ще утежни твърде много разходите Ви? Може ли да заплащате на по-малки, но по-чести вноски (например – всяка седмица)

Преговаряйте за взаимно изгодна промяна в условията. Не може да спрете да плащате, защото така рискувате да загубите жилището си. Вашето забавяне би затруднило наемодателя, което от своя страна пренася напрежение по веригата.

Може обаче да намерите балансирано решение – например: плащане на няколко вноски или предплащане срещу отстъпка, което да удовлетворява и двете страни

Ипотечна вноска Забавянето може да отключи клаузи в договора, които утежняват следващи плащания. Натрупването на неплатени вноски може да означава и покачване на лихвите според схемата на разплащане, която сте избрали Отделете време, за да сравните тарифи. Проучете опции за ре-финансиране на кредита. Помислете какви трудности бихте срещнали според Вашия конкретен казус. Не действайте импулсивно.При всички случаи – поддържайте изрядно кредитното си досие. Не забравяйте, че рейтингът според данните за Вас в ЦКР е водещ фактор, за да разчитате на по-добри условия и сега и в бъдеще.

Вноски по

потребителски

кредити

Ако редовно ползвате услугите на кредитни институции и сте лоялен платец – дали имате преференциални условия?

 

Комунални услуги
Вид разход Помислете дали: Какво може да направите?
Сметката за ток Забравяте често уреди включени в мрежата и в режим на готовност без да ги използвате скоро? Оставяте осветлението включено дълго време след като сте излезли от стаята? Заспивате при включен телевизор или климатик? Наблюдавайте навиците си и ако установите, че изразходвате неразумно ресурси - ограничете потреблението, което не Ви е необходимо. По този начин ще намалите разходите без да си създавате дискомфорт.
Сметката за отопление Продължавате да поддържате температура в помещениято, въпреки промяната в метеорологичните условия и настъпило затопляне. При проветряване на стаите оставяте включени климатик, парно или печка.
Сметката за вода

Изхвърляте престояла питейна вода, която може да използвате за хигиенни нужди или за грижа за цветята в дома.

Телефон,

интернет,

телевизия

Използвате ли пълноценно пакетите, за които плащате? Има ли допълнителни услуги, за които сте абонирани, но не са Ви полезни? Има ли такива, които ще улеснят комуникацията Ви и достъпа до информация без оскъпяване? Кога за последно сте преподписвали договор с мобилен оператор? Ще има ли неустойки, ако опитате да смените доставчика си на услуги? Променете условията или доставчика, ако не сте доволни. Ако попитате за промоционални условия може да се окаже, че има начин да намалите таксите си. За целта обаче трябва да сте наясно какво точно ползвате и на каква цена. Може да се ориентирате като разгледате последните си фактури или като достъпите потребителския си профил, който съдържа Вашата информация. Дори да нямате електронен подпис, в момента много компании преосмислят политиките си за сключване на договори и предлагат все повече опции за дистанционно съгласие. Сред тях са и мобилни оператори, които използват сертифицирани приложения. Проучете дали има такава възможност и дали ще е удобна и за Вас.

 

Храна и стоки от първа необходимост
Пазаруване

Всеки ден ли пазарувате или си набавяте всичко необходимо за седмицата – например, през уикенда? От голяма верига с цени на едро ли пазарувате редовно или от квартални магазини с по-големи надценки? Изхвърляте ли често развалени продукти или такива с изтекъл срок на годност?По предварителен списък ли пазарувате или купувате продукти по интуиция? До каква степен съвпада плана Ви с направения разход? Често ли се изненадвате неприятно от сметката на касата?

Опитайте се да планирате и да потребявате разумно. Ясно е, че ако инвестирате значителни суми в продукти и след това не успеете да ги използвате, губите средства, които иначе е можело да насочите към по-съществени разходи. За да избегнете подобно разочарование, е добре винаги да имате рамков план за покупки, който да включва не само какво ще вземете, но и колко пари може да отделите за целта (като максимум или оптимум). Докато пазарувате, помислете също как и къде ще съхранявате покупките, така че да ги използвате пълноценно.
Данъци и такси

Има ли наказателни лихви или други последици, ако закъснеете с вноските? Има ли облекчения, ако платите по-рано?

Платете при първа възможност. Нормалното функциониране на редица обществени системи и услуги зависи от навременното плащане на Вашите вноски. Обикновено има и преференциални условия за покриването им в по-ранен срок.

 

Още нещо, което ще Ви бъде от полза в процеса на планиране, е да разделите остатъка от доходите си (след като извадите фиксираните месечни разходи) на 4 равни части. Така ще знаете с каква сума може да разполагате спокойно на седмица. Ето идеи и за останалите текущи разходи, които след отмяната на извънредното положение отново ще бъдат на дневен ред.

 

Транспорт

Месечна

карта / билети /

талони за

пътуван

Ако ползвате често градски транспорт, заслужава ли си да инвестирате в годишна карта? Пресметнете разхода си и спестете чрез промяна от енократен билет към абонамент или обратното.

Таксиметрови

услуги

Използвате ли твърде често по-скъпи транспортни услуги? Може ли да избегнете некоректните шофьори и завишените тарифи? Използвайте по-рядко, но по-ефективно надеждни компании. Вече съществуват лицензирани мобилни приложения, които позволяват плащане с карта и улесняват даването на фиксиран бакшиш. Някои таксиметрови фирми използват проследяване на поръчките и плащанията през вайбър.

Личен

автомобил

Имате ли колеги или приятели, които живеят / работят близо до Вас, но нямат личен автомобил? Една и съща верига ли използвате за зареждане с гориво? Сравнявайте цените и качеството на горивото в различните вериги. Ако предпочитате една и съща бензиностанция, проверете варианти за карти за лоялност, за да си гарантирате отсъпки.

Хранене

навън (обедна

почивка / вечери /

кафе)

Колко пъти в седмицата посещавате ресторант / кафене / бар / закусвалня? Всички посещения ли са важни за поддържането на социалния Ви живот? Какви средни суми отделяте при всяко посещение? Оставяте ли бакшиш и какъв процент отделяте най-често за това? Винаги ли поръчвате и напитка и десерт към храната си? Имате ли възможност да носите на работа храна от вкъщи? Потърсете своя личен баланс между социалното общуване, здравословния живот и разумното харчене.

При всички случаи, ако търсите промяна в постоянните си разходи – трябва да сте готови за устойчива адаптация и на навиците си. Добрата новина е, че тя е постижима с малки и лесни, но значими с натрупването си стъпки. Дори може да се окаже, че резултатите ще Ви донесат повече спокойствие и удобства. Ако все пак изпитате затруднения, ние от Cash Credit сме винаги насреща.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.