История на еврото

20 ФЕВРУАРИ 2023

След по-малко от 12 месеца всички плащания в България ще се извършват с еврото. Въпросът за смяната на лева с единната валута на Европейския съюз (ЕС) вълнува всички. В предишни статии от блога на “Кеш кредит” ти казахме какво трябва да знаеш за процеса по приемане на новите парични знаци и как той е протекъл в останалите страни от еврозоната .

В този пост продължаваме темата с историята на еврото. Общото разплащателно средство е идея, която се е родила в зората на 20-и век, но трябва да изчака близо век, за да се превърне в реалност. Какво се случва в този период, а и след него, ще научиш, ако продължиш да четеш.

Първоначалните идеи за обща валута в Европа

Идеите за възможността да заплащаш зад граница, без да обменяш пари, намира своето първо въплъщение в Европа с Латинския валутен съюз. С този договор Италия, Франция, Белгия и Швейцария се споразумяват за обединяване на валутите им в обща такава. Техният контракт съществува от 1865 г. до 1927 г. - далеч преди създаването на ЕС.

Две години след разпадането на съюза - през 1929 г., немският политик и лауреат на Нобелова награда Густав Щреземан повдига темата за единни европейски парични средства. Чрез нея той вижда начин новосъздадените по това време страни на Стария континент да бъдат интегрирани в икономическата му структура. Неговата идея не намира развитие и ще измине известно време, преди отново да се заговори за нея.

Това се случва през 60-те години на миналия век.

Тогава се зараждат плановете за икономически и паричен съюз между страните членки на Европейската икономическа общност (ЕИО), предшественикът на Европейския съюз. Те търсят начин да намалят амплитудите при обмяна на валута.

Но редица обстоятелства възпрепятстват създаването му.

Те са от политическо и икономическо естество. Слаба политическа воля. Несъгласие относно икономическата политика. Нестабилност на международните пазари.

Скоро обаче идеята се възражда.

Раждането на единната валута

На 1. юли 1990 г. започва изпълнението на предписанията на Комисията Делор. Тя е създадена, за да предложи конкретни действия за изграждането на европейски икономически съюз. Като резултат се подписва Договорът от Маастрихт, с който се създава Европейският съюз.

Този контракт е сключен през 1992 г. С него, наред покрай редица други важни клаузи, страните членки на ЕИО взимат решение да въведат единна парична единица. 

Оформят се три етапа, за да се случи това. В първия се въвежда свободно движение на капитали между страните по договора от Нидерландия. Във втория техните национални банки засилват сътрудничеството помежду си. Засилва се и съгласуването на икономическите политики. И накрая идва ред да се въведе еврото.

И това не минава без напрежение.

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?