Избегнете тези финансови грешки, които родителите правят

02 НОЕМВРИ 2022

Не е лесно човек да се грижи дори само за собствените си финанси. 
А какво остава, когато трябва да изготви бюджет, в който да се поберат всички нужди не само на него и половинката му, но и на техните деца? 
Родителите се сблъскват с много парични предизвикателства при отглеждането на своите дъщерички и синове. И е напълно нормално да не се справят перфектно. Нормално, но не и задължително. 
В тази статия ще разгледаме няколко често срещани грешки, които майките и бащите допускат. Независимо дали става дума за родители на бебета или на млади възрастни. И ще споменем как те могат да се избегнат. 

Не правете прекалено много излишни разходи 

Тази грешка има различни проявления в зависимост от възрастта на момчето или момиченцето. 
При раждането много родители се презапасяват. Те се снабдяват с най-необходимото – количка, кошарка, столче за колата, дрешки и др. – и след това продължават да харчат за вещи, които изобщо не е сигурно, че ще им потрябват. 
Защо се случва така? 
В магазина всичко изглежда като добра покупка Липсата на опит също пречи да се прецени дали дадена вещ ще е нужна, или не. За да избегнете излишни разходи, се консултирайте с приятели или роднини, които вече са минали през отглеждането на малко дете и могат да Ви дадат съвет на база своя опит. Също така не се опитвайте да предугадите нуждите на бебето си, а вижте какво му трябва, след като прекара известно време на света. 
Проблемът с излишните разходи продължава и с напредването на възрастта. 
Децата искат всевъзможни джунджурии – от играчки до техника. Родителите им пък, естествено, искат да им дадат най-доброто. И едните, и другите неизбежно се сравняват с околните, което прави ситуацията още по-опасна от финансова гледна точка. 
Не казваме „опасна“ случайно.
Угаждането на всяка прищявка, затрупването със скъпи покупки и опитът да се харчат непосилни суми само защото други го правят може да доведе до много вредни последици. Децата могат да изградят навици, които да им изиграят лоша шега в бъдеще. Те нямат да научат нищо за стойността на парите. Финансовата сигурност на семейството ще бъде разклатена. 
Но как да избегнете това? 
Изградете си бюджет и се придържайте към него. Така ще посрещнете обичайните разходи и няма да се притеснявате от непредвидени такива. Говорете със своя син или дъщеря и обяснете, че не всички семейства имат еднакви финансови възможности. Кажете им, че различните разходи имат различен приоритет. Или потърсете по-евтин начин да им дадете това, което искат – като например го купите втора употреба. 

Не забравяйте да планирате дългосрочно

Когато се роди бебе, напълно нормално е фокусът да падне върху него и текущите му нужди. Но не трябва да се забравя и бъдещето. 
Родителите следва да имат дългосрочни финансови цели, които да не пренебрегват при появата на детето им на бял свят. В крайна сметка, някои от тях – като възможността да се реагира при непредвиден случай или събирането на средства за образование – засягат и него. 
Така те трябва да имат фонд за спешни случаи, който да им помогне да запазят сигурността си в случаите, когато бързо трябва да реагират с плащане при неочаквана неприятна ситуация. За него при всички положения е хубаво да се заделят средства ежемесечно, докато не се събере сума, с която семейството ще може да живее за период от три до шест месеца. 
А споменахме и образованието. 
Да се изпрати дете в университет в друг град е скъпо. Включват се не само такса за обучението, но и наем на квартира, издръжка. Но пък ако започнат да отделят пари още от момента на раждането, майките и татковците имат 18 години, за да съберат необходимата сума за това. 
И все пак родителите не бива да пренебрегват своите собствени нужди, заради тези на детето си. 
Ето какво имаме предвид. 

Не приоритизирайте на 100% разходите за университет на детето пред тези за собственото Ви бъдеще

Това е често срещана грешка. Родителите инвестират огромната част от спестяванията си в образованието на своето момченце или момиченце. И после осъзнават, че това не е било най-доброто им решение. 
Майките и бащите искат да осигурят на наследниците си спокойни години в университета, за да могат те да се посветят на ученето, да имат всичко необходимо за спокоен и пълноценен живот. И това е похвално. Но не особено разумно, ако е за сметка на тяхната собствена финансова сигурност. 
Питате се защо? 
Важно е всеки да има достатъчно спестени средства, с които да живее след пенсия. Това е период, в който човек губи голяма част от дохода си и трябва да е подготвен да посрещне без притеснения разходите в него. 
Обикновено тази подготовка се осъществява чрез събиране на средства в продължение на години. Но ако тези средства са изхарчени за децата, то ситуацията става притеснителна. 
Различни автори изказват едно и също мнение – дори децата Ви да трябва да изтеглят заем, за да покрият разходите си в университетските години, те ще имат цял живот да го изплатят. Но макар да има кредити за пенсионери, те не са в размер, който да обезпечи целия Ви живот след приключване на активна професионална дейност. Студентите също така могат да разчитат на това, да получават стипендия или да работят, за да се издържат. Пенсионерите имат много по-малко опции. 

Не пропускайте да се възползвате от данъчните облекчения и държавните помощи

Съгласно българското законодателство родителите имат право да се възползват от различни данъчни облекчения в зависимост от това, колко деца имат. За да се получат, те трябва да подадат декларация през своя работодател или самостоятелно. 
Също така, семействата могат да ползват помощи за отглеждане на деца, ако имат право на такива. Хипотезите, при които те могат да се получават, както и техният размер варира. Всяка от тях е предвидена в Закона за семейните помощи и Закона за държавния бюджет. 
Тези предоставяни от държавата суми са полезна добавка към семейния бюджет на всички родители. 

Не купувайте имот, който не можете да си позволите 

С нарастването на семейството Ви, е логично да се замислите за по-голямо жилище. В него всеки ще има пространство за себе си, децата ще има къде да играят, семейството ще може да се събира заедно. 
Но е препоръчително внимателно да помислите, преди да вземете решение.
Вземете предвид финансовата си ситуация и прегледайте внимателно плюсовете и минусите на всяко едно жилище, чието закупуване или наемане обмисляте. Ще можете ли да си позволите неговата цена? А разходите по поддръжката му? Увеличената квадратура заслужава ли си увеличената сума, която ще заплатите за него? Стабилна ли е работата Ви? Очаквате ли промени в приходите и разходите си и др. 

Не игнорирайте финансовото образование на децата си

Когато става дума за децата и парите, въпросът не е само да ги осигурите материално, но и да ги подготвите те сами да се оправят в света на финансите. 
По темата ще чуете често две мнения. Едното е, че ако Вие не им преподадете основни уроци по темата, няма кой да го стори. А другото е, че за децата да бъдат финансово грамотни е също толкова важно, колкото да могат да четат и пишат. 
А има и трето повтарящо се становище.
Че ако те не научат навреме най-важното за парите, това ще им създаде сериозни проблеми по-нататък в живота. 
Затова отделете нужното време и внимание на въпроса. Обяснете им как работят парите. Обсъждайте с тях разходите на домакинството, както и какво можете да си позволите и какво не. Кажете им как да си направят бюджет. Научете ги да спестяват, за да осъществят целите си. Възлагайте им задачи и им плащайте, когато ги изпълнят. 
Но възпитанието не е само какво казвате. 
То е най-вече какво правите. 

Не давайте лош пример на децата си 

Колкото и полезни съвети да давате на сина или дъщеря си относно парите, ако Вие самите не следвате принципите, които проповядвате, това няма да има никакъв ефект. 
Най-добрите уроци за малчуганите са нагледните. Ако харчите разумно, пестите всеки месец, поставяте си и изпълнявате различни финансови цели, те ще се научат също да го правят. Ако обаче профуквате огромни суми, в края на месеца едвам дочаквате новата заплата и не можете да посрещнете непредвидени разходи... е много вероятно децата Ви да преживят същото, когато пораснат. 
Не пренебрегвайте и разговорите за пари, които водите с половинката си.
Ако те са спокойни и аргументирани, ако споровете се изглаждат с взаимни усилия, малките ще научат ценни уроци. Ако обаче те стават свидели на ожесточени кавги, може да не посмеят никога да повдигнат темата за парите със собствения си партньор в бъдеще. И това ще доведе до проблеми.  

Не живейте без застраховка живот

Никой не иска да мисли за това. Но за съжаление инцидентите и заболяванията, а и, разбира се, естествената смърт са част от живота. Ако починете, Вашата застраховка живот ще даде на децата Ви сигурност, ще им даде средствата, които Вие вече не можете да им осигурите. 
Ако не сте застраховани, е препоръчително да го направите. Прегледайте предложенията на пазара и изберете адекватен вариант, който ще остави наследниците Ви с достатъчно голяма сума. Различни източници съветват нейният размер да възлиза на 10 пъти годишния Ви доход. 

Не помагайте прекалено много на порасналите деца

Много родители правят разходи за своите деца, далеч след като те са пораснали. Независимо дали става дума за плащане на сметки или наем, или пък случаи, в които трябва да ги „измъкват“, това е мечешка услуга. 
Ако не спрете да захранвате сметката на своите отрочета, те никога няма да се научат да се оправят сами и да станат финансово независими. А това е важен момент от живота. 
Но не само те ще страдат. 
Ще създадете проблеми и на самите себе си. Отделяйки разходи за децата си години наред, ще е по-трудно да посветите средства на своите собствени нужди, каквито и да са те – спестявания за пенсия, пътувания, ремонти и пр. 
Затова е важно да определите ясно кога точно ще спрете да помагате на децата си или поне да не го правите безусловно – изисквайте от тях определен успех в университета или да си намерят работа.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. Повече за автора прочетете тук

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.