Изгодна ваканция в последната минута? Възможно е!

28 ЮЛИ 2023

Обикновено трябва да започнеш отрано с подготовката, за да превърнеш мечтаната почивка в реалност. Няколко месеца преди пътуването има по-голям шанс да намериш добри оферти, както и да събереш нужните ти за него суми. Но организирането на финансово изгодна ваканция в последната минута също е напълно възможно. Въпросът е, че се изисква малко повече работа. Защото доста хотели и полети вероятно ще са вече почти напълно резервирани. В пика на туристическия сезон и цените ще са по-високи, така че изборът ти се ограничава и става по-скъп. Затова трябва да отделиш малко повече време за проучване и планиране. Така ще намериш изгодни сделки и ще можеш да изживееш лятото по начина, по който искаш.

Отдели време, за да откриеш най-добрата сделка

 

Ако планираш почивка в последния момент, ще трябва да се разровиш, за да стигнеш до билети и стаи, които са на по-приемливи цени. Но хубавото е, че имаш съюзник в тази мисия. В интернет има множество платформи, които сравняват оферти от различни компании и ти предлагат най-добрата. Ще ги откриеш в социалните мрежи, може да се абонираш за имейл бюлетина им или просто да ползваш търсачката в сайта им.

Имай предвид обаче, че тези оферти ще се различават в отделните страници. Затова направи сравнение и между самите платформи. А освен това провери цените за същия период и в страниците на самите доставчици на услуги - хотели, авиокомпании и пр. Не се знае в коя директория ще откриеш най-изгодното предложение.Също така, за да увеличиш шанса си да летуваш на добра цена, провери колко струва пътуването и спането на различни дати. Понякога промяна само с ден, може да ти спести немалко.

Бъди гъвкав

Това е продължение на съвета от последните редове. Планирай извън “общоприетите” дни за пътуване - петък, неделя. Не само че трафикът е по-малък, но това са онези моменти от седмицата, в които много служители предприемат служебни пътувания, което означава по-голям интерес, по-малко места, по-високи цени. Пропусни и празниците, когато огромна част от работещите сливат почивните дни и се впускат към курортите.

Има и още един вариант. Избери дестинацията и момента на почивката спрямо цената. Някои фирми ти дават възможност да посочиш бюджета, с който разполагаш за пътуване, и на база него ти казват къде и кога можеш да пътуваш. Така не само че няма да изхарчиш повече, отколкото можеш да си позволиш, но може да бъдеш и приятно изненадан от място, което дори не си обмислял да посетиш. И отваряйки дума за посоката на пътуването, ето го следващия съвет.

Избери дестинация, която не е толкова популярна

Друг начин да летуваш по-изгодно е да избереш локация, която не се радва на толкова сериозен туристически поток. Да, големите европейски градове като Париж, Лондон, Рим неслучайно привличат милиони посетители. И неслучайно големите курорти у нас и по Средиземноморието са толкова атрактивни. Но има и много непознати места, които си заслужава да бъдат посетени. Те са най-различни. По-малки курорти и къмпинги по нашето черноморие. Малки държави, които тепърва развиват туризма си. По-неизвестни градове в големите западни страни.Тези дестинации имат много предимства. Не само че са по-евтини заради по-малкия наплив от туристи и по-ниската цена на живота, но няма да се буташ в тълпи. Почивката ти ще бъде наистина почивка - спокойна и нестресова. А освен това ще имаш и много по-интересна история за разказване след края ѝ. Такава, каквато не всеки е чувал.

Потърси алтернатива на популярните ресторанти

Един от най-големите разходи по време на лятната отпуска е храненето. В курортите - и в България, и в чужбина - има огромен избор от ресторанти, но повечето от тях са скъпи. Особено ако се намират в центъра на града или туристическите зони, където човекопотокът е най-голям. Затова, ако се налага да пътуваш бюджетно в последния момент, пробвай някои от нетолкова лъскавите места. Избери заведение встрани от главните улици или тествай уличната храна. Не само че ще ти излезе по-евтино, но ще можеш да се докоснеш до автентичен дух, който често отсъства в най-модните ресторанти.

Но не се ограничавай само до този вариант.Отиди стъпка по-напред и използвай приложение или сайт, за да се свържеш с местен, който ще ти сготви. Наистина има такива услуги. А ако си по-смел, може дори да завържеш запознанство на улицата и нещата да се развият в тази посока от само себе си. Съществува и опцията да си приготвяш храната сам. Ако наемеш хотел или апартамент, в който има кухня, или къмпингуваш, можеш да си се развихриш над печката. Този подход ще ти излезе много по-евтино, отколкото да се храниш в заведение.

Намери пакетна сделка

Туристическите агенции предлагат комбинирани оферти за пътуване, настаняване и различни занимания на място. Те са добро решение, ако организираш ваканцията си в последната минута. Причините са няколко. Изначално подобни комбинации биха могли да ти излязат по-евтино, отколкото ако резервираш всеки един от техните компоненти поотделно. Но също така, ако ги купуваш в последния момент, агенциите може да свалят цените, тъй като не са успели да разпродадат всички налични пакети. Също така прегледай и т.нар. all-inclusive предложения. Те събират в едно множество разходи като нощувки, хранене, паркинг, дори чадър и шезлонг и в определени платформи се предлагат с намаление.

Планирай предварително

Независимо какви стратегии за пестене използваш, все пак трябва да знаеш колко можеш да си позволиш да изхарчиш. Защото колкото и изгодна да е една сделка, ако все пак тя надскача обективните ти възможности, ще застраши финансовата ти сигурност. Затова направи разчет на разполагаемите си средства, разходите и спестяванията си и определи каква сума реалистично можеш да заделиш за лятната си ваканция. След това търси оферти, които ще се поберат в нея. И ако наистина не разполагаш с много пари, ти напомням за гъвкавостта - не е нужно да предприемаш едно продължително пътуване. Защо вместо това не разбиеш ваканцията си на няколко дълги уикенда? Това може да ти е по-изгодно, а и ще ти даде повече време да събереш нужните средства.

Използвай бърз кредит

Не разполагаш в момента с парите за почивка, но наистина имаш нужда от такава? Тогава можеш да прибегнеш до изтеглянето на бърз кредит. Той ще ти даде възможност да не отлагаш заслужената ваканция - ще получиш одобрение бързо и с улеснена процедура. За справка - в Кеш Кредит чуваш “да” само след шест минути. Само че това, че ще получиш сумата “на готово” не означава, че трябва да си неразумен. Защото вземането на заем има последствия. След като се прибереш от почивката, ще трябва да върнеш сумата. Това означава, че всеки месец ще заделяш от приходите си за погасителните вноски. Така че помисли внимателно. Колко можеш да си позволиш да вземеш? Ако не искаш да застрашиш финансовата си сигурност, вероятно пак ще трябва да съобразиш всичко, което споменахме по-горе - да намериш изгодни нощувки, да не се храниш в най-лъскавите места, да се възползваш от пакетна сделка и пр. и да изтеглиш по-малка сума.   

Заключение

Без съмнение по-добрият начин да се подготвиш за лятната отпуска е да започнеш планирането ѝ отрано. Но дори и да не си го сторил, това не означава, че няма да прекараш няколко чудесни дни на плажа, в планината или пък в някой страхотен европейски град. Намери изгодна оферта за пътуване и настаняване, не бързай да сядаш в най-модерните заведения и дори дай шанс на някоя по-малко популярна дестинация. Ако си гъвкав, търпелив и планираш ваканцията добре, ще запомниш топлите месеци като страхотен момент от годината. А в крайна сметка, Кеш Кредит винаги е насреща, за да ти помогне да осъществиш мечтаното лято. При нас можеш да получиш одобрение за кредит до няколко хиляди лева само срещу лична карта и само за шест минути. Най-бързото “Да” в България.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?