Как да добиете увереност за финансова промяна

02 ЮНИ 2022

Финансовите проблеми не са нещо необичайно и за голяма част от тях има решение. Но когато те са примесят с липса на самочувствие и страхове, преборването им може да изглежда непосилно.
Именно затова субективният поглед над ситуацията и вътрешното ни усещане са също толкова важни за преодоляването на препятствията, пред които сме изправени, колкото и обективните действия. 

В тази статия от блога на Кеш Кредит ще обсъдим как да добием увереността, нужна за положителна финансова промяна. 
Защо е важно да сте уверени 

Психическата ни нагласа спрямо парите играе огромна роля в това, как се оправяме с тях. 
И това има две измерения.    

Ако вярваме в себе си, ако сме уверени, че ще преодолеем трудностите, имаме много по-голям шанс да го направим. 
И обратното. 

Ако си казваме, че няма начин да се справим, вероятно наистина няма да се справим. Липсата на увереност, че можем да се оправим с финансите си, води до стрес, което от своя страна дава негативно отражение в много други сфери на живота – от личния до професионалния. 

И именно затова е важно да имате позитивна нагласа, да вярвате в себе си и способността си да постигнете промяна. 
Но как става това? 

Как да придобиете увереност 
Има различни методи, които ще Ви помогнат да добиете нужната увереност. В тази статия сме изброили четири физически действия, които водят до психологическа промяна в начина, по който гледаме на себе си и ситуацията, в която се намираме. 
Образовайте се в сферата на личните финанси 

Трупането на познание е съществен елемент при изграждането на увереност.
Не е рядкост притеснението и чувството за безизходица да се пораждат поради липса на знания и ноу-хау. Ако увеличите финансовата си грамотност, ще сте наясно как да разпределяте средствата си, как да увеличите сумите, които постъпват по банковата Ви сметка, как да постигнете сигурност чрез спестявания и инвестиции и др. Това не само ще Ви даде спокойствие, но и ще повдигне самочувствието Ви. 
И има много начини да го направите. 
Интернет е необятен извор на познание. В книжарниците също се откриват много книги с финансови съвети от български и чуждестранни автори. Дори разговорите с приятели могат да Ви дадат ценна информация. 
Ако искате да повишите финансовата си грамотност, може да го направите по някой от следните начини: 
•    купете си книга на финансова тематика; 
•    започнете да следите блог на финансова тематика (например този на Кеш Кредит); 
•    слушайте подкасти на финансова тематика; 
•    запишете онлайн курс; 
•    гледайте образователни видеа в интернет; 
•    говорете с приятел, който разбира от лични финанси и др. 
    Посветете се на това самообучение – не спирайте с едно видео или един разговор с близък човек. Трупайте знания и обърнете специално внимание на теми, свързани с конкретни проблеми, пред които сте изправени. Преговаряйте редовно наученото и го надграждайте. 
    И може би най-същественото – прилагайте на практика теорията. 
    Това е най-добрият начин да затвърдите уроците. А положителната промяна, която ще видите, ще Ви накара да се чувствате много по-уверени. 

Говорете за пари 

Свикнали сме хората да говорят за пари, но главно оплаквайки се от високите цени или че средствата не им достигат.     
Тук обаче не става дума за това. 
Това, което имаме предвид, е да проведете откровен разговор за финансовото си състояние, за целите си, за трудностите, пред които сте изправени. 
Това ще има няколко позитивни резултата. 
От една страна, ако се борите с трудна ситуация, споделяйки, част от товара ще се снеме от плещите Ви, притеснението няма така да Ви разяжда отвътре. Това ще Ви даде прилив на увереност. Ако пък споделите финансови цели, към които се стремите, ще получите зареждащо насърчение на приятелите си.  
От друга страна, говорейки за парични проблеми с други хора, е много вероятно да научите, че не сте сами. Далеч не е изключено и те да срещат същите предизвикателства. Подкрепата, която си оказвате взаимно, ще Ви даде сили за промяна. 
Предполагаме, че идеята да бъдете толкова откровени за финансовото си състояние, Ви се струва смущаваща, но наистина се надяваме този съвет да срещне Вашето одобрение. 
Защото колкото повече говорите за пари, толкова по-малко страшни ще Ви се струват казусите, пред които сте изправени, и толкова по-уверени ще се чувствате за тяхното решаване.

Поставете си цели 
    
Поставянето на цели е важно не само защото Ви дава посока, в която да вървите, но и защото всяка стъпка, която правите към тяхното реализиране, е успех, който повдига самочувствието. 
Помислете какво искате да постигнете в следващата една година, в следващите пет години и дори в следващите 10. След това създайте план как ще го постигнете. Дори само актът на изготвяне на стратегия ще Ви даде увереност. Още преди да сте се впуснали в осъществяването ѝ!
Но има неща, за които да внимавате. 
Не си поставяйте неизпълними цели. Не залагайте изпълнението на всичките си цели едновременно. Подобен подход ще Ви затрудни и ще има негативен ефект – неуспехът може да Ви отчая, да Ви накара да се чувствате, сякаш сте се провалили. 
Ако за първи път си поставяте цели, започнете с малки, лесно изпълними задачи. Спестяване на малки суми или прекратяване на излишни абонаменти, например. Така ще постигнете бърз успех, който ще Ви изпълни с решителност за предприемане на по-сериозни начинания. 
И когато постигате успех, му отделете подобаващо внимание. 

Отбелязвайте успехите 
    
За съжаление, не е рядкост да обръщаме сериозно внимание на провалите, а успехите да подминаваме. Това е демотивиращо и ни пречи да забелязваме прогреса си. 
Затова не пропускайте да отбелязвате всяка малка победа, която постигнете. Независимо дали това ще е, че в три поредни месеца сте платили повече от минималната вноска по кредита си или че цял месец не сте надвиши бюджета си. Тези постижения показват, че сте на прав път и създават усещането, че всичко е възможно. 
Когато си поставяте цели, ги разбийте на малки стъпки. По този начин хем ще изградите конструктивен план за осъществяването им, хем ще постигате много успехи, които ще Ви вдъхват увереност да продължавате напред. 
И докато вървите напред, не забравяйте да поглеждате назад. Когато установите колко дълъг път сте изминали, ще се мотивирате още по-силно. 
Не пропускайте и да се награждавате за успехите си. Когато спазите седмичния си бюджет за покупки, си купете шоколад, когато запълните фонда си за спешни случаи, отидете на кино и т.н. Така ще поддържате мотивацията си по-силна, а гордостта от постигнатото ще Ви зареди със сили да постигнете още. 

Заключение

Ако сте изпаднали в трудна финансова ситуация, не се отдавайте на самосъжаление и черногледство. 
Точно обратното. 
Опитайте се да изградите увереност и самочувствие чрез предприемане на действия, които ще Ви помогнат да преодолеете трудните мигове. Започнете с малки стъпки. Тези първоначални успехи ще Ви заредят за по-големи подвизи. Не се затваряйте в себе си и не пропускайте да отпразнувате постиженията. 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.