Как да говорите за пари с половинката си

02 ЮНИ 2022

Разговорите за пари никога не са лесни. Това е взривоопасна тема, която може да всее раздор и сред най-влюбената двойка. И затова няма да се изненадаме, ако ни кажете, че я избягвате. 
Но този подход не е най-доброто решение. 
Липсата на комуникация по финансовите въпроси може да доведе до много проблеми. Те започват от нещо дребно като поднесени с изненада въпроси, минават през скандали и стигнат дори до заплаха за бъдещето на семейството. 
Последното не е шега. 
Проучване от 2009 г. сочи, че има 30% по-висока вероятност двойки, които редовно се карат за пари, да се разведат. Затова колкото и да е неудобна темата, е важно да говорите за нея с половинката си. От ключово значение за здравината на отношенията Ви е да сте на една страница за всичко – от ежемесечния бюджет до по-сериозни решения като изтеглянето на кредит. Трябва плановете на единия да се ползват с одобрението на другия, особено ако става дума за по-големи суми. 
И се надяваме тази статия да направи разговорите по-лесни. 

Трябва ли двойките да говорят за пари 

Вече дадохме отговор на този въпрос, макар и не в прав текст. 
Но нека го направим изрично. 
Твърдо „Да“. Независимо дали става дума за млади гаджета, годеници или съпрузи. 
Дали двама души се отнасят еднакво към парите, има също толкова голямо значение, колкото и всички останали категории, по които те търсят съвместимост. Защото финансите са тема, която ще е важна във всяка крачка от споделения им път и която е свързана с всички големи решения в него – от сватба през закупуването на жилище та дори и до децата. Необсъдени разминавания са бомба със закъснител. 
И не е само това. 
Вие сте зависими от финансовите възможности на партньора си. Затова е важно да знаете какви са те. Откровени разговори за средствата, с които всеки от Вас разполага, за финансовите проблеми, пред които е изправен, както и за плановете му ще Ви помогнат да разберете какво може да очаквате от съвместното си бъдеще. 
Но подобен диалог е полезен и в други аспекти на връзката Ви. 
Можете да опознаете любимия си посредством отношението му към парите. Когато търсите общи решения по тези неудобни въпроси, се изгражда доверие, а процесът Ви учи как да работите като екип, сближава Ви още повече. 
Освен това редовните дискусии са превантивна мярка срещу натрупване на напрежение и гняв, на неочаквани избухвания и скандали. Те спомагат за поддържане на хармонични и здрави отношения. 
Обаче как точно да проведете тези разговори? 

Как да говорите за пари с половинката си 

Независимо каква точно ще е темата – дългове или теглене на кредит, как да разпределите задълженията за сметките, фактът, че редовно надвишавате бюджета си и т.н., има няколко съвета, които ще Ви помогнат да направите диалога по-лесен и по-продуктивен: 

•    определете подходящия момент;
•    бъдете откровени;
•    разберете другия, не го съдете;
•    търсете общи решения; 
•    провеждайте разговорите редовно.

Списъкът не е изчерпателен, но със сигурност е добро начало, което ще направи трудната тема по-лесно смилаема. Той ще помогне да говорите с по-малко напрежение, да достигнете до решения, вместо да сипете обвинения един към друг, да подходите с емпатия, а не с предразсъдък към партньора си.

1. Определете подходящия момент
Вероятно вярвате, че в любовта всичко трябва да се случва спонтанно. Но когато става дума за разговори на сериозни теми, подготовката е полезна. И за Вас, като инициатор, за да подредите мислите си, да сте наясно какво е важно да кажете и как да го кажете, и за половинката Ви, за да има време да се настрои психически за това, което ще се обсъжда. 
Затова не хвърляйте бомба по средата на романтична вечеря или приятна разходка сред природата. Подгответе спътника си в живота, като му кажете „Искам да поговорим за спестяванията ни. Съгласен ли си да го направим във вторник след работа?“. Нека той да знае какво да очаква, за да може също да помисли предварително по въпроса.
Има и друг важен съвет.
Не чакайте до момента, в който изникне проблем. Първо, че очевидно ще е късно и второ, ще е много трудно да проведете спокойна и ползотворна дискусия.  

2. Бъдете откровени

Искреността и доверието са в основата на всяка здрава връзка. Разговорите на тема пари не правят изключение. 
Дайте личен пример, като сте напълно честни. Това ще помогне на партньора Ви също да събере куража да сподели какво се случва в главата и душата му. 
Разкажете си за уроците, които сте получили за парите от родителите си, и тези, които сте изградили сами. Така ще можете да разберете по-лесно гледната точка на другия. Споделете страховете си и обсъдете мечтите си. Така ще получите успокоение и ще се мотивирате заедно да създадете план за осъществяване на бляновете Ви. 
А какво да правите, ако темата Ви притеснява или Ви се струва неудобна? 
Не я потискайте. Опитайте се да изкажете спокойно мислите си. Не е изключено да се окаже, че въпросът е бил сериозен само във Вашата глава. А и в крайна сметка, ако връзката Ви е важна, и двамата ще искате да работите за общо решение. 

3. Разберете другия, не го съдете 
Разговорите Ви ще бъдат много по-ползотворни, ако отворите съзнанието си и се опитате да разберете човека срещу себе си. Поинтересувайте се какво стои зад гледната му точка, защо харчи необуздано или пък е такъв спестовник и пр. 
Въпросите са трудни и сигурно няма да Ви е лесно да слушате, без поне вътрешно да критикувате поведението на половинката си. Но се опитайте да прогоните тези мисли и да демонстрирате разбиране и подкрепа. Това поведение ще е особено полезно, когато има проблем, с който трябва да се справите. 
Няма гаранция, че ще лесно. Може да се окаже трудно да накарате любимия си да говори. Но не се отказвайте, задавайте въпроси, не правете прибързани заключения. 

4. Търсете общи решения 
Не забравяйте, че сте двойка. Партньори. „Аз“ и „ти“ отстъпват място на „Ние“. Когато водите трудни разговори, когато забележите проблем или несъответствие, се насочете към намиране на общи решения, а не към караници. 
Това не само ще Ви помогне по-лесно да преборите проблема, а ще направи и отношенията Ви по-добри, засилвайки връзката и доверието помежду Ви.

5. Говорете редовно 
Първият разговор сигурно ще е труден. И когато мине, не спирайте комуникацията. Провеждайте редовни дискусии по темата за парите. Не е нужно да говорите с часове, но не стаявайте в себе си въпроси, които Ви притесняват. 
Регулярното обсъждане на общите и личните Ви финанси ще създаде повече сигурност, ще намали напрежението и ще помогне за изпълнението на целите Ви. Ще може да следите кои от решенията Ви работят и къде трябва да внесете промени. 
И в крайна сметка, колкото по-често го правите, толкова по-лесно ще става. 

Какво да правите, ако половинката Ви не иска да говори за пари
След като знаете всичко това, все още има един проблем, който може да Ви попречи да проведете разговора. 
Половинката Ви може да не иска да участва в него. 

В този случай най-важното е да разберете на какво се дължи този отказ. Дали е заради Вашето отношение? Агресивни и нападателни ли сте? Дали е срам, неудобство? Поговорете първо за това и променете подхода си спрямо информацията, която получите. Това може да е полезно не само за общия Ви бюджет, но и за връзката Ви като цяло. 
Опитайте се да намерите път към любимия човек, „отключете“ го, като откриете силен стимул. Той може да е промяна във Вашето поведение, припомняне на общите Ви мечти или като му отворите очите за проблемите, пред които сте изправени. 
Някои от съветите, които вече дадохме, също ще са полезни – дайте време на половинката си да се подготви за разговора, бъдете спокойни, стремете се да разберете нейната гледна точка и причините за нея. 

Заключение
Макар разговорите за пари да са трудни, те са полезни за връзката. 
Ще научите повече за партньора си и обратното. Ще изградите по-силно доверие. Когато елиминирате напрежението и стреса, които неминуемо финансовата тема влече със себе си, ще сте много по-щастливи. 

Използвайте съветите от тази статия, за да провеждате ползотворни и дори, смеем да кажем, цивилизовани дискусии по темата. Може и да не се получи перфектно от първия път, но не се отказвайте. Както всяко нещо и това се учи с практика.  
А ако в разговорите Ви се окаже, че имате нужда от допълнителни средства, обърнете се към Кеш Кред

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?