Как да харчим разумно по Коледа

19 НОЕМВРИ 2021

Декемврийските празници лесно могат да вкарат човек в сериозни разходи с царуващата шопинг истерия и разбирането, че подаръците трябва да са много и скъпи. Това е заблуда. Вижте как да харчите премерено през последния месец от годината

В коледния период финансовата дисциплина се загърбва. Мнозина приемат празничните дни в края на годината като картбланш да харчат, сякаш след тях няма други месеци. Пространството под елхата е обсипано с дарове, а хладилникът едва се затваря.
Пазаруващите решават, че по време на рейда по магазините могат да вземат подаръци не само за близките си, но и за себе си. Налице е разбирането, че това е време, в което да се отпуснеш и да не мислиш за пари. 
Има и други феномени. 
Човек се чувства длъжен да купува още и още. Това усещане се създава от хилядите реклами и факта, че всички наоколо носят препълнени торби. Поради някаква причина царува вярването, че само множество и скъпи подаръци ще получат одобрение. 
Независимо от причините, поривът за харчене трябва да се обуздае. 
Пазаруването сякаш няма утре е деструктивно. Ако парите не се разходват разумно, натрупващата се купчина от касови бележки ще даде неприятен отзвук в следващите месеци. Защото ежедневните и ежемесечните сметки ще продължат да идват. Неочакваните разходи също.
Конкретните последици?
На първо място тъжно традиционните лишения през януари. После, може да се окаже, че нямате спестявания, с които да посрещнете финансови изненади – ремонти, пътувания, а дори лечения и лекарства. Това води до дискомфорт и стрес. 
Има, разбира се, и добра новина. 
Не е трудно да се ограничат сумите, които се харчат през декември. Както в повечето случаи, е нужно е добро планиране и дисциплина. В тази статия ще разгледаме пет начина да го постигнете: 

Изготвяне на бюджет
Съставяне на списък 
Избягване на изкушенията
Търсене на оферти 
Мисъл за разходите извън подаръците 

Всеки един от тях ще помогне да осигурите за празника всичко, което искате, но без това да удари по бюджета Ви. Така наистина ще можете да се отпуснете и да не мислите за пари. Ще остане само насладата от радостните мигове с близките.
Нека ги разгледаме в детайл. 

Изгответе си бюджет

Всеки има различни възможности. Но за човек е трудно обективно да прецени какви точно са те. И респективно – колко точно средства да отдели за коледния си бюджет. 
За целта обаче съществува лесна формула. 
Според специалисти за подаръци по Коледа всеки следва да отдели 1% от годишния си доход. Как се изчислява? Вземете месечната си заплата, умножете я по 12 и сметнете колко е един процент от нея. 
Ето и пример. 
Ако изкарвате 1200 лв. на  месец, да речем, умножаваме тази сума по броя на месеците в годината. Резултатът показва, че за 12 месеца получавате 14 400 лв. 1% от тази сума е 144 лв. Това е и бюджетът, който да отделите за подаръци през декември. 
Как Ви се струва? 
За някои може да звучи малко, за други – идеално. Ако сте от първите, бъдете реалисти. Това е обективно сума, която можете да отделите, без да изпаднете във финансови затруднения. 
Не се чувствайте длъжни да харчите много! 
Заблуда е, че единственият начин да се демонстрира обич е с пари. Заблуда е и че не можете да зарадвате близките си и без да се охарчвате. Не изпитвайте вина – не правите нищо лошо, ако сте разумни в разходите си. Точно обратното – така осигурявате спокойствие на семейството си за идващите дни и месеци. 
В следващите точки ще видите, че с разумно планиране, този 1% има потенциал да осигури много и хубави подаръци. 
Да продължим към следващия съвет. 
    
Съставете и списък 

Вече знаете колко средства може да си позволите да отделите. Сега помислете за онези, за които ще купувате подаръци. Какъв е най-добрият начин да изхарчите тези средства? 
Първата стъпка е да си запишете идеи за подаръци. Опишете всичко, за което се сетите – нека срещу всяко име стоят няколко избора. След това преминете към проучване на пазара. 
Това е своеобразен финансов пъзел. 
След като съберете по няколко различни оферти за всеки вид подарък, помислете как да ги комбинирате, за да се впишат в бюджета Ви. Така например може за сина си да сте записали като идеи „маратонки, слушалки, раница“, а за съпруга си „вратовръзка, книга“. След като знаете колко струва всеки от тези предмети, съчетайте ги така, че да не надвишават общата сума, която можете да отделите. 
Но това не е достатъчно. 
Запишете финалната си селекция в списък. Той може да бъде на хартия или в телефона Ви, няма значение. Важното е, когато излезете по магазините, да знаете какво и откъде ще купите. 
Така ще е по-лесно да следвате следващата препоръка. 

Избягвайте изкушенията

Едва ли има друго време от годината, в което човек да е заобиколен от повече изкушения. Телевизионните канали, радиостанциите, интернет и улиците са залети от съблазнителни предложения. Обещанията за изгодни сделки в съчетание с празничното настроение лесно могат да бутнат потребителите по пързалката на неконтролираното харчене.
Не се поддавайте на изкушенията. 
Не забравяйте, че имате определен бюджет и изготвен по него списък. Концентрирайте се върху предварително набелязаните цели и игнорирайте изкушенията по пътя към тях. Макар офертите да изглеждат наистина добри, трупането на ненужни вещи – независимо за Вас или за семейство и приятели – вследствие на импулсивни покупки носи краткотрайна радост, която след това може да премине в съжаление и самообвинения. 
Знаете какво ще зарадва обичаните от Вас хора, придържайте се към него. 
Иначе, изгодните оферти, разбира се, изобщо не са лоши. 
Именно за това говорим в следващата точка.     

Огледайте се за оферти 

По-рано споменахме, че с разумно планиране дори 1% от общия Ви доход да Ви звучи като малка сума, той може да помогне да купите много и прекрасни подаръци. 
Как точно става това? 
Има много начини. На първо място, не чакайте последния момент, за да запълните пространството под елхата. През ноември традиционно търговците предлагат намаления – имайте готовност да се възползвате от тях. 
Има и още. 

Когато генерирате идеи за подаръци, помислете за подаръци извън сезона. Например стоки за лятото. Защо не? Да, те не могат да се използват сега, но топлите месеци идват и ако ще зарадват и ще бъдат полезни на любим Ваш човек, вземете ги. През декември те ще бъдат сериозно намалени. 
А ето и още една идея:
Ако искате да подарите по-голяма и скъпа вещ, огледайте се в сайтовете и магазините за стоки втора употреба. Обикновено в тях могат да се намерят продукти в отлично състояние, но на изключително изгодна цена. Аутлетите, в които се предлагат качествени, но по-стари модели дрехи, обувки или техника, също са чудесно място за добри сделки. 
Това не е всичко.
Не забравяйте да следите редовно рекламните брошури, профилите в социалните мрежи и сайтовете на търговците. Така няма да пропуснете, ако търсените от Вас стоки са намалени. 
Но с подаръците разходите по празниците не се изчерпват. 
    
Помислете и за разходите извън подаръците 
    
Красиво опакованите кутии под елхата са само едно перо по Коледа. 
Не забравяйте да се подготвите предварително и ако ще пътувате. Помислете кой е най-изгодният начин да го направите. С автомобил, влак или автобус? Може би пътувате извън страната – следете самолетните билети и имайте готовност да купите, когато се появи изгодно предложение. 
Не забравяме и храната.
Трапезата на Бъдни вечер и Коледа също обикновено е изобилна. Тук също е препоръчително да имате подробен списък, към който да се придържате. Пазарувайте така, че да не се налага да изхвърляте храна. Ако не успеете да изядете всичко, го замразете или пригответе нещо друго от останалите вкусотии. 
Също така, човек не е само със семейството си. 
В този период много хора се прибират по родните си места. Това са дни на радостни срещи с любими приятели. Помислете за събирания у дома, вместо в заведения. И това ще се отрази благотворно на бюджета Ви. 

Коледните празници са един от най-щастливите мигове в годината. Те са време, което човек прекарва със семейството си в уютната и радостна атмосфера на дома. За прекрасното настроение допринасят и поднесените с любов подаръци. 
Неразумните харчове за последните обаче може да направят следващите седмици трудни и стресови. Затова е важно да се придържате към простите правила, които описахме – съставете си бюджет и списък, следете за оферти и не се поддавайте на изкушения. Вземете предвид и останалите разходи покрай празника. 
Така ще можете да се насладите спокойно на тези прекрасни дни.
И все пак имайте предвид, че при нужда винаги може да разчитате на бърз кредит от Кеш Кредит. Ние предлагаме необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.
За спокойни дни не само по празниците.

 

 

 

 

 

 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?