Как да изкараме пари от YouTube

Иска ви се да изкарвате пари лесно, забавлявайки се, снимайки клипчета? Добрата новина е само наполовина. Снимането на клипове и поддържането на канал в YouTube наистина може да се окаже доста доходоносно. Лошата е, че няма да е лесно. За истински успехи се иска труд.

Но пък, когато работата доставя удоволствие, удовлетворението е многократно по-голямо. Как обаче точно ще дойдат парите? Вижте идеи за няколко източници!

От къде идват доходите в YouTube

Рекламни излъчвания

Когато гледате клип в YouTube и започне реклама, в повечето случаи ви е досадно и ви се иска да свърши по-бързо, нали? Обаче част от парите, които компанията е платила за излъчването ѝ, отиват не само в самата платформа, а и в собственика на съответния канал, по време на чието видео се е включила рекламата. Всъщност повече от 50% от рекламните си приходи YouTube предоставя на собствениците на канали.

Защо го прави? Просто е. Това е една от най-популярните интернет платформи в момента и приходите от реклама са огромни. За да се поддържат така високи, а и за да се увеличават, е нужно да има качествени клипове, които да привличат зрители. Колкото повече зрители има, толкова по-атрактивно поле за реклама е и повече брандове искат да достигнат до многомилионната аудитория.

Кои печелят от рекламна ротация

Приходите от реклама обаче не отиват при всички YouTube канали. Не очаквайте да направите канал, да снимате едно-две видеа, и да започнете да получавате пари. За да монетизирате клиповете си, е нужно те да имат голям брой гледания. Приблизително 1000 гледания носят на YouTube около 2,50 долара, малко над половината от които са за собственика на видеото.

Рекламно позициониране

Възможно е да печелите пари от клиповете си и отделно от рекламните излъчвания на YouTube. Това става като някой бранд ви плати за директна реклама на негов продукт или услуга. В зависимост от договорката можете да:

  • снимате ревю за негов актуален продукт или услуга;
  • споменете или покажете продукта в клипа си;
  • да сложите лого на марката някъде във видеото и да споменете, че тя е ваш спонсор;
  • да сложите партньорски линкове към магазин или страница на рекламодателя. В този случай печалбите могат да се калкулират според кликовете от потребители към връзката.

За да се стигне обаче дотам някой да ви плаща пари, за да го представяте пред аудиторията си, вие трябва да разполагате с такава. При това, тя трябва да съвпада като профил с тази на потребителите на марката. YouTube каналът ви трябва да е популярен, за да преценят вашите партньори, че информацията за техните продукти/услуги ще достигне до възможно най-много подходящи потенциални клиенти.

Създаване на продукт

Когато YouTube каналът ви е набрал достатъчно популярност, изградили сте своя индивидуален облик и феновете ви очакват с нетърпение всяко следващо видео, обмислете създаването на ваши собствени продукти с логото ви или с нещо друго характерно за вас (забавни надписи, картинки и др.): тениски, чаши, аксесоари. Добър вариант е да инвестирате пари и в издаването на книга. В зависимост от насочеността на YouTube клиповете ви книгата може да е:

  • с бизнес съвети;
  • с любопитни факти;
  • съвети за тийнейджъри;
  • готварски рецепти;
  • тренировъчни програми и какво ли още не. 

И тук обаче от съществено значение е популярността ви и наличието на солидна аудитория от фенове, които биха се интересували от това какво имате да ѝ кажете. Лоялните последователи ще се радват да притежават продукт, идентифициращ ги с вас.

Платени стриймове

Ако съдържанието, което предлагате е особено полезно за аудиторията ви, можете да организирате онлайн събития с живо излъчване, достъпни само срещу заплащане – консултации със специалисти в различни области (здраве, спорт, хранене, бизнес, дигитални обучения), виртуални семинари и тренинги.

Директни дарения

Немалко YouTube канали предлагат различни начини да се подкрепи дейността им чрез директни дарения (в Patreon или друга платформа). Това може да става еднократно или с малки месечни суми. Така вашите почитатели изразяват благодарността си за получаването на съдържание, което харесват, и ви помагат да продължавате с работата си. Ако включите и този вариант в опциите си, помислете за поощряване на лоялните фенове, които освен морално, ви подкрепят и с пари. Можете да го направите, като им доставите някои специални отстъпки от продуктите си, давате им достъп до ексклузивно съдържание и др.

Технически услуги

Дори и още да разработвате своя концепция или да набирате абонати, можете да изкарвате пари от YouTube и като предлагате услугите си. Ако сте добри в снимането или обработката на клипчета, имате добър дикторски глас или владеете други умения, полезни за тази платформа, предложете услугите си на freelance пазара. Много компании имат нужда от снимане на реклами, презентационни видеа и т.н., в изработването на които вие можете да сте им полезни. А и това ще е добър опит за вас.

Какви инвестиции са нужни за да печелим от Ютуб

Когато искаме да постигнем сериозни успехи в която и да е сфера, няма как да се разминем без инвестиции. Да, има и някои примери как инфлуенсъри са започнали да печелят допълнителни доходи като на шега, после са развили концепцията си и са се възползвали от възможностите, които се откриват пред тях, развили са успешен бизнес…

Дали това наистина е така?

Истината е, че за да постигнете реални резултати и да печелите пари, трябва да вложите. Другото са градски легенди.

Първата инвестиция е вашето време. Отделете дни, ако е нужно седмици, за да изясните концепцията си и да си направите бизнес план.

Следващото нещо, което трябва да вложите, неминуемо са пари. Нужна ви е качествена техника, за да могат YouTube видеата ви да вдъхват доверие и да изглеждат професионално изработени. Това означава да имате висок клас камера и микрофон, добър компютър и професионални програми за обработка на видео. Това е само началото. С развитието на бизнеса си ще инвестирате още.

Как може да ни помогне КешКредит

Ако вече имате стратегия, планирали сте ясно всяка стъпка към успеха, но ви трябват свежи пари за началната инвестиция, Cashcredit.bg е най-бързото решение на проблема. Кандидатстването за финанси е онлайн на нашия сайт, а отговорът ще дойде при вас само за 6 минути. Отпускането на парите на одобрените кандидати става за ден.

Реализирайте видео идеите си и се възползвайте от възможностите на глобалната мрежа с малко помощ от КешКредит!

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.