Как да изплатиш бърз кредит за ремонт

12 ЮНИ 2023

 

Чака те ремонт, но нямаш нужните средства за него? Ако си се ориентирал към бърз кредит, идеята ти не е лоша. Този заем ще ти осигури добра сума за осъществяването на поправките, и то с облекчена процедура по кандидатстване и срещу минимални изисквания. Така няма да се притесняваш, че не разполагаш с достатъчно спестявания или че ще трябва да чакаш прекалено дълго, докато започнеш нужните дейности по обновяване на жилището си.

Въпросът е какво се случва след това.

Помислил ли си как ще изплатиш кредита си? Задължително трябва да обърнеш внимание на този момент, ако не разполагаш с високи доходи. А дори и да се радваш на добра заплата, пак трябва да направиш няколко маневри сред личните си финанси, за да си спокоен, че месечните вноски по погасяването няма да нарушат баланса и сигурността ти.

Затова тук ще откриеш няколко предложения за това, как да планираш изплащането на бързия си кредит на база финансовото си състояние.

И може да се изненадаш, но работата започва, още преди да вземеш парите.

Стъпка 1: Прецени какво ще ремонтираш

За да знаеш заем в какъв размер ти е нужен, трябва да знаеш за какво ти е нужен. Затова първата стъпка от съставянето на план е да огледаш дома си и да прецениш какви поправки ще правиш. Ако са прекалено много на брой, твърде скъпи, времеемки или ако няма да можеш да понесеш напрежението от това, да правиш всичко наведнъж, ги категоризирай спрямо спешността им. Най-належащи са онези, които са свързани с безопасността на жилището ти и с неговата функционалност.

Да знаеш с какво ще започнеш, е предпоставка, за да изпълниш стъпка 2.

Стъпка 2: Сметни колко пари ще ти трябват

Окей, вече знаеш кои са най-спешните ремонти, които трябва да направиш. Сега е време да изчислиш колко ще струва отстраняването на тези несъвършенства.

Ако ще наемаш майстори, свържи се с няколко компании и вземи оферта от всяка една от тях. Потърси информация за цената на материалите, ако не са включени в таксите им или ако ще ремонтираш сам. След като се сдобиеш с тези данни, ще знаеш за приблизително каква сума ще кандидатстваш. Казваме приблизително, защото някои цени може да се променят в хода на работата или да ти изникнат допълнителни разходи.

Стъпка 3: Прегледай финансите си

Да, за ремонтните дейности ще използваш външни средства - заем. Но трябва да прегледаш собствената си сметка, за да знаеш колко можеш да си позволиш да отделяш за месечните вноски по погасяването му.

Вземи предвид приходите си - заплата, наем, рента, и разходите си - други заеми, колко отделяш за храна, за сметки, за бензин. Извади вторите от първите и ще получиш размера на разполагаемите си средства. От тях ще трябва да заделяш за изплащането на кредита.

Стъпка 4: Прецени реалистично колко можеш да отделяш за вноски

Вече знаеш колко пари имаш на теория, за да връщаш кредита. На теория. Но на практика не е удачно да ги дадеш до последната стотинка за вноски. Това излага на риск финансовата ти сигурност. Могат да ти изникнат непредвидени разходи - по ремонта, но не само. А и как стои въпросът със спестяванията ти? Вероятно имаш и други финансови цели, за които ще ти трябват средства. Не ги слагай на пауза, само защото смяташ да вземеш заем.

Отдели само разумна част от свободните си пари за вноски.

Стъпка 5: Проучи пазара на бързи кредити

Не бързай да кандидатстваш за първия кредит, чиято реклама видиш. Разгледай различните предложения и избери онова, което пасва най-добре на твоята финансова ситуация. Сравни лихви, срок за погасяване, такси, прозрачност на условията, реноме на кредитодателя. Разбираш ли всички условия по договора? Помисли спокойно, преди да сложиш подписа си върху пунктираната линия (или преди да заявиш онлайн, ако кандидатстваш за Кредит Премиум в Кеш Кредит), защото поемаш съвсем реално задължение, чието изпълнение може да продължи дори няколко години.

Стъпка 6: Състави си план за изплащането

След като се спреш на подходящ за теб бърз кредит, планирай изплащането му. Избери период и размер на вноските на база средствата, които можеш да заделяш месечно. Отбележи в календара си датите, на които трябва да извършваш паричните преводи, за да не ги пропускаш. Ако не връщаш заема си редовно и изрядно, това ще те вкара в списъка на лошите длъжници и може никога да не получиш одобрение за нов кредит.

Стъпка 7: Следи разходите си и направи преизчисления

В предишната стъпка разработи система за погасяването на вноските. Но тя работи ли така добре, както очакваше? Надяваме се, че отговорът е да, но в случай че има разминаване и парите започнат да не ти достигат, виж какви са опциите за промяна на условията по връщането на кредита или как можеш да оптимизираш останалите си разходи така, че да ти е по-спокойно.

Във всеки случай, ако видиш, че положението е на път да стане тежко, говори с кредитодателя си, за да го предупредиш за ситуацията и виж какви варианти ще ти предложи, за да се справите с нея.

Стъпка 8: Спести за бъдещи ремонти

Както казахме, бързият кредит е удобен начин да си набавиш средства, когато трябва да направиш ремонт. Но все пак е хубаво да не се стига до ситуация, в която се налага да намериш наведнъж голяма сума пари, за да върнеш блясъка на жилището си.

Затова се опитай от месечния си бюджет да заделяш средства за поддържка и дребни ремонти у дома. Като влагаш редовно малки суми, за да е всичко изрядно, ще намалиш шанса да се

наложи да плащаш за гигантска промяна или пък да разчиташ изцяло на кредит за нея.

Стъпка 9: Ако се наложи, потърси помощ от професионалист

В тази статия се постарахме да ти дадем насока за това, как да постъпиш, ако трябва да теглиш бърз кредит за ремонт. Но ние не сме професионални консултанти и не сме наясно с твоята уникална ситуация.

Затова ако ти е трудно да се справиш с управлението на кредит, на неговото изплащане, на създаването на месечен бюджет и въобще план, който да повиши финансовата ти сигурност, потърси съвет от човек, чиято работа е да дава такива.

Финансовият консултант ще проучи възможностите ти, приходите, разходите и ще ти помогне да начертаеш карта към изпълнението на целите си и въобще към едно по-спокойно бъдеще.

Заключение

Бързият кредит е логично решение, когато се налага да направиш ремонти вкъщи и искаш да се сдобиеш с одобрение за заем без излишна загуба на време, без сложни процедури и срещу минимални изисквания.

Но това не са пари, които получаваш просто така. Срещу тях ти поемаш ангажимента да ги върнеш в пълнотата им за определен срок. И за да не разтърси това задължение финансовата ти сигурност, е препоръчително да си съставиш план, в който ясно са съпоставени твоите възможности и параметрите на кредита.

И след като сториш това, ти препоръчваме да обърнеш специално внимание на Кредит Премиум от Кеш Кредит. Ще го вземеш само срещу лична карта и само за шест минути. Ще получиш суми до 6000 лв., а срокът за връщане е гъвкав - можеш да го нагласиш именно спрямо своите възможности. Това го прави чудесно решение, когато ти трябват пари за ремонт вкъщи.

 

Защо не го погледнеш още сега? 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?