Как да отбележиш Месеца на финансовото здраве

02 ЯНУАРИ 2023

На запад януари е наречен месец на финансовото здраве. Това е важна концепция, която си заслужава да пренесем и тук. В рамките на неговите 31 дни е време ритуално да се погрижиш за парите си, за да се чувстваш по-спокоен и сигурен. 
Изборът на първия месец не е случаен. Той идва точно след хаоса, напрежението и разточителството на декемврийските празници. Освен това е и символично ново начало. 
Но пък е логичен и въпросът защо изобщо съществува този празник? 
Причината е, че парите предизвикват силни емоции. Те имат способността, ако са правилно управлявани, да донесат щастие. Но също така те причиняват много стрес и тревога. Месецът на финансовото здраве ти напомня да не неглижираш и да не игнорираш въпросите, свързани с личните ти средства. Той ти дава причина да се изправиш пред проблемите си и да ги решиш. В началото на годината получаваш нужния кураж и увереност, че можеш да се пребориш с всеки паричен проблем, стига да си организиран, образован и мотивиран. 
Затов ние от “Кеш кредит” решихме да използваме повода и да ти обърнем малко повече внимание на това, какво е финансово здраве, защо е важно и как да отбележиш неговия месец.  
Какво ще кажеш да започнем с дефиницията на този израз? 

Какво е финансово здраве 

За английското словосъчетание financial wellness има различни определения от много автори в сферата. 
Някои казват, че това е да управляваш ефективно средствата, с които разполагаш. Други наричат с този термин изобщо грижата за финансите ти. За трети това е свобода и сигурност по отношение на парите.  
Дефинициите са различни, но се въртят около обща идея. 
Да поемеш контрол върху финансовата си ситуация. 
Авторите по темата казват, че пътят към това има няколко стъпки. Първата от тях е да си наясно със своите силни и слаби страни, като направиш искрена оценка на положението, в което се намираш. Следващата е да си съставиш план за действие, в който има баланс между приходи, разходи и спестявания. Крайният резултат е здравословно състояние, в което можеш спокойно да посрещаш разходите си - редовни и неочаквани, да изплащаш дълговете си, да събираш пари за бъдещето.
И тъй като финансовото здраве е съобразено с индивидуалното положение на всеки човек, за всекиго то има различни измерения. Затова не се сравнявай с другите и не се притеснявай ако за теб то изглежда по един начин, а за хората от обкръжението ти - по различен. 

Защо финансовото здраве е важно? 

Парите са нужни, за да се погрижиш за базовите си нужди. С тях си купуваш храна, осигуряваш си подслон и топли дрехи. Според пирамидата на потребностите, разработена от американския психолог Ейбрахам Маслоу, ако нямаш прехрана и покрив над главата си, дори не можеш да преминеш към следващите, по-големи цели в живота, свързани с изграждането на семейство и духовно развитие. 
Така че не е чудно колко много те ти влияят.    
Финансовото състояние, в което се намираш, се отразява на психическото и физическото ти състояние. Според проучвания паричните проблеми могат да доведат до депресия, нарушен сън, главоболие, да влошат отношенията с близките ти. 
Ако си финансово здрав обаче, тези негативи последици няма да настъпят. Ще се чувстваш сигурен и психиката и тялото ти няма да страдат. В допълнение към това ще имаш и много по-голямо усещане за свобода. Няма да си обвързан с работа, място или хора, които те правят нещастен, но на които разчиташ за прехраната си и заради това се страхуваш да напуснеш. 
Крайният резултат? Значително по-високо качество на живота ти. Сега и в бъдеще. 

Как да отбележиш Месеца на финансовото здраве

Подходящ начин да отбележиш януарския празник е да предприемеш стъпки към по-добро финансово здраве. По-долу сме ти изброили няколко идеи за това: 

Постави си цели и си състави план за изпълнението им;
Състави си бюджет; 
Изплати вноските по кредитите си; 
Увеличи спестяванията си;
Говори за пари с половинката си; 
Създай си сигурност със застраховка.

Дори ще ти бъде полезно, ако ги превърнеш в навици. Не се ограничавай само с първия месец на годината, а се опитай да ги прилагаш чак до нейния край. 

Постави си цели и си състави план за изпълнението им

За какво искаш да събереш пари през следващите 12 или повече месеца? Нова кола? Пътуване? Сватба? Направи си списък. Определи каква сума ще ти е нужна, за да осъществиш плановете и мечтите си. 
След това състави план, който ще те напътства в нейното събиране. Каква част от нея ще генерираш всеки месец? Ще ти трябва ли повишение на заплатата или втора работа? Може би ще продадеш ненужни вещи? 
Ясно дефинираните цели и стратегията за тяхното изпълнение ще ти дадат спокойствие и увереност. Всеки успех ще те мотивира, а ако се отклониш от плана, по-лесно и бързо ще можеш да направиш нужните ходове, за да наваксаш пропуснатото.

Състави си бюджет 

Ако нямаш бюджет, е лесно да залитнеш и да изхарчиш повече, отколкото изкарваш. Това на свой ред ще стопи спестяванията ти или по-лошо - ще те вкара в дългове и проблемни ситуации. 
Затова разпредели парите, с които разполагаш, по пера. Отбележи си колко ще изхарчиш за жилище, за покупки за дома, за консумативи, транспорт, излизания по заведения, дрехи и т.н. и колко ще спестиш.
Следи разходите, които правиш, и ако видиш, че приближаваш лимита на зададените суми, ги намали. Скоро ще почувстваш разликата в качеството на живота и психическото си състояние - ще се чувстваш много по-спокоен.

Заплати месечната вноска по кредита си 

Кредитът, който изтегли, ти помогна много в ситуация, в която имаше нужда от него. Но за да можеш да се възползваш от спасителна сума и в бъдеще, трябва да го върнеш. Постарай се да изплатиш заема си, за да нямаш лошо ЦКР, заради което може да ти бъде отказан нов такъв. 
Освен това, е препоръчително (ако условията по договора ти са благоприятни за целта) да се опиташ да върнеш сумата възможно по-бързо. Да отделяш всеки месец пари за вноска забавя постигането на останалите ти финансови цели, а наличието на задължение причинява стрес.

Увеличи спестяванията си

В живота ти рано или късно ще настъпи момент, в който няма да можеш да разчиташ на заплатата си. Независимо дали става дума за фонд за спешни случаи или пари, с които да живееш, след като се пенсионираш. Затова е хубаво да имаш заделени средства за бъдещето. 
Приоритизирай спестяването на по-големи суми пред харченето на пари за мимолетни удоволствия. Набъбналите цифри по банковата ти сметка ще ти донесат спокойствие, а отговорното ти поведение ще те накара да се почувстваш горд със себе си.

Говори за пари с половинката си

В откровен разговор поставете общи финансови цели. Обсъдете дали управлявате оптимално споделения си бюджет. Ако има нещо, което те притеснява, изкажи го. Много семейни спорове и проблеми произхождат именно от парите, затова откритата и редовна комуникация по въпроса е от съществено значение за постигането на здрава връзка.

Създай си сигурност със застраховка

Застраховката ти дава възможност да възстановиш средствата си в случай на непредвидени неприятни събития - пожари, наводнения, пътно-транспортни произшествия, заболявания. Това са случки, които могат сериозно да разклатят бюджета ти и да увредят финансовото ти здраве. Предотврати това с подходящата полица.

Заключение 

Като месец на финансовото здраве януари ти напомня колко е важно да се грижиш за парите си, за да постигнеш сигурност и спокойствие. Това от своя страна подобрява физическото и психическото ти състояние. 
Затова не пропускай да отбележиш този малко известен, но значим празник, като предприемеш някои действия, които ще се отразят благотворно на сумите в банковата ти сметка. Но и не забравяй най-важното. Месецът на финансовото здраве е не просто повод да ги извършиш, а повод да ги превърнеш в навик. 
 

“Кеш кредит” е небанкова финансова институция, основана през 2011 г. Ние предлагаме кредити от 100 до 10 000 лв. и най-бързото одобрение за тях в България - до шест минути. В своята работа се ръководим от принципите на устойчивост, визионерство, доверие, прозрачност, отговорност, резултатност и ефективност. 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?