Как да подобрим финансовата си култура

19 ЮЛИ 2018

Един от източниците на постоянна тревога у българина е недостигът на пари. Причините могат да бъдат много, както политически, така и икономически. Все пак като фундамент може да очертаем изключително лошата финансова култура в страната. Познавайки добре грешките на българина, ние от Кеш Кредит ще ви дадем някои ценни съвети, които определено ще ви бъдат от полза.

Финансовата култура на българите

Добрата парична образованост на българите не е нещо, което е характерно за нас като народ. Ако все пак почерпим от успешните примери по света, то лесно можем да си дадем сметка, че да се живее малко по-добре, дори без кредит, не е толкова трудна задача. Познаването на домашния бюджет и неговото ефективно разпределяне между отделните пера е уникална възможност да се справите и с далеч по-малко средства, а и да отбележите значително подобрение в планирането си.

Един от проблемите на българина е, че не познава възможностите, които системата му предоставя, за да изразходва по-ефективно своите средства. Информирайте се и разберете как можете да намалите данъците си или да се възползвате от различните възможности, които данъчната ни система предоставя.

Планирането и самодисциплината са ключови за по-ефективното изразходване на семейния бюджет. Планирайте покупките за следващия месец на база предишния и се възползвайте от промоции и оферти за намаления в широк диапазон от време.

Това е опция, която ще ви позволи да изчакате един или друг продукт, от който имате нужда, в близко бъдеще да се окаже намален и вие да го закупите на 20-30% по-ниска цена. Мултиплицирайте този подход за всички планови разходи във вашето домакинство.

Ако го приложите ефективно, колко пари ще спестите на месец? Доста, нали?

Не забравяйте, че ако нещо е на промоция, но не е наложително за покупка, то не е задължително да го купувате. Прекратете практиката за емоционално пазаруване и харчете умно парите си като възрастен.

Класически пример как промоциите ни карат да харчим повече от планираното е ако видим стока да е намалена от 20 лв. на 15 лв. В масовия случай отивате и си купувате 5 продукта, вместо един. Аргументът, разбира се, е че няма да ги изхвърлите.

Накрая се оказва, че заради емоционалната покупка сте похарчили не 20 лв., както сте планирали, а 75 лв. Така, този месец бюджетът ви е натоварен с допълнителен пасив от 55 лв. и вие се оказвате в поредна сложна ситуация, в която трябва да търсите допълнително финансиране или се налага да се лишите от нещо.

Разбира се, има случаи, в които това може да има логика, особено когато говорим за универсален консуматив, без срок на годност, който сте планирали в бюджета за тримесечието – например тоалетна хартия или перилен препарат.

Причини за бедност

Истината е, че финансовата ни култура определено е ниска и като класически южноевропейци, ние не умеем да планираме добре разходите си. Вземаме емоционални решения и това влошава качеството ни на живот.

В случай че съумеем да съставим план и да го спазваме, то със сигурност много хора ще се справят значително по-добре. Моментът, в който вашето планиране достигне 12-месечен хоризонт, то вие със сигурност ще се насладите на значително по-щастлив живот.

Да обобщим накратко:

  • Планирайте разходите си максимално дълго напред във времето;
  • Спрете веднъж завинаги с емоционалните покупки;
  • Информирайте се за възможности за данъчни облекчения.

Дори и да не успеете, не забравяйте, че ние от CashCredit сме тук, за да ви помогнем с онлайн кредит според нуждите ви!

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.