Как да поискате увеличение на заплатата

31 ЯНУАРИ 2022

Разговорите за пари са винаги трудни. Особено когато са с началниците Ви. Тази статия има за цел да ги направи по-лесни

Разговорите за увеличение на заплатата са едни от най-трудните за всеки служител. Темата за парите е трудна. И то не само у нас. 
Но колкото е трудна, толкова е и важна. 
В крайна сметка, всеки работи, за да изкарва средства за прехрана. Ако не получавате достатъчно или справедливо възнаграждение, полагането на труд се обезсмисля за Вас. И следва да потърсите промяна на ситуацията. 
И не само това. 
    
Дори да сте доволни от заплатата, която получавате, и да не сте притиснати от финансова нужда, пак е важно парите, които взимате, да растат. 
Причината? 
Инфлацията. Една от думите, които най-често чуваме в информационния поток в края на 2021 и началото на 2022 година. 
Вероятно вече знаете какво означава тя и какъв е резултатът от нея. 
Заради това икономическо явление, сумата, която получавате, намалява стойността си с течение на времето. Иначе казано – заради поскъпването на цените със заплатата си може да си купувате все по-малко стоки и услуги. Това сериозно застрашава Вашaта финансова сигурност.
И това е най-елементарната причина да търсите регулярна актуализация на трудовото си възнаграждение. 
И още повече го заслужавате, ако сте усърден, отдаден и ценен работник, който помага на компанията да прави повече продажби, да обслужва повече клиенти, да расте и забогатява.
Или казано по друг начин: 
Напълно в реда на нещата е да искате увеличение на заплатата. Независимо колко неудобно Ви става от мисълта.
И тази статия ще Ви помогне да го направите.
Четете надолу. 

Изберете подходящия момент да поискате увеличение на заплатата

Когато избирате кога точно да проведете важния разговор, трябва да вземете предвид различни фактори.
Като за начало – състоянието на компанията. 
Увеличава ли се броят на клиентите ѝ или обратно – дейността се свива? Наемат ли се нови служители или настоящите се съкращават? 
Вижте и тенденциите в индустрията. 
Търсят ли се специалисти като Вас? Растат ли компаниите в сектора? А заплатите? Това също може да Ви подскаже дали моментът е удачен. 
Не забравяйте и мениджъра си.
Все пак това е конкретният човек, който вероятно ще вземе решението. Трябва да сте сигурни, че моментът е подходящ за него. По възможност изберете период, в който не е претоварен с работа, чувства се добре и ще е предразположен към искрен, задълбочен разговор. Уговорете предварително удобен за него ден и час. 

Подгответе се добре преди разговора, в който ще искате увеличение на заплатата

Преди срещата се подгответе старателно за нея. Не е достатъчно просто да седнете на бюрото пред шефа си и да кажете „Искам увеличение на заплатата“. 
Какво включва тази подготовка? 
На първо място, помислете за собствената си работа от периода на последната промяна на възнаграждението Ви. Какво сте постигнали за това време?
Опитайте се да съберете позитивна обратна връзка от колеги и клиенти. Това ще покаже, че вършите добра работа и останалите го оценяват. 
Но за мениджърите не това е основното.
За хората начело на компанията най-важни са сухите факти и най-вече цифрите. Затова помислете за постиженията си, които са донесли стойност за компанията. 
Какво се включва тук?
Посочете нови клиенти, които сте привлекли за фирмата и приходът, който това е донесло. Дори да не сте били замесени директно в намирането на нов бизнес, може би усърдната Ви и бърза работа е помогнала да се обработват повече поръчки. Може би имате нови отговорности, които не са били отразени в заплащането Ви. 
Опитайте се да говорите с колкото се може повече конкретни цифри. 
Подготовката Ви има и друго ниво.
Проучете пазара и се ориентирайте колко е реалистичното увеличение, към което да се стремите. Също така се поинтересувайте от състоянието на собствения Ви работодател и какво може да очаквате от него. 
След като съберете тази информация, трябва да знаете как точно да я представите. 
Което ни води към следващата точка

Преди разговора репетирайте 

Не отивайте на срещата с мениджъра си, без да сте изрепетирали предстоящия Ви диалог. 
Какво включва репетицията?
Намислете си какво ще му кажете. Но също така, и това дори е може би по-важно, опитайте се да си представите какво ще Ви отговори и респективно как ще реагирате на неговите реплики. 
Може би той ще има допълнителни въпроси за постиженията Ви. Бъдете подготвени с детайли за тях. Възможно е някои от думите му да са провокативни. Подгответе се с отговори, за да не реагирате емоционално и негативно, а напротив – със спокоен тон да  обърнете ситуацията в своя полза. 

Какво да правите по време на разговора

Не започвайте директно с „Искам увеличение с Х лв.!“. Все пак това е нормален разговор между две човешки същества. 
Благодарете на мениджъра си за това, че се е съгласил на срещата. Въведете го със сбит увод на това, което предстои да чуе. 
След това смело преминете напред.
Изложете тезата си защо заслужавате увеличение. Включете всички онези факти, с които сте се подготвили предварително. 
И накрая идва основното.
Поискайте увеличението. Назовете конкретна цифра. Независимо дали е процент, сума или спектър. 
Има значение не само какво казвате, но и как го казвате. 
Бъдете уверени и категорични. Избягвайте думи, които издават колебание, като „мисля“, „просто“, „само“. 

Какво да правите, ако Ви откажат увеличение на заплатата

Възможно е да Ви кажат „Не“. Въпреки всичката Ви подготовка и отличното Ви представяне по време на разговора. 
Не приемайте това за края. 
Поинтересувайте се от причините за отказа. Попитайте какво може да направите, за да промените решението. Заедно с шефа си планирайте следващи стъпки. 
Не се ядосвайте. 
Запазете спокойствие и задавайте въпроси в зависимост от причината, която Ви е посочена за отказа. Това е добър момент да се запознаете с реалната ситуация и своите собствени позиции в компанията. 
Какво да питате?
Например, ако причината е, че моментът не е подходящ, попитайте след колко време ще може да проведете отново разговор по темата. Ако Ви кажат, че постиженията Ви не заслужават повишение, поинтересувайте се какво да направите, за да получите по-висока заплата. 
Имайте предвид нещо.
Това са преговори.
Т.е. ако Ви е отказана сумата, която сте поискали, може би можете да говорите увеличение с по-малка такава. Или може да договорите друга промяна, която да направи ситуацията Ви по-справедлива – повече гъвкавост или да се намали обема Ви от задачи. 

Да искате увеличение на заплатата никога не е лесно. 
Но причината не е само в притеснението, което по всяка вероятност изпитвате при мисълта за важния разговор. 
Има и друга. 
Не може просто да заявите „Искам повече пари!“. Трябва да се подготвите добре, преди да поискате повишение на месечното си възнаграждение. След това е необходимо да съумеете със спокоен тон да проведете структуриран и добре аргументиран разговор, който да убеди мениджъра Ви, че наистина заслужавате увеличението. И накрая – да не се предавате, дори отговорът да е отрицателен. 

Кеш Кредит е компания, която предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

 

 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.