Как да получите одобрение за кредит

14 МАРТ 2022

Понякога уповаваме целите си надежди за положително развитие на дадена ситуация на една заявка.
Заявка за кредит. 
Парите, които се надяваме да получим, могат да ни дадат шанс да се сдобием с въжделена техника, автомобил, апартамент. 
Те могат да послужат, за да сбъднем мечтата си за пътуване.
Те могат и да ни спасят. Тогава, когато става дума за ремонт или дори лечение. 
Всичко това означава, че е много важно да знаем какво да направим, за да получим одобрение за кредит. 
И тук има едно важно правило.
Добрата подготовка увеличава шансовете ни.
Какво можем да направим? 
Преди да подадем документите си в офис или да натиснем бутона „Кандидатствай“ в уебсайт, трябва да сме се уверили, че сме избрали най-подходящия кредитодател, че ще покрием изискванията му, че финансовата ни история ще ни позволи да получим търсената сума. 
В тази статия ще обсъдим точно тези стъпки. 
Да започваме. 
 
Помислете за финансовите параметри
Преди да теглите кредит, е необходимо да направите някои изчисления. 
На първо място помислете за какво Ви трябват парите. Покупка на техника? Пътуване в България или чужбина? А може би по-неприятен сценарий – например лечение или ремонт. 
Всяка една от тези причини има свой набор от разходи. Така например за пътуване в чужбина трябва да помислите за самолетни билети, настаняване, джобни за храна, средства за посещение на музеи и други забележителности, ако излизате зад граница за удоволствие и др. 
Сметнете колко точно пари ще Ви трябват. Препоръчително е да не надвишавате (или поне значително) тази сума. 
Причината? 
От една страна, ще се наложи да плащате лихва за средства, които не ползвате. Това е безсмислено.
От друга, може да се поставите в ситуация, в която не отговаряте на условията за получаване на тази по-висока (но ненужна Ви) сума.
Трябва да направите и други сметки. 
Прегледайте внимателно условията по кредита. Макар някои компании като например Кеш Кредит да предоставят определени заеми с 0% лихва, обикновено случаят не е такъв. 
След това помислете за месечните си доходи и обичайните си разходи. Вноски в какъв размер ще може да посрещате спокойно всеки месец?
Тази информация не само ще Ви помогне да запазите финансова стабилност, но и ще увеличи шансовете Ви да получите кредит. 
Как? 
Като изберете кредитодател, чийто условия са съобразени с възможностите Ви. 
Прочетете следващата точка. 

Изберете кредитодателя внимателно
Да сте сигурни, че ще разполагате с достатъчно средства, за да върнете заема си, е само едно от изискванията на фирмите за кредити, на които трябва да отговаряте, за да може да получите кредит. 
Някои компании имат и допълнителни условия. 
Какви са те? 
Възможно е да се изисква да предоставите обезпечение. Това означава, че ще трябва да заложите своя вещ, за да може дружеството, което Ви дава заема, да е сигурно, че няма да изгуби парите си. 
Когато върнете кредита си, ще я получите обратно. Ако не успеете, я губите. 
Понякога се осигурява дружество гарант, вместо да предоставяте свой актив. В тези случаи дължите такса. Преценете дали можете да си го позволите. 
Има и други условия за обезпечаване на вземането. 
Може да се изисква да осигурите поръчителство от физическо или юридическо лице. Има ли кой да поеме тази отговорност за Вас? 
Алтернативно може да се иска да предоставите банкова гаранция. Можете ли да го направите? Имайте предвид и че е възможно кредитодателят да не приема такава от всички банки.
Разбира се, налице са и законовите изисквания, като например навършването на 18-годишна възраст, както и други. 
Преди да кандидатствате за кредит, уверете се, че ще може да изпълните изискванията на компанията, в която ще подаде заявката си. 
    
Проверете кредитната си оценка 
Как се взима решение за одобрение или отказ на кандидат за кредит? 
На база кредитната му оценка. 
Това е система за преценяване способността на онзи, който иска заем, да го върне. Това е ключова информация за всяка компания, която предоставя кредити. Причината е, че за нея няма изгода да заема пари, ако няма да ги получи обратно. 
Колкото по-добра е кредитната Ви оценка, толкова по-добър шанс има да получите търсените средства. 
Но как да се сдобиете с висок резултат? 
Неговата стойност се изчислява на база различни показатели. 
Сред тях са такива за настоящото Ви положение като например Вашата възраст, нивото Ви на задлъжнялост, разполагаеми доходи. Включват се и факти от миналото Ви – история на заемите, техният размер, дали и как сте ги върнали. 
Стабилни доходи, коректно изплащане на предишни кредити и изрядно поведение спрямо доставчиците на електроенергия, мобилни услуги и т.н. са част от факторите, които повишават кредитната оценка. 
Проверете каква е Вашата, преди да кандидатствате. Нейната стойност ще Ви насочи към вид кредит и компания, от която има най-добър шанс да го получите. 

Подгответе документите, които кредитодателят изисква
Някои компании не искат нищо повече освен основните Ви лични данни, информация за контакт, образование, трудово правоотношение и др. подобни. 
Но други фирми имат дълги списъци с изисквани документи. 
Те могат да обхващат широк спектър. От декларации по образец, с които да кандидатствате, до доказателства за доходите, удостоверения за гражданско положение, договори и др. 
За да сте сигурни, че ще получите кредита, направете проверка на изискуемите книжа, преди да кандидатствате. Уверете се, че ще може да предоставите всяко от тях. И, разбира се, ги подгответе. 
Тази изрядност не само ще улесни процеса. Без нея няма да изпълните условията на кредитодателя и няма да може да получите желания заем. 

Кандидатствайте 
Финалният етап ще е много по-лесен, ако сте изпълнили прилежно всичко, което обсъдихме по-горе. 
Да сте преценили каква сума търсите. Да сте избрали компания на база възможностите си. Да сте подготвили исканите документи. 
И след като сте преминали през всички стъпки, остава само едно. 
Да кандидатствате. 
Различните фирми, които могат да Ви предоставят кредит, имат различни процедури за това финално действие. 
Някои са изградили целия процес по подаване на заявление онлайн. Не само това, но може дори да не кандидатствате през сайта на компанията. Има опция за подаване на заявление през мобилно приложение, което ползвате всеки ден като Viber. А дори и чрез SMS.
При тях може да съществува и възможността да отидете в офис, ако е по-удобна за Вас. 
Други пък задължително искат да се срещнете на живо и да подадете физически документи. 
    
Както в много сфери на живота и при кандидатстването за кредит, подготовката играе съществена роля. 
Тя има различни измерения. Започва от избора на подходящ кредитодател, преценяване на собствените възможности към настоящия момент и връщане назад във времето към предишни отношения с компании за заеми.
Няма универсални правила, които ще Ви дадат възможност да получите заем навсякъде. 
Но обнадеждаващото е, че има голям избор от компании, които предоставят различни условия за одобрение при кандидатстване за кредит. 
Нужно е само да намерите своята. 


Кеш Кредит е високотехнологична небанкова финансова институция, която оперира на три континента. 
Тя предлага светкавични микрокредити от 100 до 5000 лв. само срещу лична карта с одобрение до 6 минути. Това е най-бързото одобрение, предлагано в момента на пазара на кредити в България. 
Компанията предоставя и огромен набор от финансови решения за всеки. Включително и одобрение за заем без лихва в първите 30 дни при определени условия.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.