Как да предпазим безконтактната си карта от злоупотреба

27 ЯНУАРИ 2020

С Вашата безконтактна карта Вие можете да извършите абсолютно всички операции, които и с обикновената пластика. Основното нейно предимство пред стандартната кредитната карта е бързината, с която се извършва транзакцията. Това значително улеснява процеса по закупуването на стоки и съкращава дългите безкрайни опашки в търговските обекти.

Как работят безконтактните карти

Безконтактните карти са изключително удобно средство за разплащане навсякъде, където бихте могли да използвате тази услуга. Те позволяват да теглите пари в брой, както и при традиционните пластики, с разликата че при безконтактните операцията се извършва само с докосване до четящото устройство. На практика, когато един търговски обект притежава ПОС терминал, единственото което е необходимо е:

  • Служителят да въведе коректно сумата, която Вие трябва да заплатите;
  • Да доближите Вашата безконтактна пластика до четеца на устройството.

 

Цялата процедура отнема броени секунди и тя е значително по-къса от това да платите в брой или със обикновена кредитна карта.

Какви са начините за източването им

Разбира се че когато се разработва нещо толкова лесно и удобно средство за разплащане, също толкова лесно и удобно може да бъде злоупотребено с него. Когато изпечените измамници открият възможността да пробият защитите на тези пластики, естествено намират начини да го направят. Например човек, който съхранява пластиката си в малка чантичка или пък в джоб на яке, би могъл да бъде “източен” с известна сума пари например в градския транспорт, където всеки би могъл да се докосне до нас с налично портативно устройство което да извърши транзакция. 

Как можем да се предпазим

Много хора се притесняват че свободно разхождайки се по градските улички, могат да станат неволни жертви на мошеници, които извършват подобен вид измами. Истината обаче е малко по-различна. За да се източи една безконтактна карта с определен паричен баланс  е необходимо измамника да се доближи максимално близо до Вас, а това в повечето случаи определено ще предизвика Вашето внимание и лесно бихте могли да се досетите за какво става на въпрос. И все пак, начинът, по който бихте могли да се защитите от подобен вид злоупотреби е да поставите разплащателното средство в малко пликче, което би могло да блокира сигнала или пък да се възползва от продуктите на фирми, които произвеждат различни видове калъфчета за пластики

Какво ни съветват от Кеш Кредит

Когато използвате такъв вид разплащателно средство ние от CashCredit горещо Ви съветваме:

  • Внимателно избирайте банкоматите където ще извършвате транзакция;
  • Когато Ви се налага да въведете ПИН код за по-високи суми закрийте добре с ръка цифрите;
  • Уверете се, че когато пазарувате в търговски обект например, сумата изписана на терминала е коректно изписана;
  • Избягвайте обществени места със значително струпване на хора на едно място, тъй като лесно бихте могли да станете жертва на такъв вид злоупотреби.
Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?