Как да превърнете хобито си в бизнес

31 ЯНУАРИ 2022

Всеки мечтае да прави това, което обича най-много. Но какво е нужно, за да се случи това? Отворете статията, за да разберете

2020 година и съпътстващата я глобална пандемия накара много хора да преосмислят професионалния си път. Някои загубиха работата си. Други сметнаха, че сигурността на това, да работиш за някой друг, е илюзорна. 
Мнозина от тях решиха да се преориентират към нова кариера. И немалко се опитват да развиват бизнес, свързан с тяхна страст. С тяхното хоби.
Мислили ли сте за това? 
Ако обичате да рисувате, например, или умеете да поправяте електроуреди така, че да станат като нови, а дори и ако обожавате футбола, може би сте се чудили дали не можете да изкарвате прехраната си от това хоби.
Не е нужно дори да напускате работа.
Можете да печелите от това, към което изпитвате страст, като се занимавате с него под формата на страничен бизнес. Той ще Ви донесе допълнителни приходи, които да добавите към спестяванията си. Така ще сте по-добре подготвени за големи покупки или извънредни ситуации.
Знаете ли какво е нужно за това обаче?
Като всяко бизнес начинание, и в това не може да се хвърлите просто така. Важно е да знаете какво е необходимо, за да управлявате собствена компания. И тук не става дума само за юридическата или счетоводната страна на нещата. 
Защото животът Ви ще се промени.
В тази статия разглеждаме част от пътя, който ще изминете, ако решите да превърнете хобито си в бизнес. Започваме от това, за което трябва да помислите, преди да започнете. А след това ще минем през няколко конкретни стъпки, свързани с развиването на търговска дейност.
Нека започнем.

Първо, помислете дали сте готови 

Отстрани светът на предприемача изглежда невероятно. Постоянни срещи с нови хора. Свобода и независимост. Власт и много възможности. Разбира се – много пари. 
Истината е малко по-различна. 
Да притежаваш собствена компания не е никак лесно. Ако решите да превърнете хобито си в бизнес, трябва да сте наясно какво точно означава това. И първото нещо, за което трябва да помислите за жертвите, които ще е нужно да направите. 
Какви са те?
На първо място, ще жертвате сигурността си. Може би сте много талантлив музикант. Вероятно никой не свири като Вас. Но в момента, в който излезете на пазара с умението си, нищо не Ви е гарантирано. Включително доходите. Ще трябва да се трудите неуморно, за да си намирате клиенти и респективно да изкарвате пари. 
Т.е. освен че жертвате сигурността си, ще жертвате и голяма част от времето си. Може би ще се наложи да прекарвате часовете, които досега са били за семейството Ви, в работа. Особено в началото. Ще е нужно да създадете контакти, да следите пазара, да проучвате възможности. 
И ще трябва да се изложите на показ.
Готов ли сте за това? Ако до момента сте били скрити в офис или в сянката на голяма фирма, сега ще се наложи да излезете пред света и да заявите своето присъствие в него. Защото няма друг начин да намерите клиенти и да се издържате от хобито си. Комфортно ли ще Ви е?
И нека се върнем на темата за финансите. 
Разбирате ли, че когато започнете да преследвате хобито си, това е свързано с парични последици? То трябва да е достатъчно доходоносно, за да изхранва Вас и семейството Ви. Ще имате не само приходи, но и разходи. Ще трябва да инвестирате в бизнеса си. Ще трябва да плащате данъци и осигуровки. Възможно е поне в началото да изкарвате по-малко, отколкото досега. 
И нещо важно.
Бъдете наясно, че щом веднъж се захванете професионално с хобито си, е възможно то вече да не Ви носи толкова голямо удоволствие. Може би дори ще го разлюбите или ще започне да Ви дразни. Готови ли сте да се разделите с него, ако това се случи? 
Отговорите Ви са „Да“? Нека продължим. 

Как да превърнете хобито си в бизнес 

За съжаление, не е достатъчно просто да си кажете „Почвам“ и да стартирате новата си компания. Необходими са няколко стъпки, за да си създадете по-голям шанс за успех. Да ги разгледаме.     

Проучете пазара

Може би обожавате хобито си и за Вас е най-страхотното нещо на света. Но ще срещне ли одобрението на потребителите? 
Възможно е те да нямат изобщо потребност от това, което правите. Затова не се хвърляйте с главата напред. Първо, проучете ситуацията на пазара. 
Как? 
Вижте дали съществуват вече фирми, които предлагат същият продукт или услуга. Има ли възможност да ги преборите поне за част от клиентите? Какво правят добре и какво им липсва? 
После помислете за хората.
Биха ли имали интерес към това, което ще предлагате? Говорете с тях. Търсете мненията им във форуми и социални мрежи. Задавайте въпроси. 
Но имайте нещо предвид.
Ако започнете да премисляте твърде много ситуацията, може да решите, че нещата са безнадеждни. Затова преценете обстоятелствата хладнокръвно. Не позволявайте на всичката информация, която получите да Ви обърка и откаже. Но и обратното – не пренебрегвайте фактите.

Направете си бизнес план 

Вече сте установили, че пазарът дава възможност да се занимавате професионално с хобито си. Чудесно! Сега следва да предприемете стъпки към превръщането му в сериозен, истински бизнес. Първата е изготвяне на бизнес план.
Какво представлява той? 
Казано най-просто, това е документ, в който да опишете целите, които сте поставили пред фирмата си, как ще ги осъществите и за колко време ще ги осъществите. Той ще Ви напътства в процеса на работа и развитие на бизнеса Ви. 
А как се съставя? 
На първо място, опишете финансовата страна на работата. Какви разходи ще направите? За материали, за наем на офис, за реклама и т.н. Включете и какви приходи очаквате от дейността си. 
Включете информация и за маркетинговата си стратегия. Как ще привличате клиенти? Къде ще рекламирате? Малко повече за тази страна на бизнеса ще обсъдим по-надолу. 
Не е нужно планът Ви да бъде супер професионален и обемен. Важно е обаче да Ви дава посока и да сте наясно какво ще е нужно, за да се реализират нещата така, както си мечтаете. 

Тествайте концепцията 

Нека отново се върнем на предупреждението от по-горе. Не се хвърляйте с главата напред. Първо проверете дали идеята и подходът Ви ще срещнат одобрение. 
Предложете продукта или услугата си на малка група хора. Вижте как ще реагират. Може дори да им го дадете безплатно, за да чуете обратната им връзка. 
Започнете с лека реклама, за да видите какъв е интересът. Обявете, че приемате предварителни поръчки. Може да пуснете и ограничено количество от това, което предлагате. 
Поставете си реалистична цел и вижте дали ще се изпълни. 
И ако нещата вървят добре...

Помислете за маркетинг и реклама 

Няма как да минете без тази част. Това е начинът да си намерите клиенти. Но не си представяйте скъпи клипове в праймтайма на националните телевизии. 
Има много начини да рекламирате. 
Вече сигурно сте се досетили за социалните мрежи. Може също да разпространявате информация за бизнеса си, като се срещате с хора на живо. Намерете подходящи събития, посетете ги и създайте мрежа от контакти. 
Помислете дали намаления и промоции биха привлекли подходящи клиенти. Помолете приятели и познати, както и първите доверили Ви се да разкажат за Вас на други хора. Разраствайте постепенно рекламната си стратегия. 
Реинвестирайте. 
Когато бизнесът Ви потръгне, започнете да влагате повече в маркетинг. Използвайте платени реклами онлайн. Наемете професионалисти. Не пренебрегвайте и не подценявайте нуждата от активна комуникация с клиентите. 

За много хора е мечта да се занимават с това, което обичат. И това далеч не е непостижимо. Но изисква професионален подход. 
Ако искате да превърнете хобито си във втора или основна работа, трябва да помислите за последствията. Ще можете ли да управлявате бизнес? Готови ли сте на жертви? 
Ако отговорът е „Да“, трябва да се отнесете сериозно към начинанието си. Изгответе стратегия, следете отношението на пазара към това, което му предлагате. Рекламирайте активно. 
И разбира се най-важното – предлагайте истински качествен продукт или услуга. 
Вярваме, че ще успеете! 

Кеш Кредит предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.