Как да ремонтираш дома си с ограничен бюджет

06 ЮНИ 2023

 

Вълнуващо е да ремонтираш дома си - помисли само за ярките цветове, в които ще светнат стените, елегантните мебели, с които ще смениш вече омръзналото ти сегашно обзавеждане, новите функции на пространството.

Но тази впечатляваща визия може да ти струва скъпо.

Когато започнеш работа по обновяването на дома си, разходите се трупат бързо. Цените на материалите, труда и мебелировката са високи и могат да се акумулират до сериозна сума. Но това не означава, че не можеш да направиш качествен и красив ремонт. С добре обмислен план за действие, който има за цел да комбинира понижени разходи с максимална естетическа възвращаемост, ще направиш жилището си красиво и функционално.

В тази статия ти предлагаме няколко съвета именно в тази посока. И един от тях е нашият супер продукт Кредит Премиум. Но за него след малко. Първо някои други препоръки.

Планирай внимателно преди началото на ремонта

В огромна част от статиите от блога на “Кеш кредит” говорим за предварително планиране. Не приемай това за липса на вдъхновение или досадно натякване, защото не е така. Повтаряме тази мантра, защото тя наистина е основна част от поддържането на добро лично финансово здраве.

И когато става дума за ремонти, няма изключения.

Преди да пробиеш и една дупка в стената, си състави план. Той ще ти помогне да се движиш в границите на обективната сума, която можеш да заделиш за реновацията, и ще те възпре да правиш спонтанни и необмислени разходи.  

Ето и какво да включиш в него.

Започни, като определиш реалистичен бюджет за поправките. След това запиши крайната цел на проекта, стъпките, през които трябва да минеш, за да я постигнеш, и времето, което ще ти е нужно за това. Включи списък с материали и инструменти, с които ще трябва да се сдобиеш и тяхната цена.

Сега, когато пътят ти е начертан, можеш да се захващаш на работа.

“Направи си сам”, колкото можеш повече

Да извършиш със собствени сили колкото се може по-голяма част от ремонтите дейности, ще ти спести доста разходи за труд. А освен това по този начин ще разполагаш и с повече контрол върху качеството на извършената работа.

Фактът е, че професионалните услуги в сферата струват скъпо. И за някои от тях, които са опасни или сложни, ако не задължително, то е поне силно препоръчително да си платиш. Но доста от по-дребните задачки можеш да свършиш и сам - да боядисаш стените, да шпакловаш, а ако дърводелството те влече, да си направиш и мебелите сам.

В интернет, а и по книжарниците, има много книги, видеа, статии, които да те научат на основните принципи, а дори и на някои тънкости в тези дейности. Останалото е въпрос на време и усилия.

Избери материали на изгодна цена

Когато ремонтираш с ограничен бюджет, не трябва да бързаш да купуваш необходимите ти материали. Нито най-скъпите, нито най-евтините са оптимално решение в твоята ситуация. Препоръчителната стратегия е да отделиш време, за да проучиш какво се предлага на пазара, да сравниш етикетите и да помислиш коя оферта има най-доброто съотношение цена-качество.

Пазарувай от разпродажби, избери намалени артикули или вземи стоките на едро. Договаряй отстъпки. Не е задължително да купуваш и нови материали. Ако намериш стоките втора употреба, това ще ти спести пари. Прояви креативност и промени предназначението на даден предмет - много често подобни оригинални решения струват по-евтино, а освен това придават уникален характер на жилището ти.

Недей да правиш грандиозни преустройства

Ако си решил да правиш повече от освежителен ремонт и смяташ да промениш разпределението вкъщи, помисли отново. Това е доста скъпа задача, свързана със събаряне и изграждане на стени, промяна по електрическата система и водоснабдяването. Не е подходящо начинание при ремонт, който се прави със скромен бюджет.

Вместо да местиш стени, помисли как можеш да преформатираш съществуващите пространства. Използвай мебелировка, килими, осветление, за да създадеш “стаи” в стаите - трапезария и офис в хола, например. Този подход ще ти помогне да останеш в рамките на бюджета си.

Концентрирай се върху ключови пространства

Ремонт на цялото жилище ще погълне много средства. Но можеш да промениш външния му вид и цялостното усещане за пространството, като концентрираш усилията си само върху онези зони от него, които са най-видими и имат силно влияние върху настроението и изгледа на дома ти.

Така например замяната или реновирането на кухненските модули и шкафове и поставянето на нови лампи в дневната ще създаде съвсем ново чувство. И то без да струва толкова, колкото цялостно обновяване на съответното помещение.

 Пълноценен ефект, без да изпразваш портфейла си - отлична комбинация

Реставрирай старите мебели

Вече споменахме, че мебелите не са евтини. Независимо дали ги купуваш готови или са правени по поръчка специално за твоето пространство. Затова спести пари, като вдъхнеш нов живот на старото обзавеждане. Пребоядисване, нов лак, смяна на тапицерията, дори подмяна на дръжките са начини, с които не само ще възродиш притежаваните от теб предмети, но и ще придадеш на дома си уникален облик, изграден на база собствения ти вкус и въображение, а не масовото предлагане.

Има и още един начин да направиш апартамента или къщата си да изглежда като нов, но със стари мебели. Обмисли варианта за пазаруване в магазини и сайтове за стоки втора употреба, в които ще откриеш предмети за жилището си на достъпни цени.

Не бързай с наемането на професионалисти

Няма да се преструваме, че не е така. Вероятно все за някоя дейност по време на ремонта ще се наложи да извикаш специалист. Но това не значи, че бюджетът ти ще се стопи.

Когато наемаш майстори, не бързай да си стиснеш ръцете с първия, чийто контакти откриеш в интернет или вземеш по препоръка от приятели. Събери оферти от различни професионалисти, преди да се спреш на някого. Съпостави цената с отзивите за всеки един от тях. Освен това предприеми марки, за да защитиш инвестицията си в него и финансовата си сигурност за идните години - избери изпълнител, който предлага гаранция за своята работа и ще отстрани за своя сметка евентуални неизправности, възникнали на по-късен етап.

Постави безопасността на първо място

Една сфера, в която тотално не си заслужава да пестиш средства, е безопасността. Тя трябва да приоритет номер едно при извършването на ремонти дейности в жилището ти. Това означава да не се скъпиш за предпазни маски, очила, ръкавици, каски. Но също и да не претупваш опасните задачи като прокарване на електрическата и водната инсталация. Ако трябва да платиш на професионалист, направи го!

Така не само защитаваш своето здраве, както и това на близките си, но намаляваш риска от появата на допълнителни разходи. Такива биха се породили, ако се наложи да плащаш за лекари, медикаменти или за щети, причинени от некачествения ремонт или неизправните вещи в твоя дом.

Потърси финансиране

Окей, в крайна сметка каквито и стратегии за пестене да прилагаш, може да се наложи да потърсиш допълнителни средства. В такива случаи проучи какви възможности за финансиране съществуват на пазара в България. Той е доста развит и ще откриеш множество опции - потребителски, бързи или ипотечни кредити са само част от тях. Да платиш с кредитна карта също е вариант. Преди да вземеш решение обаче проучи внимателно условията по договора и се увери, че плащането на сумите по месечните вноски няма да наруши финансовата ти сигурност.

Един добър вариант е Кредит Премиум на Кеш Кредит. Той ти осигурява финансиране за ремонти в размер от 300 до 6000 лв. Този продукт е особено подходящ, ако не можеш да получиш потребителски кредит. Освен това ще го вземеш само срещу лична карта и може да имаш 30 месеца, за да го върнеш. 

Заключение

Планирай внимателно и помисли как можеш да спестиш ненужни разходи и направиш красив и качествен ремонт на дома си, дори и с ограничени средства.

Свърши сам по-леките задачи, а за сложните наеми специалисти след внимателно обмисляне на няколко оферти. Не се захващай със скъпи и трудни начинания като промяна на плана на жилището, а се концентрирай върху пространства, в които малка намеса ще окаже голямо влияние. Използвай креативен подход и се довери дори на материали втора употреба и вдъхни нов живот на старите мебели.

А ако имаш нужда от допълнително средства, се възползвай от Кредит Премиум от Кеш Кредит. Заемът, с който ще можеш с минималния изисквания да си позволиш повече.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?