Как да се подготвим за увеличаването на цените

19 ОКТОМВРИ 2021

В последната година цените се увеличават. В тази ситуация е необходимо внимателно бюджетиране, ограничаване на разходите и повишаване на приходите. Тук ще разгледаме няколко съвета в тази посока.

От началото на годината се забелязва все по-ясно увеличаваща се инфлация. Под нейно влияние е налице почти непрестанен ръст на цените. Засегнати от това са стоките в хранителните магазини, бензинът, електроенергията, топлата вода и др.
Експертите са раздвоени дали тази тенденция ще се запази. Някои твърдят, че скоро потребителите ще спрат да плащат все повече и повече при пазаруване. Други (които изглежда са по-многобройни) обаче са на противоположното мнение. Според тях цените ще стават още по-високи. Прогнозира се през зимата ключови стоки и услуги като хляб и доставка на електроенергия ще са още по-скъпи.

Може ли нещо да се направи?

Не е по силите на обикновения човек да спре инфлацията. Изглежда, че той ще получава все по-малко срещу парите си. Но решения има. В подобни условия, за да се създаде сигурност, е важно да сте по-разумни с финансовите си решения. Хубаво е да си изготвите бюджет и да го следите стриктно, да се опитате да пестите повече, а по възможност – да увеличите дохода си.
В тази статия ще обсъдим как се реализират тези стъпки на практика.

Създайте си бюджет

Не е рядко човек да харчи без оглед на различните разходи, които прави, без дългосрочно планира и без да спазва финансова дисциплина.
Това не е добра стратегия.
Да не следиш всеки лев, който излиза от джоба ти, може да доставя удоволствие, но често води до неприятни изненади. На ежедневно ниво безогледното харчене може да създаде ситуация, в която в края на месеца човек е принуден да търси заеми или дори да гладува. В по-голям мащаб подобно поведение може да Ви спре да направите големи и важни покупки като автомобил, жилище и др.
Затова е много важно да се създаде бюджет.
Това не е сложно или страшно. Това просто означава да се състави план как ще бъдат харчени приходите. Каква част от тях ще отива за храна, наем, консумативи, каква за удоволствия, каква ще се спести.
Най-разпространена е схемата 50-30-20.
В нея 50% от доходите на човек се изразходват за стоки от първа необходимост – храна, електроенергия, наем, транспорт и пр. 30% отиват за „удоволствия“ - посещения на ресторанти, кино, дрехи, партита. А 20% се пестят.
Разбира се, това е само ориентир. Може да модифицирате това разпределение спрямо своя начин на живот. Ако рядко излизате, намалете това перо. Ако имате голяма цел, за която ще са Ви нужни пари в бъдеще – детето Ви ще учи в университет в друг град, искате да закупите кола и т.н. - увеличете сумата, която спестявате и т.н.
От ключова важност е да се придържате към бюджета си.
Това е трудно и вероятно няма да успеете да го постигнете от първия опит. Но не се отказвайте. С течение на времето ще видите, че става все по-лесно и че парите започват винаги да Ви стигат. Следете разходите си и променяйте разпределението спрямо навиците и нуждите си.
И най-важното – винаги пестете.
Тези пари ще Ви послужат в момент на нежелана криза – ако се разболеете, за спешни ремонти или когато Ви се налага да направите други непредвидени разходи. Опитайте се да поддържате постоянен фонд от поне три месечни заплати в спестяванията си.
Има и други начини да заделяте част от дохода си.

Започнете да пестите

Освен да заделяте част от бюджета си за непредвидени разходи, помислете и дали можете да намалите ежедневните си разходи. Обикновено това може да се направи с няколко лесни промени, които дори не се усещат.
Първа стъпка – може ли шофирате по-малко?
За много хора карането на кола е по-скоро навик, отколкото необходимост. Те я използват дори за изключително малки разстояния. Преди да се качите в автомобила, запитайте се дали наистина е нужно да се придвижите с нея? Може би разстоянието може да се измине пеша или да ползвате обществен транспорт. Ако шофирате, за да не закъснеете за работа, опитайте се да излизате по-рано.
Колкото по-малко карате, толкова повече пестите.
Автомобилът изисква много разходи – за гориво, гуми, масло, поддръжка. Да не говорим за непредвидени ситуации като ПТП и необходимите след това ремонти. Слизайки от колата, Вие може да пренасочите спестените пари към други важни за Вас фондове – непредвидени случаи, храна, наем, а дори и удоволствия като екскурзии.
После – разгледайте пазарската си кошница.

Какви продукти избирате?
В магазините има огромно предлагане. Не е рядко по-скъпите продукти да не се различават особено по качество и състав от по-евтините. Може да преминете към привидно по-нисък клас, без да усетите разликата. Още повече, че големите вериги супермаркети предлагат собствени марки, които понякога са от същото качество като по-разпространените, но струват по-малко. Пробвайте и преценете сами кои продукти Ви допадат и кои – не.

А купувате ли стоки, които не са Ви нужни?
Често пазаруваме, без да се замислим дали наистина се нуждаем от конкретната вещ. Офертите, които ни се предлагат, изглеждат толкова изкушаващи, че просто действаме. Така домът ни се зарива с ненужни предмети – ножове, тигани, електроуреди и пр., а бюджетът ни изтънява.
Винаги преди покупка се питайте „Имам ли нужда от това?“
Колкото и изгодно да е едно предложение, ако не се нуждаете от стоката, която се предлага, то вреди на финансите Ви, вместо да им помага.

Това важи и за храните.
Преди да пазарувате, си направете списък и не грабвайте спонтанно хранителни стоки, които не са включени в него. Първо, че това ще оскъпи сметката Ви и второ, че тези храни така и могат да останат неизядени, да се развалят и да се наложи да ги хвърлите.
И накрая – има ли още нещо, от което да спестите?
Може би не можете да си позволите най-скъпите дрехи. Но не е и нужно. Ако пазарувате втора употреба, може да се сдобиете с облекла и обувки от висококачествени марки в много добро състояние и на изключително добра цена. Спирайте кранчето на водата, когато си миете зъбите или докато миете чинии. Изключвайте зарядното на телефона си, след като го заредите. Сменете крушките с енергоспестяващи и т.н.
Подобни малки трикове лека-полека ще дадат положителен отпечатък върху портфейла Ви.

Преразгледайте абонаментните си планове
Не се чувствайте обвързани с доставчика си на интернет, телевизия, мобилни услуги и т.н. Следете предложенията от конкуренцията.
Когато договорът Ви изтича или ако в него е предвидена възможност да го прекратите преждевременно, не се колебайте да преминете към по-изгоден план в друга компания.
Ако сте доволни от обслужването, което получавате, и не желаете да ползвате услугите на друг бранд, все пак проверете дали няма опция да смените своя план с такъв с по-добри условия. А можете ли да се откажете от част от услугите? Ако например не гледате телевизия, може да я спрете и да ползвате само интернет.

Опитайте се да увеличите доходите си

Това е най-важната стъпка, която можете да предприемете.
Наистина е смислено да намалите разходите си. Но ако имате нужда от допълнителни средства, е много по-добра тактика да ги изкарате, а не да се опитате да ги спестите.
Има различни начини да направите това.
На първо място, можете да продадете ненужните си вещи (например онези, натрупани от различни намаления). Дрехи, които не носите, предмети, които не използвате. Не е рядкост в дома да събира прах кростренажор, велосипед или друга голяма покупка, която не влиза в употреба. Някои вещи пък пазим само от сантимент или „защото може да потребяват“. Ако не сте ползвали нещо от години, просто го продайте. В интернет се предлагат множество различни сайтове, в които можете да ги предложите.
Говорете с началниците си и за увеличение на заплатата.
Ако вършите добра работа, носите приходи на фирмата си или просто е минало много време, без да Ви повишат заплатата, помолете за такова. Имайте предвид и че дори да го заслужавате, компанията може и да не се сети да Ви го предложи. Поемете инициатива.

А можете ли да поемете допълнителна работа?
Ако имате свободно време, може да започнете втора работа. Ако имате собствен бизнес, може да го разраснете като поемете нови клиенти или разширите обема на стоките и услугите, които предлагате.
И накрая – имате ли активи, които да Ви носят пасивен доход?
Такива са например недвижим имот, който да отдавате под наем, земеделска земя, която да дадете за обработка и т.н. Много хубавото при тях е, че те Ви носят приходи, без да отнемат от времето Ви.

Заключение

Разумното отношение към личните финанси води до множество позитиви. То дава сигурност, води до по-добър и най-вече по-спокоен живот.
Изготвянето на бюджет и стриктното му следене, намаляването на разходите и увеличаването на приходите ще доведе до посрещане на по-високите цени с много по-малко или без никакъв стрес.
И ако все пак покачващите се суми за храна и консумативи Ви притесняват или пък искате да разполагате с пари за голяма покупка, знайте, че може да разчитате на бърз кредит от Кеш Кредит. Ние предлагаме необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.
Изберете онзи подход, който е най-подходящ за Вашите нужди и Вашия начин на живот.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?