Как да се подготвите за Black Friday и Cyber Monday

 19 НОЕМВРИ 2021

Да се пазарува в дните Black Friday и Cyber Monday е изключително добра идея. Ако инвестирате достатъчно време в планиране, може да се сдобиете с големи покупки, от които да спестите много пари. Прочетете статията за три предложения как да постигнете това.

Традиционно Black Friday е петъкът, който следва Деня на благодарността в САЩ. Счита се, че тогава започва Коледният сезон. Респективно – пазаруването за него. 

Cyber Monday пък е понеделникът след Черния петък. Той е създаден с идеята да бъде онлайн еквивалента на предшестващия го „празник“. 
Това са дни, в които търговците правят големи отстъпки. За потребителите е радващо, че все повече и повече магазини се включват в инициативата. Защото, разбира се, това е шанс да се направят иначе скъпи покупки на изгодни цени. 
Но това не е съвсем просто. 
    
По време на Black Friday и Cyber Monday има много сделки и малко време за действие. Това означава, че ако се оставите на спонтаността, има шанс да останете с празни ръце. Или по-лошо – да се охарчите за вещи, от които нямате нужда. 
Затова е важно да си изготвите план. 

Хубавото е, че тези два дни се случват по едно и също време всяка година. Това дава възможност да се изготви предварително списък с необходими покупки, да се направи необходимото проучване и да се заделят необходимите суми. 
Започнете планирането поне няколко месеца по-рано. Така, когато дойдат тези два дена, Вие ще сте подготвени. И ще направите добри сделки, които няма да ударят бюджета Ви. 
Нека видим как става това. 

Стъпка №1: Помислете от какво имате нужда 

Фактът, че дадена стока е намалена, не означава автоматично, че трябва да я купувате. Дори в началото да сте щастливи заради сделката, която сте сключили, има шанс настроението Ви да се промени след време. 
Каква е причината? 

От една страна, защото ще се сдобиете с вещ, която не ползвате – ще започнете да съжалявате за решението си и да се чудите как да се отървете от нея. От друга, защото с подобен подход може да жертвате финансовата си сигурност. Всичко това води до помрачаване на настроението и дори притеснения.
Как да избегнете подобна ситуация? 
Помислете внимателно от какво имате нужда. Дали хладилникът Ви трябва да се замени? Може би искате да се поглезите, като си купите нов телевизор или пък от години мечтаете за колело, което да карате сред природата? 
Не спирайте дотук. 

Помислете какви характеристики точно желаете да притежава вещта. Колко да е голям хладилникът? Колко скорости да има колелото? Колко инчов да бъде екранът на телевизора? 
Когато прецените с какво целите да се сдобиете, направете списък. Много е важно да определите точно стоките, които търсите. Това ще намали шанса да направите неразумни импулсивни покупки в хода на Black Friday и Cyber Monday. 
А може да се окаже, че нямате нужда от нищо. 
Това е напълно в реда на нещата. Не се подлъгвайте да давате суми за ненужни предмети, само защото „изпускате сделките“. Колкото и добро да изглежда дадено предложение, няма как да е по-добро от това, да не изхарчите нито стотинка.
Всичко това обаче е само първата стъпка. 

Стъпка №2: Направете проучване 
    
След като определите от каква вещ имате нужда, както и какви точно ще са нейните характеристики, е време за проучване на пазара. 
За да успеете да откриете най-изгодната сделка, е нужно да разгледате максимално много предложения. Възможно е да се сещате само за един или два магазина, в които се предлага търсеното от Вас. Не бързайте да им давате одобрението си – първо потърсете още в интернет, разпитайте познати.
На този етап, количеството е ключово. 

Може да сте се фиксирали върху дадена марка. Възможно е обаче да откриете, че друга има еквивалентни характеристики, но е по-изгодна. Ще откриете и че макар и леко, вероятно между предложенията на различните търговци ще има флуктуации. 
А сега е време за малко математика.
    
Тъй като проверявате предварително, вие виждате пълната цена на стоката. Опитайте се да предвидите колко ще е намалението и колко ще струва тя по време на Black Friday и Cyber Monday. За целта потърсете онлайн – в социалните мрежи или в търсачка – колко са били намаленията в дадения магазин през миналата година. Попитайте и персонала. 
След това намалете сумата на желаната от Вас вещ с посочения процент или левова отстъпка. Това ще Ви даде ориентир за парите, които ще е необходимо да съберете, преди да дойдат дните на намаленията. Бъдете консервативни – подгответе се за по-неизгодна сделка. Ако намерите информация, че намаленията са 30%, съберете сума като за отстъпка от 20%. 

И още нещо важно.

Потърсете срока на тазгодишните намаления. Да, традиционно те са само един ден в годината. Но много търговци удължават срока им или пък не чакат петъка, за да намалят цените. Възможно е и на самия Black Friday магазините да отворят по-рано. 
Тук на помощ отново ще Ви дойдат социалните мрежи, сайта на търговеца или разговори с персонала. Знаейки това, ще сте по-спокойни, че няма да изпуснете сделката, за която сте се подготвяли така усърдно.
И финално – направете проверка и точно преди да купите.

Когато дойде денят на намаленията, сравнете отново цените, за да сте сигурни, че ще се спрете на най-изгодното положение. Не губете излишно време все пак. Освен Вас има много други „ловци на сделки“ - може да изпуснете вещта. 
Но не се и подлъгвайте. 

Не забравяйте, че ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, вероятно не е. Някоя вещ може да изглежда неустоимо евтина. Но ако ниската цена е за сметка на качеството, това ще се окаже лоша, лоша сделка, която ще Ви вкара в разходи в бъдеще.
Следва най-важната стъпка. 

Стъпка №3: Направете си бюджет и спестете пари 
    
На този етап вече знаете от какво имате нужда. Вече имате и приблизителна, но реалистична представа колко ще струва то. Остава най-ключовото – да се погрижите за финансовата част. 
Строг план е ключов.
Ако купувате големи вещи, колкото и да са намалени, сами по себе си те остават скъпи. Не се подлъгвайте по изгодната цена. Съставете си списък и бюджет и се придържайте към него. 

Как става това? 

Избройте предметите, които смятате да купите. Запишете приблизителната очаквана цена за всеки един от тях. Съберете сумите. 
И сега пак математика. 
Колко месеца остават до Black Friday и Cyber Monday? Разделете общата сума за покупките на броя им. Това ще Ви даде представа колко средства месечно ще е нужно да отделяте, за да може да си позволите покупките без финансови сътресения.
И последното не е преувеличено.
Нека пак кажем – това е ден, в който въпреки отстъпките, вероятно ще купите скъпи вещи. Ако не сте предварително подготвени, това може да направи следващите месеци тежки. Импровизираното изваждане наведнъж на голяма сума от спестяванията или месечните Ви, никога не е добра идея.

Защо? 
    
Защото така може да се въвлечете в спирала от дългове и недостиг на средства. Не забравяйте и че след Black Friday и Cyber Monday идват Коледните празници. Това е период, в който традиционно също се харчат повече пари. 
Възможно е и да прецените, че няма да успеете да заделите нужната сума. Тогава по-добре се откажете от вещи, от които нямате остра нужда. Това ще е финансово мъдрото решение.

Не рискувайте сигурността си. 

Black Friday и Cyber Monday са без съмнение чудесна възможност да се сдобиете със скъпи предмети, които Ви трябват или с които искате да се поглезите – защо пък не. 
За да извлечете максимума от тези два дни обаче, е необходимо да се подготвите добре за тях. 

аНаправете списък с желаните покупки. Опишете възможно най-подробно какво точно Ви трябва. След това направете проучване. Не забравяйте, че то не свършва във вечерта преди Деня на големия шопинг. На самия Черен петък или Кибер понеделник продължете да търсите най-изгодната сделка. И на финал – сметнете приблизително колко пари ще са Ви нужни или колко можете да отделите и се придържайте към този бюджет.

Понякога може да имате нужда от дадена вещ, но да не успеете да заделите необходимата сума преди дните на намаленията. Това не е причина да изпускате възможността да се сдобиете много по-изгодно с това, което Ви трябва. 

В този случай може да разчитате на бърз кредит от Кеш Кредит. Ние предлагаме необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.
В крайна сметка добрите сделки са, за да бъдат уловени. 

 

 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?