Как да се подготвите за януари, месецът след празниците

29 ЯНУАРИ 2021

След разточителния декември, януари обикновено е тежък от финансова гледна точка. Няколко промени обаче могат да го направят не само поносим, но и приятен. Прочетете статията, за да разберете какви са те 

Що се отнася до лични финанси, януари е може би най-трудният месец в годината. Заплатата, която би следвало да се получи през него, е платена още в средата на декември. Тези пари са добре дошли преди празниците, но след тях се отваря период от пет до седем седмици, в който трудещите се не получават постъпления по сметката си. 
Не само това, но и краят на годината е период на разточителство. Подаръци, пътувания, празнични трапези. Покрай Коледа и Нова година се харчат сериозни суми без мисъл за идващия месец. 
До какво води всичко това? 
Януари се превръща в 31 дни, в които човек е принуден да си наложи сериозни ограничения. И ако по принцип да се спестява е препоръчително, за да се съберат суми за големи покупки и важни събития, целта тук е задоволяване на основни нужди. Усещането е, че дните се точат безкрайно и бавно. 
За късмет има добра новина. 
С няколко разумни решения януари може да премине съвсем нормално. В тази статия Ви препоръчваме пет подобни хода. Те не са типичните за първия месец на годината строги и мъчителни ограничения, а полезни промени, които няма да Ви натежат. В интерес на истината, част от тях ще се отразят добре на бюджета Ви целогодишно. 
Нека ги разгледаме в детайл. 

Установете с колко средства разполагате и ги разпределете в бюджет

Първата стъпка, за да се подготвите за януари, е да разберете с колко пари точно разполагате. Когато става дума за лични финанси, доста хора прилагат принципа „Това, което не знам, не може да ме нарани“. Това е сериозна грешка. 
От изключително значение е да сте наясно какъв е балансът по сметката Ви. Причината? Така ще знаете какво точно можете да си позволите през първия месец от новата година. 
И това е само началото. 
След като видите сумата, с която разполагате, я разпределете в реалистичен бюджет. Той следва да включва пера за нужди – храна, транспорт, сметки, и „глезотийки“ - заведения, кино. Макар средствата Ви да са ограничени, това не означава, че трябва да живеете аскетично.
Защо казваме „реалистичен“? 
Защото, на първо място, разпределението трябва да е базирано на навиците Ви. На второ – трябва да е направено така, че да го спазвате. В противен случай рискувате да започнете да правите „вътрешни заеми“ от едно перо в друго и да харчите безконтролно. 
Още нещо – не губете време за това. 
Не чакайте първи януари, за да направите одит и бюджет. Още щом приключите с големите харчове по празниците, пребройте парите си и ги разпределете. След това проявете строга дисциплина и спазвайте плана си. 
А как да извлечете максимума от ограничените средства? 

Променете навиците си по време на работния ден 

Иронично, работата – средство за изкарване на пари – е често причината финансите ни да се влошават. Това е свързано с организацията на работния ден. За да стигнем до работа ни е нужен транспорт, докато сме на работното си място, си купуваме храна и т.н. 
Но не е задължително да е така. 
Планирайте пътя си до работа през януари. Нужно ли е да пътувате с кола? Може би до работното Ви място може да се стигне с градския транспорт или дори пеша. Ако все пак единственият начин е с автомобил, споделете пътуването с колега. Така ще намалите разходите за гориво. 
Помислете и за обяда си. 
Купуването на храна по време на обедната почивка във всеки работен ден сериозно ощетява бюджета Ви, дори и да не го усещате на момента. Дори да плащате само 6 лв., в рамките на седмица те стават 30, а за месец – 120. Немалка сума. 
Затова внесете промяна. 
Започнете да си носите храна от вкъщи. Така ще спестите всички тези пари. А освен това ще хапвате много по-здравословно. 
Помислете и за следобедните закуски. Носете си плодове, в случай че огладнеете преди вечеря. Ако пиете много кафе, защо не си вземете термос? Наливайте си вода от чешмата. Всичко това може да Ви спести още 5-6 лв. на ден. Така сумата вече става наистина сериозна, а ограничените Ви средства ще Ви дават повече.
А сега да обсъдим свободното Ви време. 

Събирайте се с хора със същите финансови планове  

Една основна причина парите да не ни достигат, е че се водим по навиците на други хора. Какво имаме предвид? Ако имаме приятели, които обичат да ходят по скъпи заведения или на скъпи почивки, това принуждава и нас да харчим повече, например. 
През януари обаче трябва да следвате своите правила.
В началото на годината се уговорете да се събирате с хора, които споделят Вашия план за месеца. Това са близки, които няма да Ви принуждават да нарушавате бюджета си, поставяйки Ви в некомфортна позиция. С тях наистина ще можете да прекарате добре без притеснения. 
Как може да се забавлявате? 
Първата промяна е да замените заведенията с домашни събирания. Това изобщо не е лошо. По-евтино е, трапезите са по-изобилни, а и можете да бъдете по-освободени. Пазарувайте от супермаркета, разделете сметката, а ако имате добър готвач в компанията – нека се развихри. 
Може да се събирате за вечери, следобедно кафе и за да гледате мачове. Редувайте се да домакинствате. Това ще направи събитията още по-интересни, тъй като всеки ще може да създаде уникална атмосфера в своя дом. 
Какво е най-хубавото? 
Няма да има напрежение. Всички споделяте едни и същи финансови планове. Това означава, че домашните събирания няма да са компромис и ще сте на една страница относно покупките, които правите. 
Можете ли да познаете каква е следващата препоръка? 

 Опитайте се да откажете вредните навици     
    
Ако успеете да се отърсите от алкохола, вредната храна и цигарите, например, ще постигнете това, което на английски се нарича win-win ситуация. А иначе казано двойна победа. От една страна, финансите Ви значително ще нараснат, а от друга, тялото и психиката Ви ще са Ви благодарни. 
И действително, обикновено онова, което е най-вредно за нас, струва и най-много. Алкохолът е далеч по-скъп от водата или дори чистите сокове. Цената на блокче шоколад надвишава тази на килограм плодове. Примерите са много. 
След празничния месец, това ще е добре дошло.
Освен финансовия аспект, тази промяна ще е благодатна и за организма Ви. През декември имаме склонност да прекаляваме – най-вече с вредната храна и алкохола. Ако не внесете баланс, това би могло да има куп неприятни последици. Най-първо здравословни, но те могат да прераснат и във финансови. 
Така че не гледайте на тази промяна като на ограничение, а като нещо полезно, което правите за себе си. 
И остана още една. 

Продайте ненужното и не правете ненужни покупки

Не е изключено да имате много ненужни вещи у дома. Не е изключено да получите още ненужни вещи по време на коледните празници. Това претрупване с предмети има лошо отражение върху менталното ни здраве.
Януари е удобен повод за действие.
Използвайте първия месец, за да се отървете от тях. Продайте ги. Така не само че ще получите финансова инжекция, но и разчистването има доказан положителен ефект върху психиката. 
Това обаче е само едната страна на медала. 
За да не нанесете удар по крехкия си януарски бюджет и за да изкарате месеца без лишения, не правете и излишни покупки. Ако почувствате, например, че дрехите Ви Ви омръзват, разровете се в гардероба за забравени находки, вместо да купувате нови. 
Това отново е пример за ситуация на двойна победа. От една страна, няма да натрупвате ненужни вещи, които ще Ви карат да се чувствате зле сред време. От друга – ще запазите баланса в бюджета си и ще изкарате спокойно месеца. 

Дали януари ще бъде тежък от финансова гледна точка, или не зависи най-вече от нагласата и волята Ви. Да, обикновено в него разполагаме с по-малко средства, но това не означава, че трябва да премине в аскетизъм.
Няколко положителни промени ще направят месеца не просто поносим, но и приятен. Такива са одит на средствата Ви, промяна на работните и вредните навици, събиране в добра за Вас компания и разчистване вкъщи. Всъщност, това са стъпки, които ще са Ви полезни през всеки един месец от годината. 
Възможно е въпреки всичко понякога паричната нужда да Ви притисне. В такива моменти може да разчитате на Кеш Кредит. Компанията предлага необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?