Как да се предпазите от изтегляне на онлайн кредит на ваше име

В сериозни, и понякога икономически напрегнати времена, е трудно човек да се справи с грижата за стабилен бюджет. Независимо дали имате задачата да поддържате семейните финанси или своите лични такива, едно е сигурно - нуждата от здрава ръка, достатъчно мисъл и планиране на всички налични приходи и разходи, които имате.

Неумението да се справим с нужния финансов стандарт често би могло да доведе много хора до търсенето на допълнителна помощ в лицето на онлайн кредитите. Тегленето на подобен тип заем може да улесни всяка парична ситуация, която изниква пред вас и по този начин да ви помогне да се справите с моментния недостиг на средства, без значение за какво са ви нужни те.

С бум-а на подобни услуги обаче зачестяват и опасните за всеки интернет измами. На практика всеки от нас би могъл да се превърне в жертва на дигитални престъпници, които с помощта на използването на личните ни данни да изтеглят пари, които в последствие да се окаже, че трябва да плащаме самите ние.

Неподозиращи подобна опасност, често боравим с личните си данни, без да обръщаме специално внимание къде и на кого ги предоставяме. Именно тук трябва да бъдем нащрек, за да не се наложи да връщаме суми, които не сме използвали и да се стига до още по-сериозни законови проблеми.

Статистиката сочи, че през последните години случаите на подобен тип престъпни своеволия зачестяват все повече, като понякога се касаят отпуснати средства за по над 20 хиляди лева.

Защо повечето организации изискват лични данни

На практика това е често срещан и напълно логичен метод за кандидатстване за такава финансова помощ. Изискването на лични данни от официалните банкови и небанкови организации касае сигурността, че съответният човек е точно този, който има нужда заема. По този начин се постига максимално ниво на сигурност за отпускащата парите компания.

В такъв случай е най-важно и дори задължително да се доверите на проверена небанкова институция, която да гарантира лоялно използване на информацията, която предоставяте. По този начин гарантирате безпроблемност в този процес. Ние от cash credit съветваме всички за внимание в този процес, като именно в това сме посветили и дългогодишната си работа – в лоялното използване на този тип данни, за да се чувстват клиентите ни максимално сигурни.

Как се извършват кредитните измами

Основната опасност в интернет отпускането им е, че на практика компанията, която осигурява заема, може и да не се срещне лице в лице с човека, който го изисква. По този начин, ако някой се сдобие дори само с ЕГН-то ви, би могъл да получи пари на ваше име, като логично след това фирмата да потърси именно човека, който стои зад съответните използвани данни.

Друг чест случай е да бъдете помолени от ваш познат да предоставите личните си данни, като ЕГН или номер на лична карта, за да може да станете поръчител по даден заем. Това е много тънък момент, от който трябва сериозно да се пазите. Причината е, че по този начин от ваше име може да бъде изтеглена определена сума, която, разбира се, да се наложи да връщате вие.

Популярен начин за кражба на лична информация с цел финансово облагодетелстване е и събирането на ЕГН-та под различен претекст. Не са изключение и случаите, при които измамници се домогват до личните данни на хора, чрез сметки за ток, вода и телефон, както и банкови извлечения, които често биват оставяни в пощенските кутии пред домовете им.

В момента, в който някой успее да се сдобие с подобни документи, той може лесно да кандидатства многократно за заеми от малки суми, тъй като в повечето случаи, когато става дума за интернет процедури, служителите на кредитните компании не се виждат наживо с кандидатстващите за конкретната сума.

Как да се предпазите

  •  В случай, че имате нужда от теглене на кредит, но се притеснявате от това някой да борави с личните ви данни е много важно и задължително да се доверите единствено на оторизирани небанкови институции, които предварително сте проверили и получили гаранции за сигурност;
  • Бъдете много по-внимателни на кого предоставяте личните си данни, дори това да бъдат конкретни институции. Винаги трябва да бъдете наясно дали те наистина имат нужда от вашата информация;
  • Никога не предоставяйте паролите за личната си електронна поща или профил в социална мрежа на никого;
  • Избягвайте да използвате безжичен интернет в различни обекти, като кафенета и ресторанти, които изискват личната парола за вход в сайтове за бързи заеми;
  • Ако са ви предоставени подробни условия при теглене на определена сума, внимателно прочитайте всяка една дума от договора и задавайте въпроси дори при най-малката за вас неяснота;
  • При съмнение, че от ваше име са изтеглени пари незабавно се свържете с органите на реда, за да избегнете по-сериозни последици.

Следвайки тези основни правила, вероятността да бъдете измамени и на ваше име да бъде изтеглен онлайн кредит намаляват достатъчно, за да бъдете спокойни. Въпреки това, малка доза допълнително внимание не би била излишна на никого. Все пак става дума за вашите пари, сигурност и бъдеще.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.