Как да спестяваме пари от заплатата си?

 

Спестяването на пари от заплата носи финансова свобода, прави живота по-лесен и помага в непредвидени ситуации, когато възникнат неочаквани разходи. По-добре да разполагате с повече средства в банковата си сметка, отколкото всеки месец да сте на червено.

Защо е важно спестяването на пари от заплата

Съществуват достатъчно причини да заделяте определени суми и редовно да се грижите за спестяванията си. Сред по-важните са:

 • плащане на непредвидени сметки за ремонт, лечение, при загуба на работа и др.;
 • покупка на имот – ипотечните кредити са подходящ вариант, но те рядко са със 100% финансиране;
 • изплащане на заем – със спестените пари можете да погасите по-бързо кредита и да спестите лихвите;
 • сигурност при пенсиониране – промените в пенсионната система са трудно предвидими, затова индивидуалната пестеливост винаги е от полза.

Ако умеете да управлявате парите си правилно, вероятността да изпаднете в бедност или друго финансово затруднение е много по-малка.

Начини за спестяване на пари от заплата

Отговорността към личните финанси означава да имате контрол над приходите и разходите. Има различни начини за спестяване на пари, като по-известните са:

 1. Създаване на личен бюджет  - Няма спестовен план без бюджет. Научете се да бюджетирате и винаги ще държите под контрол месечните си разходи, включващи наем, транспорт, режийни, банкови такси и др. Ако нямате опит, започнете да го правите по възможно най-опростения начин, като записвате в таблица всички плащания, които правите.
 2. Проследяване на разходите - Звучи досадно, но е от съществено значение. Само така ще сте сигурни, че стандартът ви на живот не надхвърля възможностите ви. Обърнете внимание на често повтарящите се разходи, тъй като именно от тяхното намаление ще постигнете чувствително спестяване. Най-бързо ще се ориентирате като разгледате банковите извлечения в рамките на година. Лесно ще прецените какви стъпки за спестяване да предприемете – обединяване на плащания, рефинансиране на жилищен заем и т.н.
 3. Откриване на спестовна сметка - Внасянето на определена сума в депозит или влог в банка, обикновено носи допълнителен доход и по-висок лихвен процент. Другото предимство на това спестяване е, че не сте пряко изкушени да похарчите парите за нещо несъществено.
 4. Изплащане на кредитната карта  - Всичките ви усилия могат да се окажат хвърлени на вятъра, ако не си изплащате кредитната карта навреме и в пълен размер. Само така ще избегнете такси за лихви и забавено плащане. Кредитните карти и онлайн пазаруването в уеб сайтове води до по-голямо харчене и то за неща, които не са от първа необходимост. Това налага строг самоконтрол, умело банкиране и изисква от всеки да бъде максимално дисциплиниран.
 5. Преустановяване на ненужни абонаменти  - Прегледайте абонаментните си планове и членства и се освободете от излишните. Не е необходимо да плащате за неща, които не използвате, като филмови канали и програми, видео игри и т.н. За тези от тях, които решите да запазите, проверете при останалите доставчици дали не предлагат по-изгодни условия.
 6. Планиране на дневно меню - Започнете да пазарувате храна и напитки по списък и ще се изненадате колко много ще спестите по този начин. Планирайте какво ще хапвате през седмицата и избягвайте често да отскачате до магазина за някакви прищевки. Пазарувайте разумно, без да правите компромис с качеството. Използвайте всички продукти, които складирате в шкафа или фризера, преди да изтече срокът им на годност.
 7. Поставяне на конкретни цели - Много по-лесно ще преминете в режим спестяване на пари, ако имате конкретна цел, като предстояща сватба, мечтана ваканция или нещо друго, което е важно за вас. Разпределете целите на краткосрочни и дългосрочни в зависимост от времето, което ще ви отнемат да съберете нужните финанси. Ако се справите с планирането, ще съумеете да си осигурите и желаното инвестиране.
 8. Съпоставяне на оферти и производители - Хубаво е да имате любими марки и да сте лоялни на даден бранд, но нека това не ви вкарва в преразход. Бъдете отворени към нови предложения и търсете добри сделки, когато пазарувате. Когато конкурентна компания предлага стоки със същото качество, но на по-изгодна цена, възползвайте се. 

Да сте пестеливи не означава стиснати. Парите са необходими с цел печелене, спестяване и инвестиране, за да поддържате добро качество на живот. При необходимост от финансова подкрепа, ние от Cashcredit ще ви предложим най-доброто решение, изцяло съобразено с вашите изисквания.

Как да спестяваме пари по време на празници

В навечерието на големи празници и по време на тях харченето на пари излиза извън разумните граници. Често се случва реално похарчените средства многократно да надвишат предвидените разходи и още в първия работен ден да превключите на икономичен режим, за да изкарате до заплата. Нашият съвет е да се придържате към предварително изготвения план за покупки и да не се оставяте на празничната еуфория да ви завладее. За по-сигурно, отделете парите, които сте предвидили, сложете ги в портфейла и не добавяйте други, за да сте спокойни, че няма да надхвърлите лимита и да посегнете на спестяванията. 

Друг полезен трик е, когато решите да купите нещо, да не бързате, а да спрете и да размислите. Изчакайте известно време и ако все още смятате, че покупката е необходима, направете я. Освен че ще продължите процеса на спестяване, ще намалите вероятността да се сдобиете с куп ненужни вещи вкъщи.

В какво да инвестираме пари от спестяване

Хубавото на спестяванията е, че ако не бъдат похарчени за спешни разплащания или конкретен повод, за който са събрани, те могат да бъдат инвестирани. Има много начини, един от които е покупката на имот. Когато целта е отдаване под наем, това означава добра пасивна доходност и дори данъчни предимства и защита от инфлация. Инвестицията в имот може да се осъществи и чрез фондовите пазари чрез покупка на акции на фирми за недвижими имоти, споделено финансиране и др. 

Друг вариант за реализиране на печалба от спестяване на пари е закупуване на злато. Благородният метал е предпочитан пред хартиената валута и от години се използва за предаване на богатство от поколение на поколение. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.