Как можем да проверим къде имаме кредит

Не сте сигурни дали можете да кандидатствате за финансиране? Колебаете се какво е състоянието на старите ви дългове? Вижте къде да направите проверка за кредитите си!

Кога може да е нужна проверка

Обикновено тя се изисква при:

 • теглене на нов заем

Когато кандидатствате за кредит, проверката, през която преминавате, преди да бъдете одобрени, задължително включва обстойно анализиране на кредитната ви история. Това е необходимо, за да даде увереност на кредитната институция, пред която кандидатствате, че вие сте надежден партньор. За да ви отпуснат заем, банките и фирмите за кредити се нуждаят от гаранции, че ще могат да приберат заетите пари обратно, при това – с лихвата. Едно от условията, които задължително се изпълняват преди отпускането на сумата, е обстойна проверка на това дали досега сте имали дългове, как сте ги обслужвали и дали в момента дължите пари на някоя институция. Банката трябва да е сигурна, че можете да си позволите месечната вноска;

 • съмнение за измами

За жалост, случаите, в които хора откриват, че на тяхно име е теглен кредит, не са само в сферата на фантастиката. Затова и темата с опазването на личните данни е особено актуална. Ако не сте били внимателни със съхранението на личната си информация, съществува рискът някой да се възползва от данните ви и да вземе кредит от ваше име. Ако имате съмнения, че това се е случило, проверката е задължителна;

 • неяснота за задължения

Понякога се случва задълженията към различни институции да се преплитат и да се объркате какво на кого дължите. Причина за неяснотите могат да бъдат финансови трудности и забавяне на плащанията. При прескочени вноски понякога настъпва объркване за актуалния размер на задължението. Проверката на дълговете е най-сигурният начин да въведете ред и да сте наясно какво е платено и какво точно дължите;

 • за съдлъжници

Ако сте поръчител и солидарен платец по дадено задължение, вие също имате възможност да проверите как се покрива заемът от длъжника.

Какво е ЦКР

Централният кредитен регистър е мястото, където се съхранява цялата поверителна информация, разказваща историите на всички заеми у нас. Регистърът се поддържа от БНБ и включва информация за актуалните кредити, отпуснати от банки, небанкови, платежни и лизингови институции.

В ЦКР има досие всеки гражданин, който е теглил заем. В историята са записани:

 • размерът на всеки заем,
 • срокът, за който е получен,
 • начинът, по който е бил обслужван и
 • размера на месечната вноска.

В ЦКР се отбелязва, ако кредитополучателят има закъснения с плащанията, просрочени кредити, както и ако срещу него са водени дела. Тази информация се подава от финансовите институции към системата на БНБ ежемесечно и базата данни се актуализира.

Именно в ЦКР кредиторите (банки, небанкови институции за кредитиране, компании за лизинг и др.) правят проверка, когато обмислят отговора на всяко искане на заем. Целта е да се допуснат възможно най-малък брой лоши кредити, финансовият пазар у нас да се регулира и да се държи в стабилно състояние.

Проверяват се частни лица, както и фирми. В първия случай справката се прави по ЕГН и ПИК, а във втория – по регистрацията по ЕИК/Булстат.

Как да направим проверка за кредитния си статус

Наред с институциите кредитори, гражданите също имат достъп до информацията в ЦКР. Те обаче могат да проверяват само личния си кредитен статус.

Единственото изключение, при което едно лице може да провери историята на друг длъжник, както уточнихме по-горе, когато лицето е солидарен платец по конкретен заем.

Ако имате желание да направите проверка на историята и актуалното си кредитно състояние за конкретен период, можете да заявите подобна справка по следните начини:

 • лично - заявлението се подава на място в централната сграда на БНБ в София. Имате право на едно такова заявление и на една безплатна проверка годишно. В случай че ви се наложи да ползвате справката повече от веднъж, от втория път нататък трябва да заплащате такси;
 • по куриер - това е вариант за хората, които живеят извън София или по друга причина нямат възможност да дойдат на място в Банката. Ако се възползвате от възможността да изпратите заявката си с куриер или по пощата, документът трябва да има нотариална заверка, че е подписан лично от вас;
 • онлайн - онлайн проверката ви спестява както посещението в БНБ, така и ходенето до нотариус, куриер и т.н. За да се възползвате от онлайн справката за кредитите си обаче, е нужно да потвърдите самоличността си с електронен подпис. Ако нямате такъв, можете да си го извадите от регистрираните в Българската народна банка доставчици. Еднократната онлайн проверка в регистъра е безплатна, но само ако я заявите за получаване в стандартния срок (2 седмици). Ако ви е нужна по-бързо, ще трябва да платите символична такса. Плащането става чрез дигитален POS терминал, който се намира на сайта на Банката. Отговорът, съдържащ актуалното ви кредитно досие пристига на посочен от вас имейл в указания срок.

Какво да знаете при кандидатстване в Кеш Кредит

Кеш Кредит е небанкова финансова институция от нов тип. Компанията е високотехнологична и предлага най-бързото одобрение на пазара – за до 6 минути.

Можете да кандидатствате за светкавични микрокредити от 100 до 10000 лв. по следните начини:

 • онлайн на сайта ни Cashcredit.bg,
 • с SMS,
 • по Viber,
 • в нашите офиси в цялата страна.

Кеш Кредит е регистрирана в регистъра на небанковите финансови институции в БНБ. Компанията е и регламентиран администратор на лични данни.

След получаването на вашата заявка за финансиране, ние правим проверка на посочените данни на лицето кредитоискател, както и на неговото кредитно досие. Критериите ни за одобрение са стандартизирани и доказано работещи. Преценката става автоматично и не е обвързана със субективен елемент и с агентската ни мрежа.

Ако справката потвърди добрата ви кредитна история, своевременно ви уведомяваме, че искането е одобрено. Ще получите смс, а на имейла очаквайте писмо с подробна информация за параметрите на договора. Работим при ясни и прозрачни условия с максимална яснота за клиентите.

На одобрените кредитополучатели откриваме персонална сметка, където могат да погасява задължението. При предварително покриване на кредита, удържаме указаната в договора лихва само за периода преди предварителното погасяване, но не и за предстоящите месеци.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?