Как се прави общ семеен бюджет

13 ДЕКЕМВРИ 2019

В наши дни обществото, градовете и индустрията се развиват все по-бързо. Магазините ни затрупват с какви ли не стоки, рекламите ни влияят постоянно да искаме нещо ново. И резултатът от всичко това е много повече изхарчени пари. Ако вече сте създали семейство, за което трябва да се грижите, имате дете, което често има нужда от нови дрехи, учебници или играчки е време да започнете правилно да разпределяте парите си. За целта направете общ семеен бюджет, който ще ви улесни изключително много. 

Индивидуални приходи и разходи

Всеки от вас получава определени приходи, на които е добре да водите сметка. В това трябва да участват и двамата партньори, като всеки я води за себе си.  Започнете да отчитате парите, които харчите пред самите вас. За период от няколко седмици, най-добре месец, описвайте всички свои разходи, като не забравяте и тегленето от банкомат или използването на спестявания. Вземете една тетрадка и си разчертайте таблица, в която да нанасяте разходите си, разделени на категории. Всеки ден записвайте изхарчените си пари, и това, за което са изразходени. Ето пример:

Разход за:

Сума:

Храна

6 лева

Цигари 

10 лева

Транспорт

10 лева

Развлечение

15 лева

Може да добавяте, колкото искате категории, като накрая на седмицата ги обедините и сметнете средно изхарчените седмични средства.

Лични навици на харчене

Ако по-горе в таблицата попълвате разходите за неща, които се ползват от цялото семейство, сега нека помислим и за личните ви навици на харчене. Много важно е да се научите да не се поддавате на моментните си импулси. Много от нас са свикнали да харчат всичко, което имат в джоба, без да се замислят за последиците, Трудно могат да контролират поривите си да си купят нещо ново. Опитайте се да контролирате тези желания, за да опростите стила си на живот. Замислете се имате ли нужда, точно в момента, от най-новият телевизор, смартфон или автомобил.

Предимства на семейния бюджет

Голяма част от населението на България смята, че държавата е тази, която трябва да се грижи за тях, това което се случва в живота им и дори да отглежда собствените им деца. Най-важното е да погледнем себе си и да направим нещо полезно за семейството си и нас самите. Семейният бюджет е една голяма стъпка напред.  Определено ще имате повече контрол над всички парични средства, които влизат в дома ви. Направете го първо за себе си и след това общо, като семейство. Ще разберете колко много плюсове има. Ето някои от най-важните: 

  • Дава ви реалистична картина за това какво е състоянието на семейните финанси
  • Освобождава всеки член на семейството от въпросите: “ Къде отидоха парите ми, какво направих с тях? ”;
  • Намалява семейните конфликти;
  • Позволява ви да мечтаете и да осъществявате целите си по-лесно;
  • Лесно управление на финансите и спестяване.

 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.