Какво да правиш при спешна нужда от ремонт

26 ЮЛИ 2023

Вече е лято и настроението от само себе си се разведрява. Настройваш се на вълна почивка, излети сред природата, дълги дни на плажа и приятни вечери в големи компании. Не ти го пожелавам, но представи си как ще се отрази на тази идилия следната ситуация. Неочаквано климатикът у вас спира да работи. Или пък пералнята се разваля. Или разбираш, че тръбата в банята е спукана. Всяка от тези случки не само ще помрачи веселото лятно чувство у теб, но е способна да предизвика сериозно количество стрес. Подобни неочаквани нужди от ремонти, разбира се, могат да възникнат във всеки един момент от годината и освен че нарушават спокойствието ти, могат да застрашат и финансовата ти сигурност. Ако не си подготвен да посрещнеш свързаните с отстраняването на повредата разходи или не действаш разумно в момента, в който възникне, тя може да има дългосрочно отражение върху портфейла ти.Това е причината да ти предложа няколко съвета за подготовка и реакция, в случай че трябва да направиш неочакван ремонт вкъщи. Те ще ти помогнат да се справиш с необходимите харчове по-лесно. Първият от тях засяга тема, която повдигаме редовно в блога на Кеш Кредит.

Създай си фонд за спешни случаи

Не си сигурен какво е фондът за спешни случаи? Както името подсказва, това е предварително заделена сума, която да ти послужи именно в неочаквани ситуации като тези, за които става дума днес. Тя ти дава спокойствие и ще ти помогне да извършиш поправки, без да теглиш кредит (а след малко ще поговорим и за ситуациите, в които ти трябва кредит).

Има две основни теории в какъв размер трябва да бъде въпросната сума. Според първата, която е и по-обща, е препоръчително да разполагаш със средства, които ще ти стигнат за живот в рамките на от три до шест месеца. Т.е. ако живееш с 1200 лв. на месец, трябва да спестиш между 3600 и 7200 лв. Втората пък засяга конкретно акумулирането на фонд, който да ти помогне с неочаквани ремонти. Тя гласи, че е хубаво всяка година да заделяш сума, която е на стойност между един и четири процента от стойността на жилището ти. Това значи, че ако апартаментът или къщата ти струва 200 000 лв., ти трябва всяка година да слагаш в перо “Ремонти” между 2000 и 8000 лв. Сумите звучат сериозно. И наистина е така.

Не си мисли, че трябва да извадиш тези пари наведнъж. Това са средства, които се акумулират постепенно. Отделяй всеки месец част от приходите си във фонда за спешни случаи. С течение на времето той ще достигне препоръчителния размер. Но имай предвид и че колкото и малка сума да събереш все ще е по-добре от това, да нямаш нито една спестена стотинка.

Поддържай дома си

Един от начините да избегнеш нужда от голям, спешен ремонт е да извършваш регулярна поддръжка на дома си. Това значи да правиш редовна проверка за изправността на уредите, да следиш за дребни повреди и да ги отстраняваш на момента. Погрижи се за неизправностите в зародиш и ще им попречиш да станат по-големи, по-сериозни и по-скъпи. А и няма да им дадеш шанс да те изненадат неприятно в най-неподходящия момент или когато най-малко го очакваш. Обръщай внимание на електрическите уреди, инспектирай покрива за течове, следи и изправността на инсталации, които могат да предотвратят сериозни щети (например противопожарната).

Направи си застраховка

Застраховката е инвестиция, която може да е безкрайно полезна, ако в дома ти стане авария. Ако разполагаш с полица, застрахователното дружество ще покрие разходите по отстраняването на щетите и финансовата ти сигурност ще бъде запазена. В България се предлагат покрития за широк набор от неприятни ситуации - от пожари и наводнения през природни бедствия и увреждания от съседи та дори до вреди, причинени от превозни средства. Доста компании предлагат застраховка за дома, като някои от тях подчертават и че процедурата по сключването им е улеснена. Преди да подпишеш договора обаче, се запознай с клаузите по него, включително и общите условия. Разбери при какви условия ще получиш сумата и дали има ситуации, при които средствата няма да ти бъдат изплатени. Разгледай предложенията на няколко компании и избери най-подходящото за себе си.

Поддържай списък с надеждни майстори

Да имаш спешно нужда от майстори и да не знаеш на кого да се обадиш е супер стресиращо. Затова един от начините да се подготвиш предварително за неочакван ремонт, е да разполагаш с контактите на надеждни професионалисти. Интересувай се от пазара на тези услуги. Говори с приятели, които скоро са ползвали такива и са останали доволни. Направи проверка в интернет, за да видиш фирмите в своя град, прочети ревютата за тях и набележи някои, с които да се свържеш при нужда.

Може дори да направиш още една стъпка и да се свържеш с няколко компании и да се поинтересуваш от цените им. Това ще ти помогне да си създадеш реалистичен фонд за спешни ремонти и да знаеш кой майстор можеш да си позволиш. Говорейки за достъпна цена обаче, трябва да те предупредя, че много ниските цени може да означават и много ниско качество. Не се доверявай сляпо на евтини, но непроверени специалисти. Всичко това ще те възпре да направиш прибързан и неинформиран избор, който може да ти излезе скъпо. Буквално и преносно.

Направи ремонта сам

Стига да си сръчен или поне да имаш желание да се научиш, тази опция може да ти излезе най-евтино. Ако нямаш много добри умения и поправиш проблема некачествено, може обаче да се окаже и доста скъп ход. Затова прецени колко сложна е поправката и бъди искрен дали си способен да я направиш сам. Да смениш смесителя на мивката не е толкова трудно. Да отстраниш неизправност в електрическата инсталация обаче е. Така че помисли внимателно дали да се обадиш за помощ или да свършиш работата сам. Защото ако нямаш нужните умения, не само че ще ти излезе по-скъпо, но може и да поставиш сигурността си и тази на своите близки в опасност.

Изтегли бърз кредит

Най-притеснителната хипотеза, в която можеш да се окажеш, е да се налага да извършиш спешен ремонт и да нямаш нито средствата, нито уменията за това. Вторите се добиват по-бавно, но за щастие пари можеш да вземеш за доста кратко време. Бързият кредит е решение, посредством което в сметката ти ще се явят необходимите средства, с които да платиш на майстори и да купиш материали. И името на този продукт не е случайно. Със заем от Кеш Кредит например можеш да се сдобиеш само за шест минути. 

И на този пазар има доста играчи, затова не бързай да правиш избор. Разгледай различните предложения, проучи условията и си направи план как ще върнеш получената сума. Имай предвид че това не са пари, които взимаш просто така. Получавайки одобрение, ти поемаш ангажимент всеки месец да внасяш погасителни вноски. И неизпълнението на това задължение може да има неприятни последици.

Заключение

Спешните ремонти може да предизвикат много смущения и тревоги във ведрото ти ежедневие, но не е нужно да е така. Ако си предварително подготвен да ги посрещнеш, ще приемеш много по-спокойно подобна ситуация и ще се справиш много по-лесно с нея. Затова ти препоръчвам да си създадеш фонд за спешни ремонти, да си направиш застраховка, да поддържаш добре дома си и да имаш подръка няколко добри майстори.

И да не забравяш, че разполагаш и с опцията да теглиш бърз кредит. Възникне ли ти нужда да получиш спешно пари, знай, че Кеш Кредит ти дава одобрение за шест минути и само срещу лична карта. А сумите, които ще вземеш, варират от няколкостотин до няколко хиляди лева. С тази опция ще си спокоен, че за проблемите в дома ти има решение.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?