Какво да правите с парите от първата си работа

02 ЮНИ 2022

Първата работа е много важен момент в живота на човек. И тук не говорим за краткотрайните летни ангажименти в гимназията, макар те далеч не са за подценяване. Става дума за първата работа в живота на възрастните. Онази, благодарение на която поемате всичко в свои ръце. 
С нея идва усещане за свобода, дори известно опиянение. Дори да изкарвате малко, се чувствате като милионери. Но именно защото първите заплати са обикновено ниски, е добре да знаете как е разумно да подходите спрямо тези пари. 
Първият порив е, разбира се, да се отдадете на харч. И е напълно нормално – достигането до момента, в който изкарвате собствени средства, далеч не е кратко и лесно. Учене, интервюта, дори безсънни нощи. 
И той е част от разпределението на заплатата.
Но не е всичко.
Преди него има някои по-важни неща, които да направите. Ето и първото от тях. 

Спестете част от сумата

Това сигурно Ви звучи като последното нещо, което искате да направите с първата си заплата. Скука! Парите са за харчене, нали? 
Не съвсем. 
Или по-скоро те са за харчене, но не винаги веднага и не винаги за това, за което ни се иска.     
В живота има непредвидени и нежелани разходи. Такива са например спешни ремонти. Също така има и големи, скъпи планирани покупки. Те са по-приятни – кола, жилище. Или пък разходи за сватба, деца. 
И когато дойде моментът за тях, ще ги понесете много по-лесно, ако имате заделени пари. В противен случай сумите, нужни в тези ситуации, могат лесно да разклатят финансовата Ви стабилност. 
Не се притеснявайте – не е нужно да отделяте огромна част от заплата си. Между 10 и 15 процента ще са добро начало. Но нека това е първото, което правите с парите, които получавате. 

Започнете да спестявате и за пенсия 
Окей, поправка – това сигурно Ви звучи като последното нещо, което искате да направите с първата си заплата. 
И е напълно разбираемо. Все пак работите от един месец, а до пенсия има около 40 години. Но колкото по-рано започнете да заделяте поне по малки суми за старините си, с толкова повече ще разполагате. 
Това ще се случи, ако изберете да инвестирате тези средства. При положение, че направите подходящи вложения, тяхната стойност ще расте с годините. Респективно – колкото повече години минават, толкова по-голяма ще става сумата и сигурността, с която ще разполагате. 
Затова, макар на пръв поглед да звучи нелогично, поинтересувайте се от възможностите за инвестиции и започнете да спестявате за пенсия, докато сте съвсем млади. 
Планирайте и следете разходите си

Това е особено важно, имайки предвид че първата Ви заплата може би няма да е особено висока. Ниската сума означава, че се изисква разумно планиране, стриктно следене на разходите и желязна дисциплина. Поредният отегчителен подход. Но обратното има потенциал да направи края на месеца много неприятен. 
И все пак не се притеснявайте. Да планирате разходите си, не означава да не се забавлявате. Означава, ако излизате на дискотека, да знаете точно колко ще изхарчите през нощта. Означава да знаете колко пъти в годината може да си позволите екскурзии. И колко често да си купувате дрехи. 
Не е нужно да живеете аскетично. Важното е да заделяте достатъчно пари и за удоволствия, и за основни разходи като храна, консумативи, транспорт и др. 

Избегнете лайфстайл инфлацията 

Това е съвет, който ще Ви е полезен цял живот. „Лайфстайл инфлация“ означава, че колкото повече изкарвате, толкова повече харчите. 
Опитайте се сега, когато живеете със собствени средства, които може би са повече от тези, които сте получавали от родителите си, да не увеличавате разходите си. 

Това е трудно, знаем. 

Естествен е поривът да искате нови, хубави неща. Приятелите Ви сигурно имат широки пръсти и не искате да изоставате от техния начин на живот. Но не се отдавайте на безконтролно харчене. 
Наградете се за професионалния успех с разумно увеличение на бюджета си. Но се уверете, че преди това сте отделили пари за спестявания – и за бъдещето, и за спешни случаи, и за пенсия. Направете си сметката така, че да не изхарчите повече, отколкото сте изкарали, да не се налага да теглите кредити или да не успеете да ги върнете.

Инвестирайте в знания 
Един хитър ход е да използвате първите пари, които получавате, за да се научите как да управлявате парите си. Или още по-добре – как да изкарвате още повече. 
Инвестициите в знания са един от най-важните разходи не само в началото на кариерата, но и през целия житейски път. 
И хубавото е, че имате огромен избор. 
От книги на български и чужди езици през онлайн курсове и такива в родината ни, може лесно да достъпите финансово знание от някои от най-големите светила в областта. 
Започнете от основните положения, за които говорим и тук – как да правите бюджет, как да подходите към спестяванията си и т.н. и преминете към по-сложни теми като инвестиции.     

Наградете се за успехите си 
Лесно е да изгубите мотивация да следвате всички съвети, които обсъдихме тук. Те не звучат особено забавно, дори напротив – не е изключено да Ви изглеждат като крайни ограничения, които едва ли не обезсмислят изкарването на пари.     
И за да не се случи това, се награждавайте за добрата си работа в областта на личните финанси. 
Ако сте изпълнили бюджета си за месеца, си купете готина дреха. Дори и само фактът, че сте отделили спестявания в началото на месеца и сте разпределили парите си до края му, е повод да се наградите – отидете на кино или на вечеря. 
И в крайна сметка, не подценявайте самия факт, че имате работа и изкарвате собствените си пари. Това е колкото естествен, толкова и труден момент. Да поемете целия си живот в свои ръце е вълнуващо, но и страшно. Затова позволете си все пак и да го отпразнувате с първата си заплата. 
Заключение
Първата заплата е важен миг в живота на всеки. И как ще се отнесе към нея може да даде началото на изграждането на много полезни или много вредни навици. Макар първоначалната мисъл на повечето хора да е да я изхарчат максимално бързо, това не е най-добрият възможен вариант. 
Последвайте съветите от тази статия и първата сума, която постъпи по банковата Ви сметка, ще работи много по-дълго и много по-добре за Вас, отколкото, ако я профукате по дискотеки и магазини. 

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.