Какво е да работиш във финансовия сектор

6 МАРТ 2023

Финансовата индустрия е една от най-привлекателните за младите (а и опитните) професионалисти. Атрактивността ѝ се дължи на нейния всеобхватен характер, добри условия и перспективи за развитие.

Секторът предлага различни възможности – от работа в банка или небанкови финансови институции, до анализаторски, консултантски позиции и други.

Но какво точно представлява работата в него?

В тази статия от блога на Кеш Кредит ще отговорим на този въпрос. Ще разгледаме в детайл положителните аспекти на позициите в сферата, както и няколко потенциални предизвикателства.

Да започваме.

Предимства

Неслучайно съществува наплив към свободните места във финансовата индустрия. Тя предлага множество добри възможности и бенефити. Сред тях са:

Голям избор от позиции

Както вече споменахме, в сектора има огромно разнообразие от възможности за развитие. Имате опция да се присъедините към екипа на банка, инвестиционен фонд, дружество за отпускане на кредити, компания, която се занимава с анализи, застрахователни фирми и много други.

И още по-хубавото е, че не сте обвързани от един сектор.

Стълбичката на развитие често прекосява границите между различните подиндустрии. Уменията, които придобивате на едно работно място, Ви отварят вратите към много други.

А и възможностите са разнообразни.

За да започнете работа в сферата, не е задължително да сте завършили финансова или икономическа специалност. Можете да се присъедините към юридически, маркетингов, HR или някои друг отдел на компания от бранша.

Високо ниво на удовлетвореност

Множество международни уебсайтове цитират проучване, което е установило, че служителите във финансовия сектор оценяват с 9.6 по десетобалната система нивото на удовлетвореност от работата си.

Участниците в него посочват разнообразието от интересни задачи в работата като голям плюс.

А изводите са, че този добър резултат означава лоялност сред работещите в сферата, повишена продуктивност и като резултат – заслужено справедливо отношение от работодателите. 

Непрестанно развитие

Финансовият сектор търпи непрестанно развитие. С нововъведенията в него се очаква и изисква и работниците да придобият нови знания и умения. Компаниите инвестират в повишаването квалификацията им с инхаус и външни курсове и обучения. Отделно в индустрията са налични различни тесни специализации.  

В добавка към формалното учене това е бизнес, който развива т.нар. “soft skills”. Той подобрява комуникацията, умението да се разрешават проблеми и др.

Можете да работите по цял свят

Финансите са глобална индустрия.

От една страна, ако стартирате работа в международна фирма, това ще Ви предостави достъп до ноу-хау от клоновете ѝ в други страни, възможността да поемете на служебни пътувания в чужбина, интернационални контакти и др.

От друга, уменията, с които разполагате, ще Ви позволят да работите в различни страни по света. В тази сфера винаги има отворени позиции и ако желаете да смените мястото, на което живеете, можете да се надявате, че изборът Ви да работите във финансовия сектор ще Ви помогне.

Вълнуваща професия

По-рано споменахме, че работещите в индустрията на финансите посочват разнообразието като огромен плюс.

И наистина е така.

Ще влезете в непрестанно развиващата се професионална среда. Работата е предизвикателна, тъй като редовно ще Ви изправя пред нови проблеми. Казусите, с които ще трябва да се справите, са ангажиращи и завладяващи.

Трудно ще скучаете.

Предизвикателства

Ще бъдем честни. Колкото и положителни страни да има, както всяка сфера и тази на финансите има своите минуси. Тя би могла да бъде изморителна и стресираща, а ако не обичате ученето, определено ще Ви е трудно в нея.

Нека видим за какво по-точно става дума.

Високи нива на стрес

Напрежението в индустрията е сериозно. Работата в нея е свързана с редица крайни срокове. Клиентите биха могли да имат много изисквания или да идват и да си отиват неочаквано. Ще трябва да се научите да се справяте и да контролирате емоционалните им реакции.

В добавка към това повечето позиции са изключително динамични и се работи на високи обороти. Ако предпочитате спокоен и предвидим ритъм, това може да не правилният избор за Вас.

Ще трябва да постигате резултати

Много компании залагат на своите служители резултати, които те трябва да постигнат. С техния успех е свързана част от възнаграждението им като бонуси и възможността да бъдат повишени. За да изпълните зададените Ви норми, ще трябва да работите усърдно.

Не се чувствате достатъчно уверени, за да преследвате конкретни резултати? Вероятно ще е по-добре да се преориентирате към друга професионална сфера.

Много учене

Вече споменахме, че това е професия, в която непрестанно се учи.

Но понякога това е съвсем буквално.

Това, че сте завършили висшето си образование, далеч не означава, че сте затворили учебниците завинаги. В хода на кариерата си ще трябва да се подготвите и явите на нови изпити, за да повишавате квалификацията си, да заемате нови постове или да придобиете разрешение за упражняване на определена професия.

Тези тестове са времеемки и трудни. Бъдете готови за дълги нощи над учебниците, ако сте се устремили към върховете на тази индустрия.

Не е за всяка натура 

Финансите имат много лица.

Както казахме – за някои те са изключително вълнуващи. За втори стресът е повече. Други пък виждат определени професии в това поприще като монотонни и скучни. Има хора, които дори твърдят, че креативните личности няма да попаднат на мястото си.

Множество мнения, но едно е ясно – кариера в тях не е за всеки.

Стриктни регулации

Финансовите услуги са обект на строги законодателни норми. Това е така, тъй като те имат изключително значение за обществото и отделните негови членове. Грешки или некоректно поведение биха могли да предизвикат сериозни трусове.

Това означава, че за да работите в сферата, която ги предлага, трябва да сте свикнали или да умеете да се движите в тесни рамки. Да следите промените в нормативните актове. Да сте много внимателни и търпеливи. Това може да е предизвикателство за някои.

Циклична индустрия

Наблюдава се, че финансовата индустрия се движи в синхрон с цикъла на икономиката. Условията в нея са обикновено добри, но има вълни на наемане и освобождаване на служители. В силните години за стопанството в нея влизат много нови професионалисти, но ако ситуацията се влоши, голяма част от тях са застрашени от загуба на работата си. Това по-често засяга служителите на по-ниски позиции, което може да забави развитието на кариерата им и да разклати сигурността им.

Дълги работни дни

Някои от наетите във финансовата индустрия имат работен ден, значително по-дълъг от колегите им в други сфери. Това значи, че те надвишават сериозно стандарта от 40 часа на заетост на седмична база.

Резултатът е натрупана умора, нарушен баланс между работа и личен живот и необходимостта от силна воля, особено в първите години, за да се задържиш и развиеш в сферата.

Добрите компании, разбира се, награждават служителите си за това с високо възнаграждение, бонуси и компенсации за положения в извънработно време труд.

Заключение

Финансовият сектор е без съмнение вълнуващ и предизвикателен. Работата в него има редица позитиви, но не се заблуждавайте – най-вероятно няма да Ви бъде лесно.

Ако обмисляте кариера в сферата, се замислете дали тя ще е удачна за Вас? Личните Ви качества и предпочитания съвпадат ли с естеството и изискванията на професиите в нея?

Отговорите ли с „Да“, очаквайте работни дни, които определено няма да са сиви.

Кеш Кредит е високотехнологична небанкова финансова институция, която предлага светкавични микрокредити от 100 до 10000 лв. само срещу лична карта с одобрение до 6 минути.

А освен това имаме и отворени позиции. Ако искате да разберете какво е да работиш в сферата на финансите или вече имате опит в нея и търсите нови предизвикателства, вижте ги на https://cashcredit.bg/karieri 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.