Какво е нужно, за да работиш във финансовия сектор

07 НОЕМВРИ 2022

Финансовата индустрия расте непрестанно в последните години и е изключително привлекателна за млади и опитни професионалисти. И с основание. Тя предлага вълнуваща работа и добри възможности за развитие.

Но какво е нужно, за си намериш работа в нея?

Тази статия ще отговори именно на този въпрос. Независимо дали мечтаеш за позиция в сектора или просто ти е любопитно, ще разбереш какви са личностните качества и образованието, които трябва да притежаваш. Какви действия ще са ти полезни, за да си спечелиш място в света на финансите.

Тя ще помогне на онези, които искат да работят на икономически или финансови специалности, но и на всички, за които индустрията е интересна и привлекателна, макар и професионалният им път да не е свързан с подобно образование и специализация.

Какъв човек трябва да си

За да те наемат в сферата на финансите, не се изисква единствено подходящо образование или да разбираш как работят парите. Кандидатите, които са най-подходящи, притежават и определен набор от личностни качества и умения.

Първото от тях е способността да комуникираш ефективно. Това е сектор, в който често ще се налага да „превеждаш“ сложни концепции и процеси на разбираем език. Ще работиш с клиенти и ще трябва да си сигурен, че процесът по сключване на дадена сделка върви гладко.

Също така ще трябва да си способен да разрешаваш проблеми. Ако намираш винаги най-подходящото решение в заплетени ситуации, то значи тази сфера е за теб. Ако ли не – по-добре работи над това умение.

И това далеч не е всичко.

Служителите в човешки ресурси, които ще прегледат автобиографията ти и с които ще си говориш на интервюто, ще се надяват да видят човек, който обича да учи. Това е сфера, която непрестанно се развива, а и за да се изкачваш нагоре в йерархията на определени професии, ще ти трябват допълнителни квалификации.

Високо се цени и работливостта.

Някои позиции ще изискват наистина упорит труд и доста работа преди девет и след шест. Финансовата индустрия представя редица предизвикателства, които ще изискват да им посветиш голяма част от времето си.

Лидерските умения, инициативността, вниманието към детайла също са качества, които ще ти помогнат да си намериш работа в сектора.

 

Каква диплома ти трябва

За някои позиции трябва да имаш университетска диплома от финансова или икономическа специалност. Но това не е задължително условие за всяка професия в областта.

Специалисти човешки ресурси от сферата казват, че стига да няма формални изисквания за необходимо образование, личностните качества, които изброихме по-горе, са далеч по-важни, за да си осигуриш работа във финансите.

А и нека уточним, че имаш избор от различни кариерни пътища.

В този сектор можеш да работиш професии, които не изискват да си завършил тематично висше образование. И то не малко. Можеш да започнеш работа в маркетингов или ай ти отдел, правно звено на дадена компания, прокюрмънт и много други.

Какви стъпки да предприемеш

Вече си преценил дали притежаваш или си способен да развиеш нужните качества. Знаеш каква диплома ти трябва или си избрал професия, за която такава не е нужна. Сега ще ти е полезно да знаеш какви конкретни действия ще ти помогнат да си намериш работа във финансовия сектор.

1. Не спирай да учиш

Както вече споменахме, това е професия, в която се изисква постоянно да придобиваш нови умения. И това започва, още преди да влезеш в нея. Намери подходящи предмети в университета, онлайн курсове и др. Чети, следи какви обучения и семинари се провеждат и ги посещавай.

Последните ще са ти полезни не само със знанията, които ще придобиеш там. На тях ще можеш да завържеш и ценни контакти.

И точно за това ще поговорим сега.

2. Намери си ментор

За всеки е важно да има ментор. Човек, който е вървял по неговия път и знае какво е нужно, за да успееш. Намери някой, който ще играе тази роля за теб и той ще те направлява с ценни съвети, контакти, ноу-хау, а дори може и да ти помогне да си съставиш план за действие и да си набележиш кариерни цели. Благодарение на връзката ви ще придобиеш увереност и нови умения.

Ментор може да бъде по-възрастен познат или приятел, преподавател в университета или професионалист, с когото си се запознал на събитие от сферата.

 

3. Намери начин да влезеш в индустрията

Има различни начини да намериш първата си работа в областта на финансите.

Първият от тях е да се присъединиш към стажантска програма. Тя може да ти бъде полезна по различни начини. Чрез нея ще научиш какво е всъщност да работиш в тази сфера. Ще завържеш контакти. Ще придобиеш умения и ще изградиш добра професионална биография.

Стажът ще ти помогне да решиш коя позиция те привлича най-много и да разбереш какво е нужно, за да я заемеш. Ако се справиш добре и има такава възможност, може дори да останеш на постоянна работа.

Но това не е единственият начин.

Редица компании имат референтни програми. Ако имаш познати, които работят във фирма, в която тази практика съществува, помоли го да те препоръча. Така всички печелят. За теб ще е по-лесно да стигнеш до интервю за работа. Мениджърите ще знаят, че ще се срещнат с човек, на когото могат да разчитат. Твоят приятел ще получи бонус, ако се присъединиш към екипа.

Нямаш контакти?

Завържи такива.

Посещавай т.нар. кариерни форуми. На тези събития компаниите изпращат свои представители, които да се срещнат с потенциални кандидати за работа. Не само че ще се запознаеш точно с онези хора, които могат да ти осигурят интервю, но ако се представиш добре, можеш директно да стигнеш до такова.

Също така се присъедини към съсловни организации. Не пропускай тематични събития в университета си. Напомняме ти и за обученията. На всички тези места ще създадеш ценни контакти.

И на последно място – ако се налага, тръгни по заобиколен път.

Няма възможност да заемеш позиция за мечтаната професия? Не се отчайвай. Намери си друга работа в компанията, в която искаш да работиш, и следи дали няма да се освободи място за нея. Когато си част от организацията, ще имаш подходящите контакти, ще си се доказал и освен това можеш да се ползваш с приоритет за дадено свободно място.

4. Изпипай CV-то си

Научи най-добрите практики за създаването на автобиография. Направи я кратка, нека ясно се виждат силните ти страни и опита ти. Оформи я добре. И имай предвид че ще разполагаш с около 30 секунди, за да впечатлиш човека, който ще я чете.

Най-добрият вариант е да курираш документа спрямо конкретната позиция. Прочети внимателно изискванията и модифицирай информацията, която си включил в него, спрямо тях. Но когато нанасяш промени, не забравяй най-важното – бъди честен!

5. Подготви се добре за интервюто

След като напишеш зашеметяващо CV, и то ти осигури интервю, се подготви перфектно за него.

Проучи добре компанията. Потърси информация за най-често задаваните въпроси на тези срещи и си подготви отговори за тях. Помисли какво могат да те питат във връзка с автобиографията ти и знай какво ще отговориш. Покажи, че си позитивна личност, с която ще бъде удоволствие да се работи.

Заключение

Вратите на финансовия сектор са отворени за всеки, независимо дали той се развива във финансова или икономическа специалност, или не.

Но каквато и конкретна професия да преследва даден кандидат за работа в него, той трябва да притежава определени личностни качества, да бъде целеустремен и да работи усърдно, за да си спечели място в сферата.

Не звучи лесно, но добрата новина е, че има много начини да влезеш в света на финансите и обикновено усилието си заслужава.

 

Кеш Кредит е високотехнологична небанкова финансова институция, която предлага светкавични микрокредити от 100 до 10000 лв. само срещу лична карта с одобрение до 6 минути.

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?