Какво е овърдрафт кредит?

22 ЮЛИ 2019

Случвало ли се е да не ви достига съвсем малко, за да сте стабилно стъпили на земята? Да ви трябват една-две заплати, за да покриете неочаквани разходи, да организирате семеен празник, непредвиден ремонт или по-голяма покупка? Овърдрафтът е идеален точно в тези ситуации.

Какво представлява този кредит

Идеята на този финансов продукт е да запълни временен недостиг на средства: плащане на данъци, неочаквано големи сметки за комунални услуги, покупки, пътувания и т.н. Той представлява една буферна сума, с която можете да разполагате над заплатата си.

Този тип оборотно финансиране се отпуска от банката, в която получавате месечното си възнаграждение, и лимитът е в размер на до две ваши заплати (в някои случаи има и вариации в офертите на банките). След като сключите договор за овърдрафт, имате право да се възползвате от отпуснатата сума или от част от нея по всяко време, като я изтеглите от разплащателната си сметка. Срокът за връщането ѝ е до 12 месеца. Месечна лихва се начислява само върху частта от средствата, която сте изтеглили. Ако не сте ползвали нищо от отпуснатия лимит, нямате никаква лихва.

Какво го отличава от останалите кредити

За разлика от банковите финансирания с големи суми тук одобрението е по-бързо и лесно, а и не се изисква самоучастие от страна на получателя. Няма нужда и от друго обезпечение освен заплатата, която месечно се получава в сметката.
Този тип услуга напомня на кредитната карта, но за разлика от нея, таксите за обслужване и за теглене от банкомат са по-ниски, както и месечната лихва. Идеята на овърдрафта е да предоставя пари за спешни случаи, докато картата е създадена по-скоро като метод за разплащане.

Какви са предимствата и недостатъците

Плюсове

  • Няма да има нужда да си откривате нови сметки или карти, ще ползвате стандартната си разплащателна дори и след изразходването на личните ви средства;
  • Погасяването става директно с всяко постъпление в сметката ви;
  • Имате опция за револвиране - ако изтеглите средствата и ги погасите напълно, можете отново да ги ползвате при нужда;
  • Отпуска се с улеснена процедура без такса за разглеждане на документи;
  • Лесно прекратяване – ако пък не желаете повече да ползвате услугата, можете да прекратите договора, веднага след погасяване на задължението.

Минуси

  • Задължително е изискването да получавате заплатата си в сметка в конкретната банка или да имате влог там;
  • Взема се предвид дали работите на трудов договор;
  • Често финансовата институция изисква не само да сте получавали възнагражденията си в нейна сметка поне три месеца назад;
  • Максималният размер на отпуснатите средства не може да надвишава два пъти нетния ви месечен доход.

Какво ни предлагат от Кеш Кредит

Както и при разглеждания финансов продукт, процедурата за кандидатстване при нас също е бърза, но критериите за одобрение са доста по-гъвкави. Ако имате нужда от финансиране до заплата, можете сами да изберете размера му. Не е нужно обаче да представяте трудов договор или доказателства за месечно възнаграждение. Бързите кредити предлагат същия лимит, но при по-опростена процедура.

Действате с размах. Ние сме насреща.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.