Какво се случва, ако не върнем бърз кредит?

Бързите кредити придобиват все по-голяма популярност особено в момент на инфлация. През последните години този вид заеми от кредитни институции задминават дори и тези, които се предлагат от банки. Високата им популярност е поради доста облекчените нормативни изисквания и премахването на бумащината при кандидатстване. Тегленето става лесно и не е съпроводено с хиляди условия и документи. Парите могат да бъдат получени минути, след като сте получили одобрение. Тези средства след това трябва да се върнат в срок, съгласно определените месечни вноски. Много често възникват ситуации, които възпрепятстват връщането заради намаляване на доходите.

Какво се случва когато не можем да платим сумата по вноската на кредита

При всеки от нас могат да възникнат непланирани разходи, които да променят плановете ни. Бюджетът ни в последствие не е достатъчен за покриване на нуждите и потребностите у дома. В случай че изпитвате затруднение да внесете месечната си вноска, винаги е желателно да се свържете с кредитодателя. Така може да се намери решение което да устрои и двете страни, дори и с евентуално увеличение на дълга. В случай че този вариант не ви устройва, ще започнете да получавате напомнящи обаждания от фирмата с цел да ви припомнят за пропуснатите задължения.

Компанията, която ви е дала заема, има интерес да ви помогне за плащането на вноската по различни начини. Обсъдете спокойно новата ситуация с консултант на кредитната институция, за да излезете с някакво решение. Възможни варианти в тези случаи са:

  • договаряне на нов заем с облекчени условия, с който да се рефинансира проблемния кредит;
  • получаване на кратка отсрочка от погасителния план;
  • договаряне на нова, по-удобна падежна дата.

С помощ от специалистите лесно може да разберете какви са вариантите в подобни моменти.

Какво се случва с размера на заема при просрочия

При ненавременно погасяване на вноските се налагат наказателни увеличения, които се трупат върху сумата. Така наречените наказателни лихви имат за цел да гарантират на кредитодателя че част от заетата сума ще бъде възстановена. Така на институцията трябва да бъде изплатена лихвата за периода на неплащане. 

За да бъдат избегнати тези утежняващи обстоятелства, е задължително всеки кредитополучател да бъде запознат с условията по договора. Така ще се знае какъв е рискът и ще помогне да се избегнат големите дължими суми при забавяне на връщането. Най-голяма вероятност да се стигне до невръщане на заем е при хора, които са действали импулсивно и безотговорно при теглене на бърз кредит. Последиците от невъзможност за погасяване могат да затруднят живота ви със запор на заплата, съдебни вземания на имущество или други действия от частен съдебен изпълнител.

Как да постъпите, в случай че вече сте в затруднение

Този момент може да стресира човек и да не бъде взето най-правилното решение. Вариантите за излизане от кризата според Кеш Кредит са:

  1. Потърсете приятел за помощ - Обърнете се към своите близки за решение на проблема. Без значение дали ще могат да ви заемат дадената сума или ще ви предложат друг вариант за излизане от ситуацията.
  2. Не се крийте от кредиторите - В случай че избягвате да поддържате контакт, фирмата отпуснала заема има законово право да намери друг вариант, по който да бъде изплатено задължението ви. Най-добре водете диалог с кредитната институция, защото можете да намерите решение на проблема заедно.
  3. Възползвайте се от рефинансирането - В много от случаите може да договорите временна отсрочка на вноските. Ако това не се практикува или вече сте се възползвали от услугата, може да поискате усвояване на нова сума, която да покрие сегашните ви задължения. Така лесно може да обедините заемите си с една удобна за вас вноска.
  4. Потърсете допълнителни доходи  - Уговорете се с началниците си за малко извънредна работа или се захванете с нещо почасово. В много от обявите за работа има търсения за временна заетост, а интернет е място където може да припечелите различни суми с по 1 час работа на ден. 

 Това са възможности, които могат да ви бъдат от полза, когато имате проблем с връщането на бърз заем. Има и други варианти, но за конкретни предложения трябва да се обърнете към определена кредитна компания за точните условия. Според експертите от Cashcredit.bg, хората се опитват да не закъсняват с месечните вноски и при наличие на проблем с обслужването на задължението се свързват с екипа на кредитната институция, за да се предоговорят условията по връщане, доколкото е възможно.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.