Кариера във Финтех компания

18 АВГУСТ 2021

Завършването на образованието – независимо дали става въпрос за гимназия, професионално училище или университет – е повод за истинска радост и празнуване. Когато еуфорията отмине, обаче, на дневен ред излиза един доста съществен въпрос – Какво да работя сега? И ако преди години изборът беше ясен – съответното образование предполага една-единствена професия и общо взето ясно работно място, днес вече компании с все по-различна дейност събират интердисциплинарни екипи и създават специална работна среда, така че хората да дадат най-доброто от себе си и да се чувстват добре на работа. Един от най-типичните примери за подобни фирми са финтех компаниите. Затова – какво са финтех фирмите, с какво е по-различна работата там и какво всъщност се работи?

"Тех-ът на фин-а"

На пръв поглед приличат на финансовите компании – почти винаги се работи нещо, свързано с пари и плащания. В същото време, обаче, се говори предимно за нови технологии. Истината – както обикновено – се оказва някъде по средата – фитех е популярното съкращение за финансови технологии. Става въпрос за нова, хибридна индустрия, която се занимава с прилагане на дигиталните технологии при предоставянето на финансови продукти и услуги. В този смисъл финтех е всичко това от плащането с карта в интернет през мобилното банкиране до кандидатстването и получаването на заем онлайн без човек въобще да се е видял на живо със служител на заемодателя. При внимателно вглеждане впечатление прави, че обичайно на фокус са вече съществуващи услуги – плащането е старо почти колкото света, управлението на собствените пари в банката също не е от вчера, както и вземането на заеми. Разликата е подхода към тях – в центъра не е банката или институцията, с която всички клиенти се съобразяват, а потребителите. Целта на финтех е именно техният живот и избори да бъдат улеснени значително, като към неща като разплащане, спестяване, инвестиции и вземане на заеми се приложат последните достижения на техниката. Така се появяват електронната търговия, плащането с телефони, интернет заемите, автоматизираните инвестиции, бижутата за плащане, криптовалутите и какво ли още не.

Големият двигател на финтех индустрията, разбира се, са технологичните гиганти като Фейсбук, Амазон, Нетфликс и Гугъл (тези компании могат да се срещнат и съкратени като FANG – това са първите букви от имената им). Реалното движение на финтех индустрията напред, обаче, е следствие от работата на стотици хиляди малки финансови технологични компании, коиото търсят и намират реални и директно приложими решения на ежедневните проблеми, които потребителите срещат при ползването на различни финансови продукти и услуги. Напоследък във финтех сектора се появи и нов играч – банките. Макар и бавно, те също се опитват да преместят погледа си към клиентите и да подобрят услугите си и комуникацията си с тях, прилагайки нови технологии.

Търсейки по-високо качество на финансовите услуги и по-лесно ползване от потребителите, човек лесно може да изпадне в заблудата, че става въпрос за някакъв вид благотворителност. Реалността, обаче, е че печалбата и растежа са една от значимите характеристики на финтех индустрията. Именно този тип компании привличат огромни инвестиции (за последните десет години сумата е нараснала над десет пъти), а пазарният им ръст е главоломен. И нищо чудно – технологиите правят процесите по-ефикасни, разходите – по-ниски, а пазар за нововъведенията, благодарение на интернет, е целия свят. Затова и не е изненада, че вече почти няма традиционна финансова компания, която да не разработва самостоятелно или да не участва като партньор в развитието на финансовите технологии.

Хората във финтех компаниите

Когато става въпрос за финанси, най-честата представа за работещия в този сектор е скучноват очилат счетоводител. Финтех компаниите, обаче, обръщат тази представа с краката нагоре. В същността на бизнеса им са иновациите – не само технологията, но и как да се приложи по иновативен начин към сферата на финансите. Затова и хората, които работят във финтех фирми са доста различни.

Желанието за принос и постижения в комбинация с упоритост може би е една от най-характерните им черти. Обичайно финтех фирмите са стартиращи или с неголям брой служители. Именно благодарение на това връзката между собствените резултати и растежа на компанията е съвсем директна, още повече имайки предвид, че различните служители отговарят за цели области от дейността на фирмата. Така добрите идеи и смелостта да бъдат реализирани срещат не просто подкрепа, а водят до реален пазарен ръст. Същото е валидно и за лошите идеи – собственият провал е провал и за продукта, но пък културата във финтех индустрията е такава, че провалът не е срамно петно до живот, а просто начин, по който целта не може да бъде постигната, т.е. трябва да се намери друг подход.

Интердисциплинарност е друга характеристика на финтех служителите. Самата индустрия е комбинация между технологии и финанси, затова и на работещите им се налага ежедневно да прилагат експертиза от различни области – от поведенческа психология през статистика и маркетинг до дизайн мислене и чиста креативност. Разбира се, никой не очаква при започване на работа човек да владее всичко това, то по-скоро се научава в процеса на работа. Затова и хората, работещи в сектора обичайно учат нови неща през цялото време, а към непознатото и неясното подхождат с любопитство и непредубеденост. 

Инициативност, креативност и смелост пък помагат за ежедневната работа, защото работещите във финтех фирми обичайно се радват на доста свобода и автономност. Казано по друг начин там рядко има сърдит авторитетен шеф, който казва как правилно се работи. Обичайно структурата е по-скоро хоризонтална, ръководителят е част от екипа, общуването е неформално, средата – стимулираща творчеството и всички заедно търсят успешния подход – към продукта, потребителите и пазара. Затова и хора, които имат нужда от подробни инструкции как да работят или пък търсят еднообразна работа от девет до пет рядко се задържат дълго време в сектора.

Финтех като работодател

Избирайки кариера несъмнено е важна фирмената култура и са за предпочитане приятно място и симпатични хора, но има и някои прагматични въпроси като сигурност на работното място или пък възможности за развитие, които също не са за пренебрегване. В това отношение финтех компаниите се оказват доста атрактивен работодател.

Сигурността на работното място е значително по-висока в сравнение с повечето от традиционните икономически отрасли. От доста време се обсъжда дали технологиите ще „вземат“ работата на хората и прогнозата е, че наистина някои работни места ще изчезнат напълно. Това не се отнася за финтех сектора – това е мястото, на което се създават част от технологиите и то тепърва ще се развива. На практика това означава, че дори и стартиращата компания, в която човек работи да фалира, изключително лесно е намирането на друга сходна работа в тази индустрия – самата тя непрекъснато расте и хора за всякакви позиции се търсят изключително интензивно.

Заплащането също е над средните нива за съответните държави тъй като самата индустрия е разходно-оптимизирана и доста рентабилна. И понеже приносът на служителите към успеха на компанията е директен и измерим, обичайно и възнагражденията им следват възходящата крива. В този сектор хората и уменията им се ценят високо и с израстването като компетентност и позиция също така расте и заплащането.

Фирмената култура в повечето финтех компании се определя като стартъп среда. Това означава, че в компанията присъстват трите задължителни елемента – фокус върху творческия подход при решаване на задачи, отворена комуникация и хоризонтална йерархия. В зависимост от фазата си на развитие, някои фирми добавят и гъвкавост и адаптивност. Във всички случаи високо се ценят и споделянето на идеи, сътрудничеството и съвместната работа, както и личната удовлетвореност от работната среда и комуникация.

Възможностите за развитие – въпреки, че звучи като клише – практически са неограничени. Растежът по позиции е много по-бърз в сравнение с традиционните финансови компании, тъй като е обвързан с резултатите, а от гледна точка на развитие на компетентности, ученето е постоянен процес. Това означава, че независимо дали се цели хоризонтално или вертикално кариерно развитие, възможностите и за двете са налични и е само въпрос на личен избор.

Финанси или програмиране – вероятно това си представят повечето хора, когато се замислят какво точно биха работили във финтех компания. Всъщност работата е доста по-разнообразна и какво ще се избере, зависи от собствените интереси. Във всяка финтех компания има място както за програмисти и финансисти, така и за маркетинг специалисти, дизайнери, копирайтъри, специалисти по продажби, проектни мениджъри, бизнес анализатори, специалисти по връзки с обществеността, статистици, дизайнери на потребителското преживяване и още много други, които търсят творческа атмосфера, приятни хора и вдъхновяваща работа.

Ако сте готови за кариера във Финтех, проверете свободните ни позиции в секция Кариери.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.