Колко време е нужно за одобрение за кредит?

Когато кандидатствате за кредит, без значение дали е потребителски, ипотечен или друг вид, е важно да получите одобрение максимално бързо. За целта подгответе необходимата първоначална информация и я споделете с кредитния консултант. 

Кои са ключовите критерии за одобрение на кредит

Независимо дали очаквате финансиране от банка или теглите бърз кредит, няколко са основните изисквания, от които зависи дали ще чуете “да” и колко време ще отнеме процедурата:

  • документи за месторабота и доходи

Всички кредитори изискват от своите клиенти документи за месторабота и доходи. Ако сте на постоянен трудов договор и имате високоплатена работа, шансовете ви са много по-големи. При ниски доходи и фиксиран размер на заема, ще трябва да отделяте по-висок процент от бюджета си, за да го изплащате. От значение са текущите задължения, спестявания, самоучастие и обезпечение. 

  • добра кредитна история

Един от най-важните показатели е кредитната история, така че, за да сте сигурни, че ще вземете заем, поддържайте кредитното си досие чисто. Ако в миналото сте имали една или две забавени месечни вноски, не е проблем. Ако обаче често сте пропускали погасяване, вероятността да ви одобрят за нов заем намалява. Кредитните досиета се съхраняват за 5-годишен период в Централния кредитен регистър на Българската народна банка и всеки има право на достъп за справка. 

  • целта на заема

Винаги има и специални условия, които влияят върху решението, като съотношението между главницата и лихвата, която ще погасявате. Има значение и целта, за която ще бъдат употребени средствата. Понякога кредиторите са по-склонни да кажат “да” на целеви заем за покупка на автомобил, вместо на потребителски кредит за общи нужди, който не е ясно за какво ще се харчи. Възможно е да поискат и допълнителен залог или поръчител по сделката.

При нас в Cashcredit ще получите онлайн одобрение в рамките на няколко минути с индивидуално предложение според вашата финансова форма, при ясни разходи и възможност за фиксирана лихва. Можете сами да изберете сума и срок на кредита, като попълните данните си в електронния ни кредитен калкулатор.

От какво зависи времето за одобрение на потребителски кредит

Времето, необходимо за разглеждане на документите и вземане на решение от страна на кредитиращата институция зависи от два основни фактора:

  • размера на сумата - колкото по-голяма е сумата, за която кандидатствате, толкова по-рисков клиент сте в очите на кредитора и съответно времето се удължава. Обикновено отпускането на потребителски заем се случва в рамките на един работен ден, а при по-малки суми – до часове. Когато парите са повече, процесът на одобрение е възможно да отнеме до 2-3 работни дни. 
  • представянето на изисваните документи от страна на кредитополучателя - това е изцяло във ваши ръце и колкото по-бързо предоставите необходимата документация, толкова по-навреме ще получите очаквания отговор.

Колко време отнема одобрението на ипотечен кредит

Отпускането на този вид заем изисква повече подготовка и търпение, тъй като отнема време и е свързано с пакет от документи, сред които:

  • свързани с доходите, които получавате, включително от заплата;
  • данъчна оценка на имота, от която да стане ясно, че имотът няма данъчни задължения;
  • доказващи семейно положение, за да се определи чия собственост ще бъде имотът;
  • допълнителни – кадастрална схема, удостоверение за липса на тежести, договор за делба и др.;
  • пазарна оценка, която е част от работата на банката и включва изготвянето на застраховка на имота.

Въпреки множеството документи, които трябва да бъдат събрани и представени, ипотечният кредит има определен срок за одобрение и той не може да бъде прекалено дълъг. Ако действате бързо и успеете да изпълните изискванията, можете лесно да получите одобрение за два дни.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?