КРЕДИТ ДО ЗАПЛАТА – ЗА И ПРОТИВ И ИМА ЛИ ВЪОБЩЕ ИЗГОДЕН ТАКЪВ

30 ЯНУАРИ 2023

След известен спад на интереса към заемите до заплата у нас през 2018 г. (свързва се най-вече с относително стабилната икономическа обстановка и темповете на растеж на доходите), в последните две години търсенето на този кредити до заплата отново расте, като прогнозата е тенденцията да се запази и през настоящата година Това не е учудващо – този тип заеми имат няколко съществени предимства пред другите финансови продукти и източници на пари на заем. Разбира се, както всичко останало, кредитите до заплата имат и критици, затова – какви са плюсовете и минусите им.

Кредитите до заплата – за и против

Те са малки по размер и изключително бързи кредити. Почти всеки, кандидатствал за друг тип заем, особено ако кредитната му история е добра, се е сблъсквал със ситуацията да бъде одобрен за по-голяма от нужната сума и да бъде убеждаван от добронамерени служители да я вземе цялата, пък все ще намери за какво да я похарчи. Проблемът е, че повече пари на кредит означава повече разходи по тях – повече платена лихва, таски и комисиони. Голямото предимство на кредитите до заплата е, че те са в точно толкова малък размер, колкото е нужен. Другата половина от уравнението – скоростта на отпускане – също е една от най-високите:  човек получава становище, а и парите си, почти веднага.

Добрите кредитиращи компании също така вече са направили целия този процес – кандидатстване, получаване, погасяване – дистанционен. На практика това означава, че човек може да получи парите, които му трябват не само когато са му нужни, но и където се намира той в момента. Това става благодарение на дигитализацията – успешните компании предлагат все по-разнообразни и съобразени с навиците на конкретните хора начини за кандидатстване, включително през Viber или Facebook.

За кредит за заплата също така се кандидатства изключително лесно – документът, който трябва да се представи обичайно е само личната карта. При този тип заеми не се налага да се доказва платежоспособност по сложни начини, както и да се носят документи на хартия в офиси и да се водят продължителни разговори за уточняване на данни и детайли. Именно тази особеност на кредитите до заплата има и значима социална функция – хора, които по една или друга причина нямат достъп до продуктите на традиционните финансови институции без заемите до заплата биха попаднали в лапите на лихварите.

Наистина ли, обаче, са толкова скъпи, колкото се твърди в различни публикации, които предупреждават за опасността от кредитите до заплата за семейния бюджет и за личното финансово здраве като цяло? Краткият отговор е зависи – зависи от компанията-кредитор и лихвите й (съществуват компании, които предлагат дори 0% лихва за първия кредит), както и от това дали човек плаща заема си навреме. По отношение на лихвите човек лесно може да попадне в капана на мащаба – килограм дафинов лист струва 120 лв., което звучи абсурдно, но всъщност средното домакинство купува разфасовка от 10 гр. за 1,20 лв. и я ползва поне половин година. По същия начин, както и да изглеждат лихвите по кредитите до заплата на годишна база, човек плаща само за периода, в който ползва заема (поне условията в коректните компании са такива), т.е. средно около три седмици до датата на следващото си трудово възнаграждение. По отношение на редовността на погасяването, ситуацията е сходна с всички останали кредити – при просрочие се начисляват наказателни лихви. В този смисъл дали ще бъде скъп или изгоден един кредит до заплата зависи от това как го избираме и как го връщаме. Въпреки това, кредитори, които са загрижени за клиентите си вместо наказателни лихви, предлагат възможността датата на плащане да се отложи, в случай на финансови затруднения.

Има ли изгодни кредити до заплата или какво искат потребителите

Почти всички кредитиращи компании вече предлагат заеми до заплата. Как, обаче, човек да се ориентира насред  многото оферти и как да избере най-подходящия продукт за себе си. Не може да имаш всичко, са свикнали да казват възрастните хора. По-младите, обаче, явно не са запознати с това твърдение и са склонни да искат за себе си и справедлива цена, и високо качество, и добро обслужване. Ако това се преведе на езика на заемите, то то означава предварително да е ясно колко ще трябва да се плаща, цената да съответства на качеството, процесът по кандидатстване и погасяване да е лесен и удобен, както и да има план Б за спешни случаи. Възможно ли е да се намери такъв продукт сред кредитите до заплата? Всъщност да – кредитът Кеш за ден на CashCredit не просто покрива всички потребителски изисквания, а има и някои неочаквани ползи.

Предварително ясната цена на кредитите с времето се превърна в значително предимство, особено когато най-евтините заеми често се окзават със скрити такси и доплащания. В този смисъл цената на Кеш за ден е видима и ясна от самото начало – в сайта на компанията има калкулатор, в който човек въвежда нужната сума и веднага може да види колко ще върне.  Неочакван параметър на Кеш за ден е, че  нови кредитополучатели плащат 0% лихва за кредити до заплата в размер до 600 лв. Да, казано по друг начин това означава, именно че новите клиенти на компанията, ползващи заеми до заплата по-малки от 600 лв. не дължат лихва и връщат точно толкова, колкото са взели.

Справедлива цена пък е човек да плати само за това, което ползвал. Кеш за ден е съобразен и с това изискване на потребителите – лихва се плаща само за времето, през което е ползван кредита. На практика това означава, че ако човек вземе 500 лв. със срок до 30 дни, но ги погаси след седмица (когато получава заплата), той ще дължи лихва само за тези седем дни.

Да е лесно и удобно кандидатстването и получаването на заема искат всички, проблемът е, че хората са различни – някои живеят почти изцяло онлайн, други изпращат писма на хартия. Това, което прави Кеш за ден съобразен с различните хора е, че самият кредит се напасва към тях – те могат да изберат както предпочитания от тях начин на кандидатстване  - уеб сайт,  Viber, Facebook или на място в офис, както и къде и как да получат парите си - по банкова сметка, в брой или на каса на EasyPay. Документът за кандидатстване пък е само един – лична карта.

Бързината е едно от най-съществените предимства на кредитите до заплата, но представата за скорост на  различните кредитиращи институции понякога се различава доста от тази на клиентите им. При Кеш за ден всичко е прозрачно и ясно от самото начало, също като цената на кредита. По отношение на бързината на получаване на становище това означава не повече от 6 минути. Точно и ясно.

План Б за спешни случаи е отговор на въпроса, който кредиторите обикновено избягват да обсъждат, а именно – какво ще стане, ако междувременно изникне още един спешен разход и кредитът не може да бъде погасен навреме. В тези случаи често компаниите-кредитори прибягват до списъка си със санкции и наказателни лихви. Един кредитор да бъде ориентиран към хората и да поставя кредитополучателите се на първо място, обаче, означава да разбира ситуацията, в която те се намират. Когато клиентите търсят кредит до заплата, това е знак, че личните им финанси не могат сами да се справят с неочаквани разходи и че при ново сътресение те ще са в същата ситуация. Именно в такива случаи Кеш за ден може да бъде удължен с още 30 дни – с разбиране и подкрепа и без насаждане на чувство за вина.

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?