На какво ни научи Ковид-19 за парите

12 НОЕМВРИ 2021

Едва ли е нужно да изброяваме негативните последици от Ковид-19. 

Нека не припомняме човешките жертви. Но що се отнася до финансите, мнозина загубиха временно част от приходите си, заради „замразяването“ на бизнеса. Не бяха малко и хората, които изобщо останаха без работа. 

И може на пръв поглед да е трудно, но нека потърсим и позитивите.
Както всяко голямо неприятно събитие, и от коронакризата можем да извлечем важни уроци. Те се базират на първо място на степента на подготовка за подобно бедствие. После – на наблюдение на собствените ни навици и нужди. 

И какви са тези уроци? 

Може би най-важният е необходимостта всеки човек да разполага с фонд за спешни случаи. Той е повече от ценен именно в такива ситуации. Намаляването на личните доходи се посреща много по-лесно, ако е налице предварително заделена сума за кризисни моменти.

Споменавайки доходи, има още нещо. 

Заради Ковид-19 се загубиха множество работни места. Дори онези, които запазиха препитанието си, трябваше да понесат намаляване на заплатата си. Това показа, че е ключово човек да не разчита на един източник на приходи. 
И на последно място – разбрахме без какво не можем. 

Стана ясно, че човек може да живее и без „луксозни“ разходи. Откритието бе резултат на необходимата социална изолация, както и затварянето на заведенията и магазините. Това несъмнено се отрази благоприятно и на личните финанси. 

Да разгледаме всеки урок в детайл 

Урок №1: Задължително е всеки да има фонд за спешни случаи 

Какво представлява този фонд? 
    
Най-просто казано – това е предварително заделена сума пари, която Ви дава сигурност. Тя може да послужи в много различни случаи – непредвидени ремонти, пътувания, лечения. Или, както Ковид-19 демонстрира, при загуба или намаляване на средствата за препитание. 

В какъв размер трябва да бъде обаче? 

Има различни теории по въпроса. Специалистите са единодушни в едно – необходимо е в него да има кумулирани средства за живот, нужни Ви поне за три месеца. Според някои е по-добре месеците да бъдат шест. Според други – дори девет или 12. 
Коронавирусът показа, че повече е по-сигурно. 

Все още някои бизнеси не могат трайно да се възстановят от негативните последици от Ковид-19. Това означава, че е по-добре да се подсигурите за по-дълъг период. Дори година да Ви се струва прекалено, не забравяйте – правите го за себе си.

Как се събира тази сума? 

Първо, изчислете колко пари ще са Ви нужни за един месец спокоен живот. Вземете предвид всички разходи, които правите – наем или ипотека, транспорт, храна и т.н. Умножете я по броя на месеците, за които искате да спестите – три, шест, девет или 12. 

И сега започнете да спестявате. 

Заделяйте всеки месец между 10 и 20% от доходите си за фонда. Слагайте в него и всяка (или част от всяка) нова сума, която придобиете. Например – повишение на заплатата, наследство, бонус и т.н. 

Имайте предвид, че това е бавен и труден процес. Събирайте парите спокойно и систематично. Не се отказвайте. 
Но преди да започнете да спестявате, трябва да имате доход. 

Урок №2: Важно е човек да има повече от един източник на доходи

Немалко хора загубиха работата си заради пандемията. Това обаче не означаваше, че те са спрели да правят разходи. Дори да не получавате заплата, все още трябва да се храните, да използвате транспорт, да се отоплявате, да имате топла вода и т.н. 
    
Разбра се, че е опасно да се разчита на един източник на доходи. 
    
Изкарването на пари от различни места също дава сигурност. То е „застраховка“, че загубата на един от паричните Ви потоци, няма да предизвика криза. Изкарвайки повече пари, ще можете например по-бързо да съберете и фонда за спешни случаи. 
    
Откъде може да спечелите допълнително? 
    
На първо място, може да си намерите втора работа. Хубаво е тя да не е в същия бранш като другото Ви занимание. Така, ако индустрията пострада, няма всичките Ви доходи да бъдат изложени на риск. 
    
Може да взимате и странични проекти.
    
При този вариант не изкарвате пари като сте заети на пълен или работен ден. В случая ще Ви се плаща за свършена задача или за няколко часа работа. Примерите са много, но това може да са извършване на ремонти, доставки и др. подобни. 
    
Вариант е и да се захванете с търговия. 
    
Може да продавате в интернет. Има множество сайтове, които позволяват лесно да създадете онлайн бизнес. Препродавайте чужди стоки или произвеждайте Вие самите. Второто е начин да превърнете хоби в бизнес – например ако рисувате или шиете. 
    
Друга опция е пасивният доход. 
    
Това са приходи от наем на недвижим имот да речем. В тази категория спадат и дивиденти от инвестиции. Броят се и лихвите, които получавате и др.

Урок №3: Човек прави много излишни разходи

За да се спре разпространението на пандемията, се наложи хората да се затворят вкъщи. Това означаваше, че за определен период от време нямаше възможност да се посещават ресторант и да се обикалят магазини.
    
Факт е, че това са разходи, които носят удоволствие. Заслужава си човек да харчи за тях, за да прави живота си по-приятен. А и ресторантьорската и модната индустрия дават препитание на хиляди хора. 
Но се установи, че е възможно спокойно да се живее и без излишно пилеене на пари в тези пера. 
Излизането вечер, храненето навън, купуването на дрехи, обувки и аксесоари струва скъпо. Това се отразява сериозно на бюджета и спокойствието на човек. Ограничаването на тези разходи доведе до спестяване на много средства. 

Това е пряко свързано с различаването на нужди и желания. 

Нуждите са онези придобивки, без които човек не може да живее или работи. Това са храна, електричество, топла вода и т.н. Желанията са онези, с които той се глези. Такива са именно излизанията и новите дрехи. 
Вторите понякога „гълтат“ толкова много пари, че застрашават посрещането на разходите за първите. 
Пандемията ни научи, че приоритет трябва да се поставя на нуждите. А желанията са приятни, но не е редно да ги фаворитизираме. 

Ковид-19 изправи населението пред трудности, с които всеки е запознат. Цели индустрии „замръзнаха“. Мнозина хора загубиха работата си или част от средствата си за живот. 

Но именно от тези трудности могат да се извлекат полезни уроци.

Глобалната пандемия научи хората, че е важно да са разумни в харчовете си, да се подготвят за кризисни ситуации със спестявания и да не разчитат на само един паричен поток. 

Благодарение на всичко това всеки може да посрещне много по-спокойно изненади, които животът би му донесъл. Да се надяваме, че те няма да са толкова големи, колкото тази. 
Ако поради една или друга причина не сте успели да се подготвите за неочаквани разходи, може да разчитате на бърз кредит от Кеш Кредит. Ние предлагаме необходимите за всеки финансови решения. Заеми до 5000 лв. или дори Кеш на ден до 1000 лв. При определени условия може да получите одобрение за заем без лихва в първите 30 дни.

 

Picture

Автор: Виктор Емилов

Виктор се интересува от управление на личните финанси и инвестиции от пет години. Пише професионално в областта в последните две от тях. 

Чат с нас

В момента няма активен агент, който да ти отговори.
Пиши ни всеки работен ден от 8:00 до 19:00 часа или изпрати въпроса си във формата тук.

Благодарим ти, че се свърза с нас! С какво можем да сме полезни?